Vinurile Moldovei, cu oferte în premieră și masterclass-uri la Good Wine

“Producătorii din Republica Moldova doresc să prezinte iubitorilor de vin din România transformările remarcabile din ultimii ani în planul calității, atestate de palmaresul impresionant al distincțiilor din marile concursuri, inclusiv succesul obținut la International Wine Contest of Bucharest”. Aceasta este, pe scurt, oferta cu care se prezintă producătorii moldoveni la GoodWine, potrivit unui comunicat de presă al asociației Wine of Moldova.

Publicitate
Excursii

Potrivit comunicatului, este pentru al doilea an consecutiv când Oficiul Național al Viei și Vinului și producătorii din Republica Moldova sunt mai aproape de publicul român.  Numărul producătorilor participanți la această ediție se ridică la 24, cu peste 200 de vinuri și divinuri (distilate), unele fiind în premieră absolută în România.

Republica Moldova este un jucător important și dinamic pe piața internațională a vinului, iar produsele sale de top vor putea fi degustate în acest weekend, mai precizează comunicatul. Totodată, Wine of Moldova propune și două evenimente de tip masterclass, cu intrarea pe bază de invitație: primul va avea loc sâmbătă, 21.11.2015, între orele 17:00-19:00, ocazie cu care va fi oferită celor prezenți o selecție inedită de vinuri și divinuri; cel de-al doilea va avea loc duminică, 22.11.2015, între orele 12:00-14:00, și va consta într-o degustare și o prezentare a vinurilor de autor ale Asociației Micilor Producători de Vinuri din Moldova, organizat cu susținerea Proiectului pentru competitivitate al USAID. Vinurile vor fi  însoțite de surprize culinare specifice moldovenești, oferite de către Restaurantul Vatra Neamului.  Ambele evenimente vor fi prezentate de Cătălin Păduraru, degustător expert, doctor al Universității de Știinte Agricole și Medicină Veterinară București, Wine Ambassador ADAR, CEO al International Wine Contest of Bucharest.

Publicitate
Caloian

În prezent, sectorul vitivinicol formează 2,7% din produsul intern brut și 8% din totalul exporturilor din Republica Moldova și angajează aproximativ 250 mii de cetățeni la cele 140 întreprinderi vitivinicole. Astazi, Moldova are cea mai mare densitate a viilor din lume, de 3,8% din suprafața țării și 7% din terenurile arabile. Exporturile vinurilor îmbuteliate către România au crescut cu 173% față de anul precedent. Cu cca. 128 mii de hectare plantații de viță de vie pe rod, Moldova ocupa locul 13 în lume și locul 6 în Europa.

Oficiul Național al Viei și Vinului (ONVV) este o instituție publică din Republica Moldova, organizată printr-un parteneriat public-privat, rezultat al unui amplu proces de reforme în sectorul vitivinicol. Printre obiectivele de bază ale ONVV se numără diversificarea piețelor de desfacere și promovarea vinurilor moldovenești prin programul național și brandul național vinicol „Wine of Moldova. A legend alive”.