(Advertorial): Cosmin, povestitor de vin. Și cele două medalii de Argint ale Viilor Sudului la Premiile de Excelență 2016

Cele două Medalii de Argint cucerite la Premiile de Excelenţă Vinul.Ro 2016 – Nobilitas Pinot Gris & Crâmpoşie 2015 şi Divinitas Chardonnay 2013 – au mai adus un zâmbet pe feţele echipei de la Viile Sudului. Chiar şi pe cea a lui Cosmin Reaboi, care nu se arăta foarte bucuros după prima lui recoltă de la Zimnicea.

Publicitate
Casa Timis

„A fost un an cu probleme, dificil, cu producţie mică şi cu destule boli în vie. Calitatea strugurilor nu a fost una deosebită. Sigur, au existat şi excepţii, dar per ansamblu, nu pot să spun că sunt mulţumit”, declara Cosmin. Bine, cine nu îl cunoaşte pe Cosmin, un perfecţionist şi un fan declarat al extractului, ar fi tentat să creadă că recolta 2016 este una ce echivalează cu catastrofa la Viile Sudului. Departe, însă, de aşa ceva. Pentru că, la vizita făcută acolo la început de noiembrie, am avut ocazia să încerc şi câteva din vinurile noii recolte şi pot să vă spun că fanii Crâmpoşiei de Zimnicea vor avea o plăcută surpriză. Am degustat-o pe cea din baric, ţinută pe drojdii, am încercat-o şi pe cea care a trecut şi prin fermentaţie malolactică şi am trecut şi pe la tancul în care se afla vinul obţinut din ultima trecere prin vie, atunci când strugurii acumulaseră zahăr cu nemiluita. Dar, pentru că noul enolog de la Viile Sudului a avut şi timp, şi inspiraţie, am început să ne jucăm un pic cu aceste vinuri şi cred că la anul ne vom bucura de un asamblaj de calitate.

a2Crâmpoşia nu este singura surpriză frumoasă pe care ne-o pregătesc cei de la Viile Sudului. Şi dacă anul 2016 nu a fost unul favorabil soiului fanion al viticulturii româneşti – adică să nu vă aşteptaţi la o nouă Cea mai bună Fetească neagră, că nu va fi! – pregătiţi-vă pentru Merlot şi, în special, Cabernet Sauvignon. Ultimul, cel puţin, este pe sufletul lui Cosmin. Dens, puternic, cu taninuri surprinzător de rotunjite şi plin de arome. Sigur, vom mai avea de aşteptat, pentru că sunt puţine şanse să vedem acest Cabernet pe raft înainte de 2018. Dar la cum se prezenta acum, pare să merite aşteptarea.

Publicitate
Casa Timis

Povestitor de vin

Printre transvazări, verificare de baricuri, asamblaje şi alte proceduri, Cosmin Reaboi a făcut puţin şi pe Ion Creangă. Adică a devenit actorul principal în proiectul pe care Viile Sudului îl propune iubitorilor vinului. Un miniserial despre vin şi despre consumul acestuia, care va fi difuzat pe pagina de youtube a producătorului. Atenţie, nu este dedicat specialiştilor, ci mai degrabă începătorilor dornici să afle mai multe despre noua lor băutură favorită. Cosmin va explica care sunt avantajele şi dezavantajele baricului, când se recomandă decantarea vinului şi când doar aerarea, care sunt caracteristicile Crâmpoşiei de lângă Dunăre, care sunt paşii de urmat pentru a degusta corect un vin, care sunt temperaturile de servire a vinurilor şi multe altele. Nu ştim încă exact când va începe difuzarea acestor „pastile”, dar putem să lăudăm iniţiativa celor de la Viile sudului. Care, pe lângă că vor deveni mai vizibil, vor realiza şi una dintre cerinţele esenţiale ale producătorului de vin, aceea de a contribui la cultura şi civilizaţia vinului.