Vinurile Girboiu, accent pe soiuri si terroir

In timpul vizitei facute in Vrancea la mijlocul lunii august, editori Vinul.Ro au ajuns si la Crama Girboiu (Mera Com International), o crama mica, de familie, aflata in localitatea Dumbraveni, care de aproape trei ani incoace incearca sa ofere o alternativa la vinurile produse in aceasta regiune. Pe langa prezentarea cramei si a investitiilor facute anul acesta, gazdele ne-au aratat si o parte din vinurile noi, lucru ne-au permis sa ne facem o imagine cat mai elocventa despre cum va arata oferta Girboiu, colectia 2009.

Publicitate
Excursii

Intrarea in lumea vinului a familiei Girboiu a avut loc in 2005, odata cu achizitionarea a peste 50 de hectare din cadrul „Fermei 16“ a IAS-ului Cotesti, proprietate ce a apartinut pe vremuri familiei scriitorului Duiliu Zamfirescu. Cu ajutorul fondurilor SAPARD, in 2006 aici s-au pus bazele unui combinat de vinificatie modern, investitie ce a depasit 2.000.000 de euro. Cresterea suprafetei viticole prin achizitionare de noi terenuri si replantari, i-a obligat pe proprietarii Cramei Girboiu sa demareze un nou program de modernizare a cramei, in urma caruia capacitatea cramei s-a marit de la 1,5 milioane de litri la 2 milioane. Acest al doilea proiect a costat aproape 1,5 milioane de euro si a constat in achizitionarea a noi prese pneumatice, fermentatoare de struguri rosii, maceratoare, dezciorchinatoare si instalatii de racire pentru toate cisternele etc. „Aceste investitii se vor reflecta in calitatea vinurilor viitoare. Daca stiam de la inceput care sunt sacrificiile pe care trebuie sa le faci, ma mai gandeam in privinta investitiilor, insa vinul reuseste incet-incet sa puna stapanire pe tine“, spune Constantin Girboiu, proprietarul Cramei Girboiu. In prezent, Crama Girboiu detine 200 de hectare de vita de vie in podgoria Cotesti, dintre care 43 au fost replantate, de-a lungul celor cinci ani, cu urmatoarele soiuri: Sauvignon Blanc (11 ha), Muscat Ottonel (5 ha), Traminer (4 ha), Sarba (3 ha), Feteasca regala (5 ha), Feteasca neagra (10 ha) si Cabernet Sauvignon (5 ha). „Incercam sa crestem calitatea vinurilor noastre de la an la an, iar pariul nostru pentru viitor este Sarba, un soi impresionant”, spune Livia Girboiu, fiica proprietarilor, care detine si functia de manager de marketing in cadrul companiei. „Regiunea vitivinicola Vrancea a avut de suferit de-a lungul anilor din cauza neregulilor si a vinurilor de calitate indoielnica, insa aceasta zona are un potential natural de invidiat: expunere solara buna, soluri fertile si un climat ideal”, mai spune aceasta, adaugand ca spera ca in curand consumatorii din Romania sa constientizeze care sunt realele valente ale Vrancei.

In ultimii ani, Crama Girboiu a dat pietei cateva vinuri deosebite, care pe langa faptul ca erau bine facute, reflectau in aceeasi masura caracteristicile soiului si ale terroirului. Recolta 2009 se anunta a fi una dintre cele mai bune ale acestui producator, unele dintre vinuri avand o evolutie si o amprenta aromatica remarcabila. Pe langa tipicitatea de soi, in multe dintre acestea se simte si mana oenologului Valentin Sercovschi, noul vinificator al Cramei Girboiu, care, alaturi de constanta, a reusit sa dea vinurilor si un plus de personalitate. Iata in continuare cateva dintre cele mai interesante vinuri din recolta 2009 de la Crama Girboiu:

Publicitate
IPPU

ALIGOTE 2009
sec, 13,8% vol. alc.

Arome minerale, citrice si usor uleioase. Un vin proaspat, viu, cu o textura densa, sustinut de o aciditate „zemoasa”, care se face simtita mai ale pe finalul persistent, o combinatie de note citrice si prafoase.

SAUVIGNON BLANC 2009
sec, 13% vol. alc.

Un vin foarte intens, mineral, cu o buna expresie a tipicitatii de soi, aromele sale amintind de cele „pipi de pisica”, citrice, soc si ananas. Are un parcurs gustativ liniar, plin, sustinut de aciditatea ridicata, fara sa fie agresiva, si un final racoritor si „crocant”.

SARBA 2009
sec, 12,8% vol. alc.

Diferenta dintre nas si gust ii confera acestui vin un caracter aparte, exotic. In timp ce nasul vine cu tonuri si senzatii dulci de trandafiri, mere galbene, fructul pasiunii si pepene galben, gustul mineral, bine structurat, aduce aciditate de grapefruit si note usor amarui in postgust.

MERLOT 2009
sec, 4 luni baric, 14,4% vol. alc.

Aromele sale placute amintesc de cele de piele, vanilie, visine amarui si scortisoara. Taninii lemnosi ii confera structura, fiind echilibrati de aciditate. Finalul este elegant si condimentat, cu usoare senzatii dulci de curmale si visine amarui.

FETEASCA NEAGRA 2009
sec, 4 luni baric, 15% vol. alc.

Vin complex si elegant, un argument impotriva idei potrivit careia in Vrancea nu se pot obtine vinuri rosii bune. Combinatia aromatica de piele, pruna afumata, lemn si trufe negre caracterizeaza toate etapele gustative. Condiment final, foarte intens si lung.