Izolarea, starea de urgență și cea de alertă au provocat apariția rapidă a unui număr mai mare decât de obicei de proiecte online legate de vin – magazine și nu numai. Unul dintre cele care ne-au stârnit cu precădere atenția a fost Winesday.ro, deoarece presupune un accent deosebit pe educație și informație. Am întrebat-o detalii pe fondatoarea proiectului, Carmina Nițescu. Ea este, după cum se autocaracterizează, în primul rând un “om liber. Un călător, pasionat de dezvoltare personală și turism cu o experiență antreprenorială de 14 ani legată de acest din urmă domeniu și cu colaborări multiple în calitate de consultant de dezvoltare de strategii de marketing, comunicare și social media în domeniu”. Deține multiple certificări în turism, leadership, business și comunicare. A creat concepte de călătorie precum #GreekExplorer, #DeltaExplorer, #RomaniaAutentica, #HorseRidingAdventure, #FotoExpeditia, #PovestiCuScortisoara, #CalatoriiCulinare sau #TravelCaffe. Fotografiile care ilustrează acest articol provin din arhiva Carminei Nițescu și au fost realizate de Călin Stan.
Totul a început de la o vizită la crame din Republica Moldova
– Cum ai ajuns la vin, Carmina?
Am lansat oficial proiectul www.Winesday.ro pe 20 aprilie 2020, însă ideea acestuia o am din 2017, domeniul fiind cumpărat în acea vară, iar logoul apărând la final de 2018. A durat ceva până când am pus pe picioare proiectul, însă, perfecționistă cum sunt, am vrut să fiu pregătită pentru asta. Povestea mea cu vinul începe în toamna lui 2015, când am mers la “Ziua Vinului” în Republica Moldova, într-un grup de jurnaliști și am petrecut o săptămână printre crame. Atunci am participat la primele degustări serioase de vinuri, am luat contact cu limbajul vinului și, cel mai important, am avut ocazia să degust vinuri de la câte o cramă diferită în fiecare zi.
– Cât ți-a luat să înveți despre vin?
După Moldova, am devenit curioasă cât să caut degustări de vinuri și acasă, să îmi fac apoi un obicei din a merge să descopăr vinuri ale diverselor crame în restaurante, wineshop-uri și winebar-uri din București și, mai mult de atât, să descopăr vinuri și acasă. După ce am mers la nenumărate degustări de vinuri și pe la câteva crame in România și Grecia până în 2017 am simțit nevoia să fac niște cursuri de calificare cât să înțeleg mai multe despre vin și astfel din toamna lui 2017 și până la final de 2018 am făcut cursurile WSET Level 1 & 2, niște cursuri fără vreo calificare anume despre degustarea vinurilor și a spumantelor, iar ulterior cursul de “Inițiere în degustarea vinurilor” organizat de ADAR.
Introduc vinul în lumea celor care au alte pasiuni
– Și te-ai gândit să împărtășești și altora această pasiune?
Prima degustare “oficială” pe care am susținut-o prezentând câteva vinuri din Republica Moldova a fost pe 20 aprile 2018 în cadrul unui eveniment tematic de echitație pe care l-am organizat. A fost primul test să văd reacția oamenilor care nu aveau nicio legătură cu vinul, la vin. Seara s-a încheiat cu multe zâmbete și cu feedback precum “Imi place degustarea asta că mai mult povestim despre vin decât bem”, venit de la persoane care nu beau alcool în general. Persoane care s-au alăturat apoi mai multor degustări.
Am “aprofundat” apoi organizarea degustărilor de vin de fiecare dată când am avut ocazia: acasă cu prietenii, acasă la prieteni, în cadrul diverselor evenimente din turism pe care le-am organizat – eu lucrez de 14 ani în turism și, având evenimente diferite în portofoliu, am profitat de ocazie să introduc vinul în lumea pasionaților de călătorii, fotografie și echitație.
Perfecționistă fiind, mi-a luat ceva mai mult decât mă așteptam să pregătesc proiectul Winesday, însă am început anul 2020 cu gândul de a-i da drumul, de a strânge o comunitate de oameni curioși în ale vinului, de a organiza diferite degustări de vin în București, în diverse alte localități din țară, la crame din România sau din afară și, nu în ultimul rând, de a organiza tururi la crame în România sau în țări cu tradiție în vin. Cumva, am simțit să fac un proiect care să îmbine zona de turism care îmi este atât de familiară cu pasiunea pentru vin.

Voi începe să organizez și vizite la crame, când vom fi în siguranță
– Și cât ai reușit până acum, din ce ți-ai propus?
Am început cu pași “de melc” cum am mai spus în mai multe ocazii, însă în luna februarie am susținut 3 degustări private de vinuri și plănuisem ca în martie 2020 să lansez proiectul. A venit însă pandemia și orice plan legat de evenimente și călătorii legate de vin a fost amânat.
Am lansat totuși proiectul în mediul online pe 20 aprilie 2020 (la fix 2 ani după ce susținusem prima mea degustare de vin) cu gândul de a face cunoscut vinul către un public ce este curios în ale vinului, dar nu a îndrăznit până acum să pună întrebări. Intenționez să cresc o comunitate frumoasă iar, pe lângă materialele din mediul online, să încep să organizez degustări și vizite la crame așa cum mi-am propus inițial – bineînțeles, când se va putea face asta în siguranță.
Winesday.ro – este pentru curioșii care vor să înțeleagă, dar care nu au îndrăznit să pună întrebări
– Zi-mi mai multe despre Winesday.ro – ce găsesc oamenii acolo?
Winesday se adresează în primul rând celor curioși în ale vinurilor, care nu au îndrăznit pană acum să pună întrebări dar care au dorit mereu să înțeleagă limbajul uneori “pompos” al vinurilor și să se bucure de arome.
Pe site am început deja să public articole despre “ce înseamnă o degustare de vin”, “cum deguști vinul” și mai urmează câteva materiale utile din seria “how to” – care să vină în ajutorul celor care iau prima dată contact cu vinul. Pe lângă asta, voi face tot posibilul să fac recenzii scurte de vinuri pentru vinurile noi pe care le descopăr, să scriu despre degustările online sau offline (când se va putea) la care particip sau pe care le organizez, să promovez târguri, cursuri și evenimente cu și despre vin, să vorbesc despre resurse importante în ale vinului (cărți, site-uri de specialitate, crame din România și din afară), să public interviuri cu oameni din industria vinului. Planuri sunt multe, momentan mă bucur de fiecare pas și sper să pot face pași din ce în ce mai fermi în următoarea perioadă. Industria vinului este fascinantă, mereu găsești ceva nou – vinuri noi, asocieri noi cu diverse tipuri de mâncare, apar crame noi – și asta vreau să prezint celor care vor să pășească și ei alături de mine în lumea asta. Despre prima degustare “oficială” pe care am dorit să o organizez imediat după lansare am scris aici: https://www.winesday.ro/project/prima-degustare-winesday-specials-bucuresti/
Mai multe detalii despre proiect, aici: https://www.winesday.ro/despre/
Redactor: Tamara Timofti
