Vinurile romanesti – ambasadori ai identitatii culturale la Viena

Sursa: www.winetaste.ro

Pe data de 22 martie, la sediul Institutului Cultural Roman (ICR) – Viena, sub genericul aniversar “5 Jahre Kulturabkommen” (5 ani de acord cultural), a fost organizata o actiune de promovare a valorilor culturii romanesti. Evenimentul, organizat sub coordonarea doamnei Carmen Bendovski, Director al ICR – Viena, s-a desfasurat sub inaltul patronaj al Excelentei Sale, doamna Silvia Davidoiu, Ambasadoarea Romaniei in Austria si al Abatelui Propst Bernhard Backovsky, superiorul Abatiei Klosterneuburg.

In cuvantul de deschidere, atat doamna Carmen Bendovski, cat si prof. dr. Peter Schubert, reprezentantul in relatiile cu presa al Abatiei Klosterneuburg, au subliniat ca, cel putin intre aceste doua institutii, parteneriatul depaseste cu mult cei cinci ani, devenind de acum o frumoasa si durabila traditie. In februarie 2006 a fost semnat Acordul de Cooperare Culturala intre Ambasada Romaniei in Austria, ICR Viena si Stift Klosterneuburg, dar implicarea acestei istorice Abatii Augustiniene in proiecte culturale si sociale romanesti este mult mai veche, aceasta fiind implicata in proiectul “Copiii Sperantei”.

La randul sau, istoricul de arta Ruxandra Beldiman, autoare, printre altele, si a lucrarii “Castelul Peles. Expresia fenomenului istorisit de influenta germana”, a pus accentul in prezentarea sa pe o parte din operele artistului de origine austriaca, Gustav Klimt, aflate in Castelul Peles.

Misiunea de a introduce oaspetii in lumea vinului romanesc a revenit specialistului in comunicare George Moisescu. Acesta a facut o scurta prezentare a vitiviniculturii noastre, punand accentul pe cele doua mari rele care au pus in pericol si viile romanesti, si calitatea vinurilor: filoxera si comunismul. La randul sau, somelierul Sergiu Nedelea, Ambasador al Asociatiei Somelierilor Europeni in Romania a prezentat oaspetilor cativa dintre producatorii romani reprezentativi si produsele acestora.

Vinarte, reprezentata de Sergio Faleschini, a prezentat invitatilor piesele sale de rezistenta: Cuve d’Excelence, Prince Mircea, Prince Matei, Castel Bolovanu, Soare si Sirena Dunarii. Oenologul Gabi Lacureanu si directorul de vanzari Florin Preda, ambii de la Crama Basilescu, au adus la Viena cele doua Golem, alb si rosu, precum si cu noua linie Colectia Basilescu – “Ingerii din Micul Paris”: Feteasca Alba, Sauvignon Blanc, Feteasca Neagra (rose), Feteasca Neagra si Busuioaca de Bohotin. Crama Rotenberg, reprezentata de catre Dan Ionel, a demonstrat enormul potential al Merlotului de Ceptura, prin etalarea a trei variante de exprimare: Rose, Menestrel, Notorius, Merlot Ceptura Rotenberg.

Invitatii au putut participa si la o degustare de pastramuri speciale si de Salam de Sibiu, mezeluri produse de Angst, firma reprezentata la eveniment de catre directorul de importuri, Mihai Botan.