Vinurile Lumii, enciclopedia iubitorilor de vin

vinurile-lumii-765Editura Litera a lansat ieri, in cadrul unui eveniment organizat la Libraria Carturesti, cartea Vinurile Lumii, enciclopedie realizata de celebra editura britanica Dorling Kindersley si tradusa in limba romana de Andreea Stoica, Viorica Rusu, Ovidiu Serban, cu ajutorul criticului de vin Catalin Paduraru.

Publicitate
Excursii

Gazdele evenimentului au fost Catalin Paduraru, scriitorul Dan-Silviu Boerescu si actorul Adrian Paduraru.

Cartea Vinurile Lumii, nominalizata in 2005 la concursul Best Wine Book la World Food Media Awards 2005, este recunoscuta ca fiind o sursa esentiala de informatii despre fiecare dintre cele 35 de mari regiuni viticole ale lumii.

Publicitate

„Bogat in ilustratii, harti si descrieri ale caracteristicilor fiecarui soi de struguri, acest ghid este de neegalat prin informatiile detaliate pe care le pune la dispozitia cititorului interesat de patrunderea in tainele productiei vinurilor.

Manualul incarcat de imagini sugestive, abordeaza subiectul alegerii si degustarii vinurilor intr-o maniera foarte atractiva. Fiecarei regiuni viticole i se dedica cate un intreg capitol care cuprinde descrierea celor mai importante podgorii, harti si o multitudine de informatii prezentate detaliat: de la specificul regiunii, tipul de sol, principalele soiuri cultivate pana la cele mai reprezentative podgorii (cu adrese, numere de telefon si pagini de internet).

Pentru fiecare regiune viticola este prezentata o lista cu cele mai bune dintre vinurile produse – un addendum concis la harta zonei. Cartea incepe cu o imagine de ansamblu asupra istoriei vinului si a fabricarii sale si se incheie cu tabele de referinta folosite in interpretarea corecta a informatiilor aflate pe eticheta unei sticle de vin, la pastrarea si servirea vinului sau la potrivirea optima dintre acesta si diversele feluri de mancare.

In enciclopedia „Vinurile lumii”, Romaniei ii este dedicat un capitol care prezinta principalele zone viticole (Banat si Transilvania, Oltenia-Muntenia, Dobrogea) si producatorii de top ai Romaniei, cu scurta descriere, date de contact, tipuri de vin produse, posibilitate de degustare la crama.”