Vlad Buruga – noul campion la somelărie în versiunile FSR și OSR-2011

Campionatul Național al Somelierilor, organizat de Federația română de specialitate cu sprijinul Organizației de profil similar la începutul lunii decembrie, la Hotelul Marshal Garden, a fost deschis oricărui practicant dornic să-și măsoare puterile și cunoștințele, fie că facea sau nu parte din vreuna dintre asociațiile menționate mai sus sau era independent. O remarcabilă inițiativă de deschidere profesională, într-o țară în care cultura asociativă e sublimă, dar lipsește cu desăvârșire.

Publicitate
Domeniul Bogdan

Ca membru al unuia dintre cele două jurii, aș dori să pot spune că a fost o competiție puternică, de natură să arate că nobila știință a somelăriei are “mare viitor”.

Printre concluziile personale în urma experienței de jurizare la Campionatul Național al Somelierilor se numără următoarele: e nevoie de mai multe doamne în această profesie (printre finaliști s-a numărat doar una singură, Daniela Bălan, din Iași); abilitățile de comunicare trebuie mult îmbunătățite; trebuie insistat  pe asumarea unui mod sistematizat de analiză senzorială (care ar trebui să devină aproape un reflex, nu o sforțare); asocierile dintre băuturi și gastronomie trebuie și ele să devină un pilon mult mai important al formării somelierilor.

Publicitate

Sergiu Neamtu

Dacă proba teoretică tip grilă a testat cunoștințele generale despre producerea și servirea vinului, atunci punctajele obținute de către finaliști au arătat diferențe foarte mari între nivelurile de pregătire: punctajele au variat între 10 și 23, dintr-un maxim posibil de 25. La fel și proba de corectare a unui meniu de băuturi cu greșeli.

Probele practice au fost, însă, cuiul lui Pepelea: mai întâi, descrierea unui set de băuturi în fața juriului, în 8 minute (un vin alb sec 2013, unul roșu din același an, un sherry sec, o țuică din tescovină de Muscat Ottonel și un vinars). Aici, candidații au avut de demonstrat, pe lângă teorie, și abilități practice de analiză a băuturilor și de exprimare. A excelat Sergiu Neamțu (foto alăturat), văzut câștigător de întreaga comisie din care am făcut parte, somelier independent din Orăștie, cu bună postură corporală și limbaj dezvoltat, a cărui vizibilă formare tip Wine and Spirit Education Trust (WSET) l-a ajutat să atingă sistematic și structurat toate aspectele care au contat în jurizare. Din păcate, probabil din cauza emoțiilor, doar doi dintre finaliști s-au gândit să abordeze un element esențial al profesiei, și anume să indice tipurile de asocieri culinare ale respectivelor băuturi. Tot pe seama emoțiilor, dar și a unei lipse de insistență către partea de comunicare, aș pune și reținerea de care au dat dovadă aproape toți concurenții în exprimarea orală la această probă. Un minus – pe care nici eu și nici majoritatea juraților nu l-am înțeles – l-a constituit tentativa unora dintre competitori de a se concentra mai mult pe identificarea vinurilor (nu ăsta era obiectivul testării), în loc de descrierea lor cât mai exhaustivă. Care încercare i-a condus pe majoritatea către pierderea de timp prețios și către câteva eșecuri. A doua probă practică – interacțiunea, recomandarea și servirea în condiții corecte a unui vin roșu către un cuplu de consumatori, în timp de 7 minute – a testat abilitățile de comunicare și de servire. Puțini candidați au reușit să se încadreze în timp, fără să sacrifice din celelalte elemente care făceau obiectul jurizării. Dar chiar și așa, aici s-a văzut o pregătire generală mult mai bună decât la probele teoretice, cu aceeași excepție a abilităților de comunicare exercitate simultan cu serviciul: s-au înregistrat destule “replici artificiale”, insuficientă spontaneitate conversațională și o lipsă de relaxare care pe mine, dacă aș fi client, m-ar conduce către momente stânjenitoare, în loc să-mi îmbogățească experiența unei cine.

Câștigătorii Campionatului Național al Somelierilor au fost deciși nu chiar “la fotografie”, ci la decizia președintelui concursului, somelierul italian Luca Gardini (“Best Sommelier in the World 2010” by World Sommelier Association), venit special la București pentru acest eveniment, și care și-a exercitat dreptul de a înclina balanța în favoarea câștigătorului, cu un spor total de 5 puncte:
Vlad Buruga – locul I (foto sus)
Sergiu Neamțu – locul al II-lea
Cristinel Petru Iliuță – locul al III-lea