Vinurile de Sauternes, in pericol

Sunt numite Vinurile de Aur. Dar cat timp vor mai purta aceasta denumire? Aceasta este intrebarea pe care si-o pune „Le Journal du Vin” vizavi de vinurile de Sauternes, care, conform ultimelor statistici, sunt in pericol. De ce? Unul din primele motive il reprezinta faptul ca, in ultimii 15 ani, suprafata de productie a vinurilor albe dulci si licoroase a scazut cu 20%. Astfel, in acest moment, domeniile din regiunea Barsac-Sauternes ocupa doar 4000 de hectare. Adica doar 3% din suprafata viilor bordeleze. Iar volumul vinurilor produse aici reprezinta numai 2% din totalul vinurilor de Bordeaux. Si nu numai din cauza randamentului scazut al productiei. Sigur, marile stele din Sauternes, aflate deja in mainile unor proprietari cu greutate, nu par sa aiba probleme. Insa celelalte sunt in pragul dezastrului. 26 de domenii viticole cu AOC Barsac sau Sauternes sunt de vanzare. Alte proprietati supravietuiesc doar in urma unor reduceri drastice ale cheltuielilor, a investitiilor familiale si gratie fidelitatii unor clienti, care si-ar putea oricand schimba gusturile.

Potrivit specialistilor, infiintarea unei cooperative, precum si renuntarea la orgoliul de a-si pastra marca, pentru ca multe denumiri mentinute pe volume mici reprezinta un veritabil obstacol in cucerirea pietei ar reprezenta solutii pentru iesirea din aceasta criza. Altfel, exista un real pericol ca aceste vinuri, apreciate si la masa, dar si ca aperitiv sau desert, consumate si vara, si iarna, sa devina istorie.