Dobrogea a fost în weekend-ul 28-30 martie 2025 hub-ul regional al vinurilor rosé din toată lumea, cu prilejul unei sesiuni specializate a Concours Mondial de Bruxelles (CMB) organizată în țara noastră, la care au participat jurați din 19 țări. Pe lângă evenimentul propriu-zis, oaspeții s-au delectat cu bogăția multiculturală a regiunii turistice Dobrogea: timp de trei zile, organizatorii le-au pregătit tururi la cramele din zonă, mese tematice, masterclass-uri și conferințe prin care să promoveze destinații turistice, vinurile şi gastronomia românească. Din păcate, autoritățile naționale nu au contribuit cu nimic.
Competiția a fost organizată din fonduri provenite exclusiv de la sponsori
Cele două mari provocări întâmpinate de cei implicați în organizarea concursului au fost atragerea de fonduri, dar și lupta cu mentalitatea oamenilor și efortul de a-i convinge că este un eveniment extrem de important pentru promovarea imaginii vinului românesc la nivel internațional.
Toată pregătirea organizatorică a început acum un an și a fost mai intensă în ultimele patru luni, având în vedere că este vorba de un concurs mondial care are o structură și niște proceduri bine stabilite.
Cât s-au implicat autoritățile? ”În mod normal, tipul acesta de concurs este organizat cu ajutor de la stat, din partea autorităților, dar în cazul nostru noi am reușit performanța – între ghilimele! – să nu avem niciun pic de sprijin din partea autorităților din România. Am ajuns până la cele mai înalte instituții din țara asta, dar poate că vremea și vremurile nu au fost propice pentru a ajunge la un acord comun. Am reușit să-l facem cu sponsori privați, ne bucură și le mulțumim, suntem fericiți că sunt alături de noi. L-am făcut cu jumătate din bugetul inițial, dar cu un efort mare. Eu zic că ne-am descurcat onorabil. Răspunsul a venit tot din interior, pentru că, pe lângă cei doi sponsori principali pe care îi avem – Hochland și Aqua Carpatica – am reușit să adunăm oameni din industrie care au înțeles că acest concurs nu este despre mine, nu este despre un producător anume, nu este despre o regiune anume, ci este despre tot vinul românesc. Concours Mondial de Bruxelles este o platformă globală de promovare, o platformă care ajunge către milioane de oameni, prin jurnaliștii pe care îi invită”, spune Valentin Ceafalău, implicat în organizare.
Rosé-ul continuă trendul ascendent, iar producătorii români au în portofoliu chiar mai multe etichete
La ediția de anul acesta, organizatorii au efectuat un experiment, în sensul că o treime dintre cei invitați să jurizeze au fost din categoria achizitorilor din marele retail, pentru a facilita contactele nemijlocite dintre vinuri și cei care le cumpără și le duc mai departe către public. Astfel, reprezentanți ai unor rețele de magazine din Olanda, Belgia, Irlanda, Anglia și Germania – oameni de decizie în ceea ce înseamnă achiziționarea vinurilor pentru lanțurile de magazine din țările respective – au putut intra în contact direct cu vinul producătorilor români.
În plus, rosé-ul este considerat de mulți producători drept un element important de cashflow al afacerii lor, reprezentând un punct de cotitură în producția de vin și în vânzări. Faptul că s-a întâmplat în România Concurs Mondial de Bruxelles a arătat că foarte mulți producători din România nu doar că fac rosé-uri, dar au chiar mai multe etichete de acest tip, de o înaltă calitate, remarcă Sergiu Nedelea, somelier și CEO al WineTaste School. ”Marcând teritorial la noi faptul că suntem producători de rosé înseamnă un plus pentru piață și stau să mă gândesc că toate regionele istorice viticole, lăsând deoparte că noi ne aflăm în Dobrogea – fac rosé-uri și fac rosé-uri de calitate. Și faptul că producătorii noștri își „iau de la gură”, de la vinurile roșii, și încă lasă o parte din strugurii negri pentru producerea de rosé, este un semn că se vinde și se vinde bine. Probabil asta ar fi și salvarea în continuare, ca să spun așa, gândindu-mă la trendurile internaționale de vinuri fără alcool și altele.”
România își confirmă poziția ca zonă de interes în industria vitivinicolă mondială
Ce mesaj transmite despre țara noastră organizarea acestui concurs? Un concurs de mare calibru internațional în România confirmă că putem fi o zonă de interes, din toate punctele de vedere, este de părere Cătălin Păduraru, CEO al concursului internațional autohton VINARIUM / IWCB. ”Era nevoie să treacă România și prin etapa asta, în care un concurs de calibru internațional mare să pună semnătura aici și să se vadă cumva.”
Totuși, adaugă el, industria vitivinicolă din România nu va fi una puternică și influentă până când nu vor fi într-un perfect echilibru nu doar via și crama – care în momentul de față sunt la cote de excelență, pentru că s-a investit foarte mult prin fonduri europene – ci când va exista un echilibru și între o presă de specialitate, o educație de specialitate, un muzeu al vinului și un concurs de calibru ca VINARIUM: ”Lucrurile acestea ne vor face să fim influenți și ne vor da forță. Vedem că sistemele de valori și alianțele se schimbă, așa că este foarte bine să valorizăm tot ce putem pe plan național, chiar dacă trebuie să ne folosim și de argumente internaționale, așa că prezența Bruxelles-ului aici este foarte bună. Trebuie să prioritizăm, pe de altă parte, resursele proprii, trebuie să ne gândim că avem și noi concursuri OIV care trebuiesc și ele apreciate. Îmi place să spun că dacă vrem să avem o catedră de limbi străine, trebuie să avem o catedră foarte bună și de limbă română.”
Avem vinuri foarte bune din punct de vedere calitativ, dar ne lipsește o strategie unitară, o identitate clară care să ne ajute în promovarea pe plan extern, atrage atenția Valentin Ceafalău. ”Vinurile se pot face remarcate prin calitate și pot obține medalii, așa că avem nevoie și de o strategie de promovare care să transmită același mesaj. Atât timp cât producătorii nu își unesc mesajul să devină unul singur – și avem cel mai bun exemplu, Republica Moldova – nu vor reuși să meargă și să intre în piață cu mesajul respectiv, să ajungă către consumatori și către public. De-aia trebuie ca toată lumea să înțeleagă că efortul trebuie să fie unitar.”
Organizatorii nu exclud în viitor organizarea unei alte sesiuni a concursului, în altă regiune a țării
În ceea ce privește organizarea unei alte sesiuni a concursului, Ceafalău spune că ”noi ne-am dori foarte mult, doar că tipul ăsta de eveniment este once in a lifetime, o dată în viață”. El a arătat că „organizatorii (din străinătate, nr) au fost foarte încântați de ce au găsit aici, de condiții, de tot ce am reușit, așa că nu se știe niciodată. Poate putem să revenim cu edițiile mai mici. Mai avem sesiunea pentru spumante și sesiunea pentru vinuri dulci. Deci putem, cu oricare dintre celelalte mai mici, să încercăm să le mai organizăm – nu la Constanța, ci poate în alte regiuni ale țării, în așa fel încât să putem să arătăm străinilor tot ce înseamnă țara noastră”.
****
Evenimentul a fost organizat cu sprijinul: Hochland, Aqua Carpatica, Wines of Romania, Sorla, SeaYou, Revino, Un Vin Pe Zi, IPPU, Hang Off, Illy, City Grill, Domeniul Bogdan, Crama Rasova, Murfatlar Vinul, Alira, Jidvei, Caii de la Letea, Navigo, De Matei, Olterra, Crama Histria, Liliac, Villa Vinea, Crama La Salina și Familia Darabont.