“Aurul roșu” de la Decanter duce Licorna Winehouse în fruntea plutonului din Dealu Mare  

Medalie de Aur la Decanter pentru Bon Viveur rosu Licorna Winehouse

Cu vinul Bon Viveur 2014 roșu medaliat cu Aur la Decanter în primăvară (singurul vin roșu românesc cu această recunoaștere) și Argint la aceeași competiție pentru Serafim Fetească neagră 2015 și Tămâioasă românească 2016, Licorna Winehouse este prima cramă românească în măsură să confirme o “recoltă bogată” în 2018. O recoltă de medalii, căci până la strugurii din acest sezon mai e vreme. Am stat de vorbă cu Gabi Lăcureanu, enologul cramei, și am aflat că veștile de la micul producător sunt chiar mai spectaculoase.

Publicitate
Domeniul Bogdan

95, 91 și 90 puncte la prestigiosul concurs Decanter World Wine Awards pentru vinurile Licorna

Gabi Lacureanu in sala de degustari a Licorna Winehouse„Vestea că am obținut aceste medalii ne-a găsit chiar la London Wine Fair, unde, în perioada 21-23 mai, am participat la standul colectiv Premium Wines of Romania. Reușita de la Decanter a adus la standul nostru membri din juriu, Masters of Wine, jurnaliști și pasionați de vin, dar ceea ce mă bucură în mod special este faptul că Bon Viveur, gândit ca un vin de creație, care să reprezinte modul în care definesc eu cupajul, a fost apreciat de un juriu atât de exigent și de celebru”, spune Gabriel Lăcureanu, enologul Licorna Winehouse (în foto alăturată). Cele trei vinuri ale sale au obținut “scoruri” onorante: 95 puncte pentru asamblajul emblematic al cramei, Bon Viveur, medaliat cu aur; 91 puncte pentru Tămâioasa românească; și 90 puncte pentru Serafimul 2015 – o semnalizare internațională foarte promițătoare pentru potențialul soiului românesc Fetească neagră*.

* De menționat, aici, că același vin – Serafim Fetească neagră 2015 – a obținut Marea Medalie de Aur și la Premiile de excelență Vinul.Ro de anul trecut, ca și distincțiile de “Best in show” la categoria sa de soi și titlul de “Vinul roșu al anului”. Ceea ce l-a făcut pe Lăcureanu, practic, doi ani la rând “enologul anului în România” la Premiile de excelență ale revistei noastre.

Publicitate

Al treilea an consecutiv și pe podiumul concursului național BASF

Serafim Feteasca Neagra Licorna WinehouseDar nu numai medaliile de la Decanter conturează în tușe puternice imaginea unei traiectorii pronunțat ascendente a “unicornului” din Dealu Mare, ci și recunoașterile interne: pentru al treilea an consecutiv, Licorna Winehouse a câștigat una dintre categoriile concursului “Povești cu vinuri românești”, competiție organizată de compania internațională BASF și rezervată cramelor de dimensiuni mici, unde “artizanal” este cuvântul de ordine. Medaliat – și declarat “cel mai bun vin roșu din concurs” – a fost, și aici ca și la Premiile de excelență Vinul.Ro, Feteasca neagră Serafim 2015 (în imaginea alăturată). 

”Chiar dacă am fost printre câștigători la primele două ediții, nu pot spune că nu am avut emoții și în acest an. Ca degustător și enolog, sunt invitat și în calitate de jurat în diverse concursuri. Așa că știu ce presiuni sunt asupra unui juriu, cât de atent trebuie să fie la toate detaliile. Și, în același timp, știu că trebuie să facă selecții contra cronometru. Într-o comisie sunt 5 degustători diferiți, cu cinci organe diferite de analiză, cu diferiți parametri de evaluare. Când vinul tău reușește să îi convingă pe fiecare în acele 2-3 minute, cât timp stă în pahar, este cu adevărat o victorie”, spune enologul Gabriel Lăcureanu de la Licorna. 

Ca în fiecare an, diploma de câștigător a fost însoțită și de un premiu în valoare de 6.000 de euro oferit de către firma organizatoare, BASF, care să acopere achiziția unui utilaj agricol sau o acțiune de marketing și promovare pentru cramă: “Cu premiul din 2016, obținut la categoria rose de Serafim 2015, am realizat două etichete pentru vinurile noastre. În 2017, când am obținut marele premiu la categoria vin roșu cu un Cabernet Sauvignon ANNO 2014, am cumpărat un utilaj. Pentru acest an, vom opta pentru niște acțiuni de marketing care să ducă mai departe notorietatea mărcii și vinurilor produse la Licorna Winehouse”, a anunțat Lăcureanu.

Gabi Lacureanu de la Licorna Winehouse Caroline Gilby MW si Darrel Joseph MW
”Este primul vin roșu produs în România care obține medalie de aur la acest concurs”, a comentat Master of Wine Caroline Gilby (în mijloc, în fotografie, alături de Gabi Lăcureanu și Darrel Joseph), membră a juriului Decanter din acest an performanța Bon Viveur-ului. Același vin a obținut anul trecut, la Berliner Wine Trophy, tot o medalie de Aur

După cum sună prezentarea concursului, “de 15 ani, Decanter World Wine Awards este cea mai influentă competiție de vinuri. Prin prezența în juriu a experților degustători cu renume mondial și prin criteriile sale riguroase de jurizare, Decanter se bucură de credibilitate internațională”. O completare necesară ar fi și aceea că astfel de concursuri constituie, practic, “busola” după care se orientează achizitori profesioniști, revânzători, colecționari și consumatori din lumea întreagă – iar semnalele despre zone viticole noi și încă insuficient explorate sau exploatate, venite de la asemenea evenimente, pot declanșa mecanisme care urcă “pe val” regiuni întregi.