Wine bar – locul unde se povesteste vinul

Pentru uzul iubitorilor de vin din toata tara, dar si pentru folosul furnizorilor care ne bombardeaza cu cereri de informatii, am decis sa incercam sa adunam laolalta contactele utile de la wine barurile si magazinele specializate din toata tara. Deocamdata, o scurta trecere in revista a unor locuri unde se pot consuma, chiar la pahar, seri si selectii de vinuri mai interesante. Cu mentiunea ca daca am omis ceva a fost din ignoranta si nu din rea-vointa. Vom continua in viitorul apropiat si cu o lista a shop-urilor de specialitate, iar ajutorul din partea cititorilor nostri va fi cu-adevarat apreciat, astfel incat sa reusim sa asamblam impreuna o harta cat mai completa a locurilor unde se vinde si se povesteste vinul in Romania. Speram ca lista de mai jos sa creasca in viitorul apropiat.

Publicitate
Vinarte

BUCURESTI

Bruno Wine Bar
Str Covaci Nr 3, Tel: 021-317.17.41 sau 0757-557.291,
www.brunowine.ro
Luni-Duminica: 16.00-24.00
Un loc mic dar „chic”, unde poti intalni nu doar o multime de vinuri romanesti si straine la sticla si la pahar, ci si toata floarea amatorilor de vin din Bucuresti, care au invatat intre timp ca aici e „un loc bun si prietenos”. Faptul ca e in Centrul vechi al Capitalei ajuta mult business-ul, dar reprezinta si un argument pentru indecisii care nu stiau daca merita sau nu sa incerce acest bar: sfatul nostru este s-o faca!

Experience by Vinexpert
(in incinta magazinului Cocor)
B-dul IC Bratianu Nr 29-33, Tel: 021-326.85.39,
www.vinexpert.info
Peste 1.000 de titluri de vinuri disponibile la sticla sau de consumat pe loc, la achizitionarea sticlei si dupa plata unei „taxe de dop” (practic, toata oferta Vinexpert). Un loc bun de unde sa procuri cadouri pentru prieteni sau pentru propria delectare – baza de selectie e vasta, iar ambianta ce face trimitere catre o biblioteca e de natura sa sublinieze seriozitatea si importanta acestui produs.

Publicitate
IPPU

1000 de chipuri
Str. 11 Iunie Nr. 17, Tel.: 0723-209.162
Luni-Duminica: 9.30-22.30
Cea mai noua aparitie in peisajul de specialitate din Capitala, „1.000 de chipuri” este un colt fermecator si confortabil, cu parter si o mica supraetajare cu fotolii comode si cu peretii „tapetati” cu sticle de vin. Se pot lua aici si cafele sau mici gustari cu salamuri si branzeturi, nu doar vinuri la pahar si la sticla. Proprietarii s-au straduit sa aduca in atentia consumatorilor si niste vinuri necunoscute dar interesante din Dealu Mare, asa ca merita sa intrebati ce e disponibil pe moment.

Il Giardino Segreto
Str. Principatele Unite Nr 38-40 , Tel.: 021336900,
www.ilgiardinosegreto.ro
Cu o superba vedere inspre Mitropolie, situat intre casele din vechiul centru bucurestean, hotelul Prince Park Residence deschide incepand cu luna noiembrie un wine bar cu vinuri de calitate superioara. Avand in proportie de 80% vinuri italienesti, Il Giardino Segreto pregateste o degustare cu vinuri siciliene, ca eveniment de deschidere. Mizand pe vinuri produse in regiunea Campania sau Aglicania, restaurantul propune produse cu preturi cuprinse intre 14 si 60 de. Locatia emana mult bun gust si finete, decorurile fiind opera unui designer italian.

Grand Cafe Van Gogh
Str Smardan Nr 9 (vizavi de BNR),Tel: 0311-076.371,
www.vangogh.ro
Fosta camera a tezaurului, care inca mai pastreaza vechea usa blindata spre eterna fascinatie a turistilor, gazduies- te un mic wine bar. Din pacate, selectia nu este dintre cele mai atente sau reusite, sunt de gasit prea multe produse disponibile si pe rafturile hypermarketurilor ca sa fie o oferta tentanta pentru consumatorii curiosi sa incerce altceva decat ceea ce exista pe toate drumurile.

La Bonne Bouche
Str Franceza Nr 30 (Centrul Vechi),
Tel: 0731-247.876 (0731BISTRO),
www.bistrovin.ro
Fata de restul peisajului bucures- tean, localul asta pare nu un bistro, ci mai degraba un restaurant in toata puterea cuvantului: „le menu du chef” propune saptamanal supe, peste, diferite carnuri si deserturi prezentate in formate si cu descrierile specifice traditiei gastronomice franceze. Sunt disponibile peste 150 de vinuri, iar terasa ofera o priveliste interesanta asupra noului „corso” din Centrul Vechi.

TIMISOARA

Enoteca de Savoya
Str Eugeniu de Savoya Nr 11, Tel: 0256433.644,
www.enotecadesavoya.ro
Luni-Joi: 11.00-23.00; Vineri-Sambata:
11.00-01.00; Duminica: inchis
Selectia celor 24 vinuri (16 rosii si 8 albe) deschise pentru a fi servite la pahar se schimba lunar. Degustarea se poate face pe baza unui card preplatit, in valoare de cel putin 50 lei, iar vinurile sunt pastrate si servite cu ajutorul unei instalatii specializate – Enomat. Sunt disponibile in total peste 250 vinuri romanesti si straine. Spatiul Enotecii poate gazdui degustari si evenimente.

Bibliotheka
Str Eugeniu de Savoya Nr 24,Tel: 0256-200.555 sau 0723-533.989,
www.bibliotheka.ro
Un magazin mic, dar foarte primitor si bine dotat: gasesti aici beri mai rare (bavareze, belgiene, chinezesti etc.), whisky-uri single malt sau blended, digestive, cognacuri, vodci, dar mai ales o atmosfera prietenoasa. Preturile sunt printre cele mai mici iar selectia de vinuri contine etichete romane sti si straine bine alese. Exista si o oferta de carti de gastronomie si vinuri, pentru cei care vor sa afle mai multe despre aceste placeri.

CLUJ-NAPOCA

Bruno Wine Bar
Str Dr Constantin Daicoviciu Nr 1 (zona Piata Muzeului), Tel: 0749-326.352,
www.brunowine.ro
Autodescrierea celor de la Bruno Cluj suna apetisant: „Bruno Bistro& Wine Bar este un loc putin dezinvolt, ce te introduce in particularitatile vinurilor de pe 4 continente, in balansul atent dintre „l’apéritif et le digestif“, plus o selectie de branzeturi fine si gustari in combinatii perfect echilibrate pentru ca, la fel ca si in cazul unui „marriage“ reusit, vinul si mancarea nu pot fi separate. Fiecare imbunatate ste si intareste experienta intregului. Peste 100 de vinuri din 21 de soiuri, de pe 4 continente, din 13 tari…”

IASI

Tapas & Wine Good Point
Str Sfantu Theodor Nr 16 (langa Facultatea de Medicina si Farmacie), Tel:0232-210.359 sau 0741-261.423,
www.goodpoint.com.ro
Marti-Duminica: 11.00-23.00
Sub sloganul ambitios „vinul bun alunga neamurile proaste“, Tapas & Wine barul prezinta o selectie destul de vasta de vinuri autohtone si importate, la preturi decente, precum si o oferta de gustari inspirata din practica localurilor spaniole cu acelasi specific, dar lucrul cu care proprietarii se mandresc cel mai mult este o atmosfera relaxata si amicala, „libera de kitsch“.

NOI WINE BARURI, IN CURAND

In perioada imediat urmatoare oferta de wine bar-uri de la noi se va imbogati, doua noi locatii urmand a fi deschise in cursul lunii octombrie si la inceputul anului 2011, in Cluj, respectiv Bucuresti. Magazinul de vinuri Origine din Cluj va deveni in octombrie Social Club Origine (Str. Motilor nr.111, www.origine.ro), odata cu inaugurarea unui wine bar de 100 de locuri, unde vor fi servite vinuri la pahar, asociate cu branzeturi. De asemenea, reprezentantii Le Manoir, operatorul magazinului de delicatese Comtesse du Barry, au anuntat ca la inceputul anului viitor vor deschide un wine bar in Bucuresti, unde vor putea fi degustate la pahar vinurile din portofoliul de importuri al companiei.