Mustul este noul “must have”! Acesta a fost motto-ul meu în weekendul petrecut la Turda, la Crama La Salina. Și așa a și fost: Mustul proaspăt s-a revărsat în sute de pahare și a atins papilele însetate ale invitaților, și la un moment dat, spre lăsarea serii, aveai senzația că toata lumea a intrat într-o plăcută stare de transă. Nu doar mustul a fost hitul weekendului, ci și cele peste 1000 de sticle de vin consumate cu ocazia celui mai însorit și vesel eveniment din octombrie: Ziua Recoltei!
Prima seara la Sarea-n Bucate!
Am pornit la drum într-o zi de vineri, 12 octombrie, când traficul nu a fost prea prietenos și a trebuit să aștept o fluidizare în niște cozi interminabile. Am fost nerăbdătoare să ajung, și probabil că din cauza asta a durat și mai mult. Dar până la urmă am scăpat de aglomerație și am intrat pe noua autostradă, care m-a dus direct până în Turda, unde m-am întâlnit cu Bogdan Dumitrescu, somelier și director de vânzări la Crama Issa și cu alți prieteni veniți din Sibiu și București. Prima seară am petrecut-o la baza dealurilor cu vie, la restaurantul „Sarea-n bucate”.

Am degustat mâncăruri gătite cu răbdare, după rețete tradiționale, printre care s-a numărat și faimosul gulaș, preparat la ceaun, care a fost un deliciu. Nu au lipsit vinurile ISSA, care au acompaniat cina gustoasă. Eu am ales să consum Pinot Noir, deoarece s-a potrivit de minune cu gulașul ușor picant, acest vin fiind un vin rotund, cu o astringență plăcută și taninuri fine. Este foarte bine echilibrat, persistent și am consumat cu plăcere câteva pahare și după mâncare. Am stat pe terasă până seara târziu, după care am savurat un somn odihnitor.
Ziua recoltei sus pe deal în vie!
A doua zi ne-a întâmpinat cu raze de soare și la orele 12.00 am plecat spre vie, sus pe dealuri unde ne-au așteptat sute de sticle de vin, must proaspăt, gustări, muzică, oameni cu voie bună și alte surprize.

Am dat startul cu Issa Sauvignon Blanc, un vin proaspăt cu note vegetale și cu o adiciditate bine definită, un vin exact pe gustul meu. N-am putut să mă abțin să nu fug până în filigorie, unde erau așternute diverse gustări, aperitive și brânzeturi, iar eu mi-am creat un platou care să mă sature pe deplin. Biluțele din brânză de burduf și cașul tradițional s-au potrivit de minune…..ah, și câteva boabe strugure cu nucă, ca să fie tacâmul complet.
Lumea a început să se adune, au început poveștile, carnea de vițel sfârâia pe proțap, gulașul fierbea nerabdător în ceaun și ziua era in toi. După Sauvignon a urmat Rieslingul de Rhin, un vin catifelat și fin, specific terroir-ului, apoi Chardonnay Barrique 2016, cu notele sale de miere, vanilie și pâine prăjită….demențial.
Dansuri și cântece populare, urmate de un dresaj de cai!
Am devenit tot mai veselă și relaxată, m-am bucurat de vremea caldă și de peisajul de toamnă, am făcut o grămadă de poze și selfie-uri până în momentul în care am auzit muzica răsunând. Am savurat un frumos concert cu muzică populară, cu dansatori, urmat de un dresaj de cai de la centrul de echitație din apropierea cramei, Salina Equines. A fost o prezentare cum rar o vezi, toți caii fiind de o eleganța nobilă cu temperament liniștit și educați pentru dresaj natural.

Focul de tabără și apusul soarelui
Vițelul la proțap a fost fraged și delicios, la fel și gulașul și carnea de miel. Am gustat câte puțin din toate, nu am vrut să pierd nimic. La lăsarea serii au fost aprinse cele trei focuri de tabără, lumea a început să danseze și nu mai conta nimic. Așa se cuvine la un astfel de eveniment! Am trecut și pe la “tulburel”, am reumplut paharul și spre sfârșit ne-am strâns cu toții în jurul focului de tabără și am făcut o horă, așa cum făceam pe vremuri, în timpul liceului, când mergeam în tabără la munte! A fost un eveniment inedit, pe gustul oricui, și dacă aveți vreodată ocazia, nu o ratați!
Podgoria este amplasată în imediata apropiere a Salinei Turda, mai exact la aproximativ 100 de metri de aceasta, pe Dealurile Durgău, zonă cu tradiție seculară în viticultură, ce datează din perioada Imperiului Roman, pe vremea când așezarea cunoscută astăzi sub numele de Turda se numea Potaissa. Crama La Salina s-a născut în inima Transilvaniei, în urmă cu șapte ani, pornind de la pasiunea a doi iubitori de vinuri nobile, Simion Mureșan și Claudiu Sugar. Aceștia au refăcut arealul viticol de pe dealurile Durgău, dezvoltând ulterior un amplu proiect, a cărui investiție totală se ridică la 3 milioane de euro.
De sute de ani, în Dealurile Transilvaniei, culesul viilor este un moment atent ales, astfel încât recolta să poată fi transformată în cel mai bun vin posibil. Încă din perioada Imperiului Roman, Potaissa era celebră pentru cultura vinului, prin excelență licoarea preferată a romanilor. Reprezentând o sursă importantă de venit pentru locuitorii zonei, tradiția cultivării viței de vie, respectiv a producerii vinului a fost preluată de la daci și păstrată timp de secole.
Contact:
Crama La Salina, Strada Dealul Viilor 10, Turda, Judetul Cluj, tel: +4 0364 110 464
e-mail: contact@cramalasalina.ro
Agnes Mattis-Teutsch
este Visual Artist,
Wine and Food Writer,
Storyteller, Winelover
… and many more.