VINURILE STIRBEY – Merită să le încercati

stirbey19Îmi pare rau s-o spun (si voi fi bucuros sa ma convinga cineva de contrariu), dar vinurile românesti par sa aiba prea putine sanse la export. Stiu si eu – si probabil stiti si voi – povestea: România, între primii 5, 6 sau 10 producatori mondiali de vinuri; vinurile românesti sunt deosebite, au istorie, traditie, bogatie; avem podgorii situate pe aceeasi latitudine ca regiunea Bordeaux.

Publicitate
Oprisor

Toate astea sunt perfect adevarate, însa nu asta e problema. Problema e ca, daca tot avem minunatiile astea, ar fi cazul sa si facem ceva cu ele. N-o sa vina nimeni sa ne roage sa ne vâre banii în traista, trebuie sa ne prezentam si noi calitatile, sa ne cunoasca si altii. În afara de rare cazuri când „am întâlnit si exportatori fericiti” (Vinterra, Recas, Cramele Halewood, Carl Reh Winery), cea mai mare parte a vinului este exportat în vrac, neîmbuteliat si fara sa poarte vreo marca vizibila de produs „Made in Romania”.

Cu alte cuvinte, în afara producatorului nefericit sau neinspirat care a ales sa-si exporte vinul la un pret de regula mic si fara vreun potential de crestere si consolidare a marcii, acest export de vin nu foloseste nimanui din România. Despre cum se promoveaza putinii producatori care pricep ca si vinul are nevoie de publicitate, puteti citi chiar în acest numar al Business Adviser (vezi interviul cu marketing managerul de la Murfatlar, Radu Morar).

Publicitate
Caloian

N-as vrea sa închei într-o nota trista, asa ca m-am straduit sa scotocesc prin memoria gustativa dupa câteva vinuri care sa va bucure, asupra carora merita sa va aplecati atentia, vinuri care pot constitui, ele însele, un început de promovare a industriei românesti de profil.

Un motiv important pentru care va recomand aceste vinuri din soiuri românesti este acela ca, dupa cum a plouat anul asta, e foarte posibil ca vinurile straine sa puna stapânire pe piata româneasca, asa ca… e bine sa le încercati pe-ale noastre cât înca mai puteti.

E vorba despre produsele unei podgorii mici din Dragasani, de doar 20 de hectare, o bijuterie! Vinurile Stirbey! E vorba chiar de acei Stirbey, caci Baroana Ileana Kripp Costinescu, actuala proprietara a domeniului, este descendenta a celebrului domnitor Barbu Stirbey, iar viile cu pricina au apartinut domeniilor familiei. În prezent, viile si conacul au fost restaurate, vinurile sunt excelente, iar comunismul pare doar o istorie veche, de speriat copiii iarna, la gura sobei. Pâna data viitoare…

Crâmposie Selectionata

Soi autohton din podgoria Dragasani, fermentat la temperatura scazuta, cu arome proaspete de pere si mere. Are o aciditate placuta, este un vin pentru orice ocazie, mai degraba decât „de ocazie”.

crampo_kl__1_Feteasca Regala

Un alt soi românesc de mare bogatie, din care apar cu adesea vinuri memorabile. Cel de la Prince Stirbey se caracterizeaza printr-un gust intens, specific, de fructe exotice. E un vin cu aciditate placuta, care da senzatia de prospetime si cu o structura buna, destul de robusta. Un însotitor excelent pentru mesele cu peste si pentru alte bucate usoare, dar cu arome puternice.

cs_feteasa_klTamâioasa Româneasca

Aroma de scortisoara si trandafiri, dar si fructe exotice. Tamâioasa Prince Stirbey se prezinta în doua variante – ambele cu rest de zahar – având o buna aciditate si prospetime, dar si o corpolenta placuta. Merge perfect cu vânat, în special cu zburatoare la cuptor, dar si ca desert.

tamaioasa_kl