Changyu Moser XV – vinurile din China sunt deja în România. Și sunt foarte bune

Nu e tocmai numele pe care un băutor român de vin să-l țină minte din prima. Mie mi-a rămas în minte după ce am gustat – Changyu Moser XV. La fel și regiunea de proveniență, Ningxia, China – pe care am regăsit-o prezentată foarte interesant într-un serial documentar de pe Digi Life (Wine Civilizations) pe care vi-l recomand cu căldură. Ei, bine, acum aceste vinuri sunt disponibile și în România – la www.rewine.ro – și vreau să vă invit să le dați cel puțin șansa unei încercări. Pe mine m-au convins!

Publicitate
Oprisor

Changyu Moser XV sunt vinuri chinezești „orchestrate” cu cea mai bună tradiție europeană

De remarcat „declarația de principii” a producătorului chinez făcută prin cooptarea unuia dintre cele mai respectabile nume ale vinului european de tradiție – Lenz Moser – în procesul de producție și marketing

Mărturisesc că am pornit la degustare cu prejudecățile obișnuite față de vinurile Chinei, chiar dacă auzisem despre progresele calitative enorme de acolo, ca și despre implicarea a tot mai mulți investitori dintre „nume grele” ale domeniului pe plan mondial. Am primit vinurile prin amabilitatea celor de la ReWine și nici măcar n-am încercat o căutare pe Google înainte de întâlnirea virtuală (pe Zoom) cu enologul Chateau-lui (da, vedeți pe site-ul cramei indicat mai sus, au un frumos castel acolo). Austriacul Lenz Moser, al cărui nume figurează pe eticheta vinurilor, provine dintr-o familie legată de vin încă de la începutul anilor 1600. Lenz Moser are el însuși studii de business și enologie, a condus timp de un deceniu crama familiei, după care a lucrat pentru corporația americană de profil Robert Mondavi timp de aproape un deceniu și apoi a condus o companie specializată în importuri de vinuri din zece țări pe piața austriacă. În 2015, s-a alăturat celor de la Changyu pentru a pune bazele Changyu Moser XV – „a partnership with the big goal of producing China’s best and most important wines”, după cum sună misiunea companiei publicată pe propriul site. Potrivit site-ului companiei, Changyu Pioneer a fost prima cramă din China, înființată la 1892. Se pare, potrivit lui Lenz Moser, că know-how-ul european în viticultura și vinificația din acea zonă a Chinei nu este o noutate: mi-a spus că a descoperit acolo budane construite la finalul secolului al XIX-lea de meșteri austrieci.  Firma operează astăzi 8 crame în diferite regiuni ale Chinei, producând și distilate și derivate, și spumante, și exportând în peste 20 de țări ale lumii.

Vinurile făcute de Lenz Moser la Changyu stau de la egal la egal cu cele mai bune nume vechi

Doar numele deja cunoscute – ale importatorului ReWine și ale enologului Lenz Moser – n-ar fi fost, oricum, de-ajuns, dacă vinurile – produse exclusiv din Cabernet Sauvignon – n-ar fi fost convingătoare în sine. Eu am degustat trei dintre ele, cu prețuri cuprinse între 74 și 360 lei pe shopul reprezentantului din România (mai există unul la 970 lei – Purple Air 2016). De la cel mai ieftin am primit o puritate de soi excelentă și care reușește să transmită și un spirit specific al locului, venind cu o personalitate distinctă, nici Lume veche, nici Lume nouă – ceva ce în viitor am putea numi „caracterul regiunii Nangxia”. Celelalte două, mai elaborate, mai complexe, mai profunde, cred că stau „în pahare, în picioare” față în față cu orice reprezentante internațional recunoscute ale soiului cel puțin la același nivel de preț. Eu le-am păstrat pe toate trei în frigider, timp de 2 săptămâni, și am tot degustat din ele (uneori cu prieteni care au fost impresionați) până s-au terminat. Au livrat satisfacție, fără semne de oboseală, în tot acest timp. Ceea ce mă face să cred că – în condițiile în care vinul bun e oricum o nișă în România – singura dificultate majoră a importatorului va fi aceea de ajunge să-i facă pe concetățenii noștri să deguste o dată aceste vinuri. După aceea, clienții se vor selecta singuri. Dacă nu mă credeți, încercați!

Publicitate
IPPU