Vinurile din Moldova interzise in Rusia

Rusia a interzis de luni importul de vinuri din Republica Moldova si Georgia, motivand ca acestea nu ar corespunde normelor sanitare. In acelasi timp, oficiali moldoveni sustin ca acuzatiile sunt nefondate.

Publicitate
Vinarte

Reprezentantii agentiei „Moldova-Vin” sustin ca aceste acuzatii sunt nefondate, ei plecand marti la Moscova pentru a elucida la fata locului pretentiile formulate de catre Autoritatea rusa pentru protectia consumatorilor, care a cerut impunerea acestor interdictii.

Potrivit lui Iurie Mudrea, responsabil pentru relatii cu publicul din cadrul „Moldova-Vin”, interdictia impusa de Moscova contravine intelegerilor bilaterale. In plus, partea rusa trebuia sa-si anunte intentia de a stopa importul de vinuri din Moldova cu sase luni inainte de aplicarea acestor restrictii. Mudrea a precizat ca la Chisinau activeaza trei laboratoare unde se testeaza parametrii sanitar-igienici ai productiei vinicole moldovenesti destinate exportului pe pietele din Rusia. El a confirmat, de asemenea, ca la granita Ucrainei cu Federatia Rusa stationeaza in prezent circa doua sute de vagoane cu produse vinicole din Republica Moldova
Potrivit unei declaratii a Agentiei „Moldova-Vin”, nici unul din cele 170 de acte intocmite in 2005 de organele de control ruse nu a confirmat faptul ca vinurile moldovenesti nu corespund cerintelor Autoritatii ruse pentru protectia consumatorilor.

Publicitate