“Rozeul românesc are o aciditate bine reprezentată, este echilibrat, rotund şi plin, cu arome de căpşune şi zmeură, petale de trandafir, note de portocale şi grapefruit, iarbă verde, piersici şi caise”. La capitolul neajunsurilor, apar “scurtimea gustativă, amăreala, lipsa echilibrului și a structurii, astringența și alcoolul prea ridicat”. Acest portret a rezultat din degustările efectuate în perioada 2022-2024 de către specialiștii Concours Mondial de Bruxelles asupra a 138 de astfel de vinuri, potrivit unui comunicat al organizatorilor competiției emis în martie 2025, în preambulul ediției găzduite în premieră de România, la Constanța.
Portretul robot al rose-urilor românești, realizat de Inteligența Artificială prin interpretarea notelor degustătorilor umani
Caracteristicile generice ale vinurilor rose din România au fost relevate în urma unei analize asistate de Inteligența Artificială aplicată de către organizatorii Concours Mondial de Bruxelles asupra notelor de degustare acordate de către specialiști probelor înscrise de cramele de la noi din țară în ultimii 3 ani ai competiției (2022-2024).
Pentru a realiza profilul rozeului românesc, au fost analizate comentariile a 110 juraţi internaţionali, de diferite naţionalităţi, care au degustat 138 de vinuri româneşti, produse de 29 de crame diferite. Astfel, au fost generate 701 note de degustare, aproximativ 5,2 note per degustător. În cei trei ani analizaţi, rozeurile româneşti au primit 35 de medalii, din care 2 Mari Medalii de Aur, 16 de Aur şi 17 de Argint. 103 astfel de vinuri româneşti nu au primit medalii, două au fost respinse, iar media notelor acordate a fost de 81,12 puncte.
Analiza a fost realizată în baza unui parteneriat încheiat în urmă cu trei ani de către Concours Mondial de Bruxelles cu Winespace – un start-up de nișă – pentru a înţelege şi interpreta termenii de specialitate şi pentru a crea un “profil aromatico-gustativ” care să completeze evaluarea clasică (cea realizată pe baza scalei celor 100 de puncte). Astfel, juriul internaţional a fost invitat ca, pe lângă punctajul acordat, să îşi exprime şi părerile personale despre fiecare probă în parte, printr-o notă de degustare. Aceste păreri au fost apoi analizate cu ajutorul Inteligenţei Artificiale, pentru a crea şi un profil “calitativ” al fiecărui vin participant.
Despre Concours Mondial de Bruxelles și susținătorii acestuia din România
Potrivit unui comunicat al organizatorilor, “Concursul Mondial de Bruxelles este un eveniment de referinţă la nivel mondial în domeniul competițiilor de vinuri. Independenţa, standardele stricte şi procedurile de degustare ale acestuia oferă siguranţă consumatorilor, permiţându-le să cumpere cu încredere deplină vinurile medaliate. Regulile CMB sunt stricte şi respectă reglementările Organizaţiei Internaţionale a Viei şi Vinului (OIV) privind numărul de medalii, care nu trebuie să depăşească 30% din numărul probelor”.
Concours Mondial de Bruxelles a fost înființat în 1994 la Bruxelles, Belgia, iar după 20 de ediții a devenit concurs itinerant, fiind găzduit de cele mai celebre regiuni viticole din lume. În 2020, CMB s-a divizat în mai multe sesiuni, una dedicată vinurilor albe şi roșii, una vinurilor roze, una spumantelor şi una vinurilor dulci şi licoroase.
Ediția CMB Rose 2025 a fost organizată în România cu sprijinul Hochland, Aqua Carpatica, Wines of Romania, Sorla, SeaYou, Revino, Un Vin Pe Zi, IPPU, Hang Off, Illy şi City Grill, Domeniul Bogdan, Crama Rasova, Murfatlar Vinul, Alira, Jidvei, Caii de la Letea, Navigo, De Matei, Olterra, Crama Histria, Liliac, Villa Vinea, Crama La Salina și Familia Darabont.