WINE GRAPES – o carte despre „parintii fondatori” ai soiurilor de azi

Articol de Loreta Budin, Master International Vintage //

Publicitate
IWCB

winegrapesStiati ca Merlotul este frate vitreg cu Cabernet Sauvignon si cu Malbec? Ca Zinfandelul american isi are originea in Croatia? Sau ca Tamaioasa Romaneasca e acelasi lucru cu Muscat Blanc a Petits Grains? In cea mai recenta carte a sa, Jancis Robinson, renumitul critic de vin, dezvaluie nebanuite si surprinzatoare legaturi de rudenie intre binecunoscute soiuri de struguri.

ADN-ul intra in joc

Prin traditie, diferitele soiuri de struguri sunt identificate vizual, dupa forma frunzelor, lastarilor, ciorchinilor etc. De putin timp, insa, gratie analizei si compararii ADN-ului, ies la iveala detalii surprinzatoare chiar si pentru specialisti. In recenta sa carte, Wine Grapes – A Complete Guide to 1,368 Vine Varieties including their Origins and Flavours, scrisa in colaborare cu cercetatorii Julia Harding MW si José Vouillamoz, criticul de vin Jancis Robinson MW face dezvaluire dupa dezvaluire – si inca dintre cele mai surprinzatoare! Sunt prezentate legaturile de rudenie a peste 300 de soiuri carora, pana acum, nu li se cunostea cu precizie – sau deloc – ascendenta. Din cartea lui Robinson reiese cu claritate faptul ca, in randul multitudinii de struguri din specia Vitis vinifera, exista un nucleu restrans de „parinti fondatori” care au dat nastere, prin incrucisari spontane, varietatilor care ne incanta cu savoarea lor.

Publicitate

Fratii Cabernet si Merlot

Screen-Shot-2013-01-16-at-8.58.47-AMIn 1997, cercetatorul John Bowers de la University of California furniza prima informatie-bomba despre astfel de legaturi nebanuite de rudenie intre strugurii Vitis vinifera. Bowers a observat ca profilul ADN al Cabernet Sauvignon il prezenta, fara dubiu, drept progenitura al Cabernet Franc si Sauvignon Blanc. Cum ar veni, un strugure rosu avea drept inaintas o ruda „alba” – nimeni pana atunci nu luase in calcul o astfel de posibilitate. La ora actuala, specialistii sunt convinsi ca soiul Cabernet Sauvignon a rezultat dintr-o incrucisare spontana intre Cabernet Franc si Sauvignon Blanc, in regiunea Bordeaux, inaintea primelor mentiuni documentare despre soiul cu pricina (sfarsitul secolului al 18-lea). Dar, revenind la profilurile ADN: Cabernet Franc, parinte genetic, asa cum am mentionat mai sus, al Cabernet Sauvignon, este si inaintasul Merlot-ului, arata teste genetice recente. Pe cale de consecinta, partenerii de cupaje Cabernet Sauvignon si Merlot sunt de fapt frati vitregi… Uimitor, nu?

Malbec are mama Frantuzoaica

Dar, daca Merlot are un „tata”, apai are si o „mama”. A fost descoperita in 2009 si botezata Magdeleine Noire des Charentes. Soiul era cultivat in Bretagne (nordul Frantei), de prin Evul Mediu. Nu se cunosc referinte scrise despre acest strugure – nu i se stia nici numele cand cercetatorii au dat peste el din intamplare. Norocoasa intamplare, caci numai cinci plante de Magdeleine Noire mai erau „in viata”…

Povestea soiului nu se opreste insa aici. Analize DNA de ultima ora arata ca Magdeleine Noire de Charentes este si parinte al Malbec, soiul port-drapel al Argentinei, denumit Cot sau Auxerrois in Franta. Prin urmare, Merlot este frate vitreg nu numai cu Cabernet Sauvignon, dar si cu Malbec!

Multii urmasi ai lui Pinot

In prezent, geneticianul elvetian José Vouillamoz se ocupa pe scara larga cu completarea arborelui genealogic al diferitelor soiuri. In cartea in care semneaza alaturi de Jancis Robinson, Vouillarmoz insereaza o diagrama complexa cu pedigree-ul strugurilor.

Genealogia Pinot Noir este impresionant: Pinot-ul e inrudit cu nu mai putin de 156 de soiuri – unul din verisori fiind Shiraz, ale carui origini au dat nastere la atatea speculatii de-a lungul anilor. Arborele Pinot-ului arata si conexiunea cu asa-numitul „grup Cabernet”. Si mai dezvaluie ca tot Pinotul este inaintasul numitului Savagnin Blanc de Jura, care la randul sau – o arata profilurile genetice – este parintele unor soiuri care, se credea pana acum, nu au nicio legatura intre ele: Sauvignon Blanc, Chenin Blanc, Gruner Veltliner, Verdelho si Petit Manseng.

Zinfandel s-a nascut in Croatia

20121214-233747-weird-wine-grapes-trousseau

Arborele genetic al lui Vouillarmoz are inca multe „pete albe”, insa Jancis Robinson e convinsa ca lipsurile vor fi completate curand, prin depistarea si analiza soiurilor vechi, abandonate in cine stie ce colturi ale lumii. Asa cum s-a intamplat cu depistarea originii Zinfandel, mandria Californiei. De mai bine de un secol, cercetatorii se cearta pe genealogia soiului – unii spun ca-i musai american, altii ca-i ungur sau austriac. Gratie unei asidue munci de cercetare pe teren, a fost dat la iveala, in curtea unei venerabile doamne din Split, Croatia, inaintasul Zinfandel-ului – numitul Tribidrag.

Istoria e alambicata: prin anii ‘60, un specialist american, vizitand regiunea italiana Puglia, a observat asemanari izbitoare intre soiul local Primitivo si Zinfandel-ul de peste ocean. Specialistul a luat mostre de planta si, utilizand analiza de izozimi – o tehnica predecesoare profilului ADN – si a stabilit ca soiurile erau identice. Lucrurile nu s-au oprit insa aici: cercetatorul auzise zvonuri cum ca Primitivo e de origine croata. In joc intra si un producator american, de loc din Croatia, care reuseste sa mobilizeze, timp de 10 ani, echipe mixte de cercetare. In 2001, munca sisifica da roade: Zinfandel e ruda buna cu croatul Tribidrag!

Cabernet Franc e… basc!

Istoria strugurilor aduce in continuare multime de surprize. Multe din soiurile despre care se credea ca sunt frantuzesti suta la suta sunt de fapt… spaniole. Ole! Doua din soiurile emblematice ale Chateauneuf-du- Pape, Grenache Noir si Mourvedre, au „emigrat” din peninsula Iberica – unde poarta numele de Garnacha si Monastrell. Cabernet Franc nu e deloc français, ci isi are stramosii in Tara Bascilor! Un alt soi considerat fara dubii frantuzesc, Carignan, e „de pamant” tot de la vecinii spanioli, unde se numeste Carińena, Mazuelo si Samsó. Tot tehnicile ADN arata ca soiul port-drapel al Spaniei, Tempranillo, este tot una cu soiurile pe care italienii se jurau ca-s pamantene – Malvasia Nera, Malvasia Nera di Lecce si Malvasia Nera di Basilicata. Faptul ca acelasi soi poate dezvolta caracteristici locale ii nedumereste inca pe multi cultivatori din nord-estul Italiei, care nu pot accepta ca soiurile Vermentino, Pigato si Favorita sunt de fapt identice genetic.

Muscat Blanc a Petits Grains, cel mai nobil dintre numeroasele soiurile Muscat, este cultivat asiduu peste tot in lume, si inca nu s-a stabilit inca daca isi are originile in Italia sau in Grecia. Are nu mai putin de 64 de sinonime, majoritatea denumirilor incep cu „M”… exceptie facand Romania, cu a sa Tamaioasa Romaneasca!