Zamfirescu – DAVINO cupaj de arte

zamfirescu_copertaimg_6584Asa cum sunt vinuri si carti care se vorbesc sau care se tac, asa sunt si seri în care totul se asaza perfect, rotund, fara a mai fi nevoie de cuvinte, descrieri sau amintiri. Singura memorie valida este cea a unei senzatii de moment, a unei linisti calde, asezata peste personaje. Asa s-a petrecut lansarea oficiala a vinurilor Domaine Ceptura Rosé si Davino Rezerva 2006, petrecuta într-o seara înca friguroasa, în magazinul Comtesse du Barry, sub patronajul maestrului Vladimir Zamfirescu (o prezenta scurta ca timp, dar memorabila ca senzatie).

Publicitate
Gala Gastronomiei

RADU RIZEA
VALENTIN CEAFALAU

Însa întâlnirea dintre jurnalistii de vin si rosé-ul din Ceptura a fost un simplu pretext pentru o seara infinit mai complexa. Dupa „amuse bouche”-urile oferite de gazda (foie gras, terine si un echivalent francez de toba), interesul s-a mutat catre a doua mare lansare a serii – Rezerva 2006, alaturi de care a fost degustata en-primeur si Rezerva 2007 (înca în stagiu de învechire la sticla).

Publicitate

Rezerva va fi noua linie de top a DAVINO, un cupaj al celor mai bune butoaie de Cabernet si Merlot pregatite pentru crearea Flamboyant-ului. Spre deosebire de acest cupaj deja notoriu, Rezerva nu va contine deloc Feteasca Neagra. Pentru prima editie a acestui vin, cea fabricata din recolta 2006, oenologul DAVINO, Bogdan Costachescu, a propus doua serii a câte 280 de sticle de cupaje de Merlot si Cabernet, fiecare soi fiind dominant într-una dintre versiuni. Începând cu Rezerva 2007, nu se mai fabrica decât cupajul în care Cabernetul este dominant. Chiar daca din editia 2007 au fost fabricate aproape 1.000 de sticle, nici aceasta editie, si nici macar cea din recolta 2008 nu vor fi disponibile publicului, fiind deja vândute.

Sticlele de Rezerva poarta etichete create de maestrul Vladimir Zamfirescu, aflat la prima aventura în zona comerciala a artelor plastice. „A acceptat misiunea de a crea aceste vinuri pentru ca a fost impresionat de ele. Si singurul fel în care ar fi putut sa le descrie grafic a fost sa-si puna pe eticheta cele doua elemente grafice pe care le foloseste în lucrarile sale: un sfânt stilizat si o pecete cap-de-bour. Pentru ca, într-un fel, si noi am gândit Rezerva ca pe o semnatura pentru DAVINO”, explica Dan Balaban, proprietarul companiei.

VERTICALA DOMAINE CEPTURA ROUGE

zamfirescuimg_6596Evident, pentru cei obisnuiti cu standardele de excelenta de la DAVINO, ideea de a crea o linie calitativ superioara notoriilor Flamboyant si Domaine Ceptura Rouge ar fi putut parea usor fortata. Asa ca singura metoda de a explica ce înseamna, de fapt, Rezerva si selectia pozitiva de baricuri a fost o degustare verticala a cupajului clasic, Domaine Ceptura Rouge, cu toate editiile sale, din 2004 pâna în 2007. Parcursul vertical, executat în orice sens (dinspre cele vechi spre cele noi sau invers) a semanat întrucâtva cu o expozitie de fotografii ale aceluiasi personaj, în diverse epoci. Coerenta de gust si calitate era evidenta, însa fiecare an de învechire la sticla adauga un pas catre „vârful” de gust si buchet al vinului. A devenit evident ca doar editiile din 2004 si 2005 sunt gata de a fi consumate, orice tentativa de a consuma editii mai recente aducând grave deservicii atât consumatorului, cât si vinului în sine. Abia în fata acestui traseu „initiatic”, Rezerva si-a putut dezvalui subtilitatile, demonstrând ca pasul spre o treapta superioara de calitate este, într-adevar, nu doar posibil, ci si foarte plauzibil. Daca cei de la DAVINO au montat o borna clara în ceea ce priveste standardele de calitate atunci când au lansat cupajele Domaine Ceptura si Flamboyant-ul, de astazi se poate vorbi de cea de-a doua borna si de un nou moment marcat în istoria postdecembrista a vinului autohton. Cine va apuca sa guste Rezerva, va întelege mai bine, pentru ca nu este doar un vin, este o experienta.

DOMAINE CEPTURA ROSE 2009

DOC Dealu Mare
14,5% vol. alc., sec
Un cupaj de Cabernet Sauvignon si Merlot vinificate rose care se exprima echilibrat, dar ludic în acelasi timp. Aromele intense si proaspete amintesc de ciresele proaspete, drojdii si mirodenii uscate. Gustul placut, de mere proaspete, piersica alba si zmeura, este sustinut de o tenta minerala si de senzatiile dulci, care echilibreaza aciditatea, în acelasi timp mascheaza alcoolul, care îsi face simtita
prezenta abia pe finalul lung, cald.

DOMAINE CEPTURA ROUGE 2004

Feteasca Neagra, Cabernet Sauvignon, Merlot
DOC Dealu Mare, 14% vol. alc., sec
Anii trecuti peste el l-au cizelat si maturizat, vinul capatând acum o paleta aromatica complexa, pastelata, tonurile si subtonurile sale aruncând note calde de tomate uscate, brusture, ciocolata, visine, caise si condimente. Gustul este sustinut de taninii înca robusti si a capatat o tenta minerala, de iod. Ofrandele sale gustativ-aromatice împrastie tonuri de prune confiate, cappuccino si smochine.

DOMAINE CEPTURA ROUGE 2005

Feteasca Neagra, Cabernet Sauvignon, Merlot
DOC Dealu Mare, 14% vol. alc., sec
Un vin care a atins plenitudinea, dar care mai are înca multi ani de trait. Tusele aromatice trimit catre mirosul de cutie de lemn, cel al piperului proaspat zdrobit, al caiselor confiate si al murelor. Atacul catifelat si în acelasi timp viu, este dominat de o nota de condiment, iar taninii sunt atât de bine armonizati, ca abia se fac perceptibili. Finalul elegant propune, pe lânga condiment, tonuri de stafide si curmale.

DOMAINE CEPTURA ROUGE 2006

Feteasca Neagra, Cabernet Sauvignon, Merlot
DOC Dealu Mare, 14% vol. alc., sec
Aflat înca în proces de slefuire si acest lucru se face simtit înca din nas, aromele de fructe fiind dominate domol de note de lemn, condiment si coaja de pâine. Gustativ este echilibrat în atac, dar creste în intensitate, dezvoltând spre final tonuri condimentate si fructe confiate, înviorate de niste senzatii de caisa coapta si brusture. Postgustul este foarte cald si foarte lung.

DOMAINE CEPTURA ROUGE 2007

Feteasca Neagra, Cabernet Sauvignon, Merlot
DOC Dealu Mare, 14% vol. alc., sec
Este cel mai tânar Domaine Ceptura Rouge si are grija sa arate acest lucru, având o prezenta viguroasa cu arome vegetale ce amintesc de cimbrisor si piper verde. Gustativ evolueaza de la notele de lemn catre note de fructe rosii, smochine si spuma de cappuccino, iar pe final vine cu o senzatie usor amaruie si placuta de masline verzi.

DAVINO REZERVA 2006

Cabernet Sauvignon, Merlot
14,2% vol. alc., sec
Eleganta în echilibru. Un vin impresionant în aromele caruia se simte interventia lemnului, acesta contribuind din plin la metamorfoza notelor fructate în tonuri de curmale, brusture, vanilie, tabac si mirodenii. Gustul se dezvolta armonios de la început pâna la sfârsit, postgustul vibrând de arome de coacaze, rosii uscate, masline verzi, trufe si condimente.

DAVINO REZERVA 2006

Merlot, Cabernet Sauvignon
14,2% vol. alc., sec
Un vin care pare zamislit în inima Bordeaux- ului, rational si barbatesc, notele sale aromatice amintind de vanilie, cappuccino, coacaze rosii, cutie de lemn si piele. Atacul aduce niste senzatii dulci, dar acestea îi confera rotunjime si un pic de liniste în evolutie, deoarece finalul demareaza puternic în note de condiment.

One thought on “Zamfirescu – DAVINO cupaj de arte

Comments are closed.