Cã ne place sau nu, de cele mai multe ori recomandarea chelnerului rãmâne unul dintre cele mai importante criterii când vine vorba despre achizitionarea unui vin în restaurant. De aceea, am vrut sã vedem ce cred chelnerii despre vinurile pe care le recomandã. Am cumpãrat de pe raft vinurile cu cea mai mare popularitate si cãutare în restaurante, potrivit unui sondaj de opinie Vinul.Ro, si am organizat o degustare „în orb”, pe post de jurati aflându-se de data aceasta ospãtarii.
Ca sã condimentãm un pic acest demers, am introdus în degustare, pe lângã vinurile considerate de chelneri ca reprezentative, si douã vinuri-surprizã, apreciate în degustãrile Vinul.Ro – Syrah Limited Release – Cramele Recas si Sauvignon Blanc 2008 – Domeniul Coroanei Segarcea, care au fost bine punctate. Suntem constienti cã demersul nostru nu este foarte elocvent pentru întreaga tagmã a chelnerilor, dar ni s-a pãrut interesat de observat care sunt preferintele acestora în conditii de degustare „în orb”. Este si motivul pentru care am introdus vinurile-surprizã, mai putin recunoscute de acestia – pentru a testa reactia ospãtarilor într-o judecatã legatã strict de criteriul satisfactiei gustative.
Am încercat sã facem aceastã degustare dupã cele mai stricte reguli în materie: sigilarea probelor astfel încât eticheta sã nu fie vizibilã, degustarea din pahare speciale, notarea vinurilor dupã criteriile aspect, aromã si gust, precum si impresie generalã. Pentru cã suntem constienti cã „juratii” nu detin vaste cunostinte în materie de vinuri, acestia au fost rugati sã puncteze cele 16 probe în functie de gradul de satisfactie, pe o scarã de la 1 la 100. Vinurile au primit punctaje cuprinse între 62 si 77 de puncte, cele mai apreciate fiind Syrah – Limited Release, Cramele Recas, Cabernet Sauvignon 2006- Castel Bolovanu, Riesling 2005 Cuvee D’Excellence, Merlot 2006 – Prince Mircea si Grasa de Cotnari 2006, vinuri care, potrivit „juratilor de serviciu”, au fost apreciate pentru aromele intense si gustul plãcut.
Diferente mari între gusturi au apãrut la vinurile Sauvignon Blanc 2008 – Domeniul Coroanei Segarcea, Feteascã neagrã 2007 – Special Reserve si Sauvignon Blanc 2007 – Vinul Cavalerului, vãzute destul de bine de unii dintre jurati, dar depunctate de altii pentru gustul lor sec. Într-o situatie diferitã s-au aflat vinurile Pinot Noir – Murfatlar si Dry Muscat – Jidvei (demisec), care au fost depunctate de o parte, cealaltã parte dintre chelneri apreciindu-le pentru notele dulci. Vinurile Sânge de taur – Tohani (cel mai mic punctaj) si Pinot Noir – Murfatlar, au fost chiar recunoscute de cãtre subiectii demersului nostru, ceea ce denotã cã se bucurã de o mare popularitate în rândul acestei profesii.