Cotnari, între trecut și viitor: cu ochii larg deschiși – sau de ce facem re-branding? (cu VIDEO în premieră)

Cotnari (marele producător, nu “puiul” de la Casa de Vinuri cu același nume) se înnoiește. Sticle, etichete, imagine, comunicare – toate se schimbă. Și, cu ambiția specifică unui jucător de forță, pornește un program național de susținere a sectorului HoReCa. Ștefan Chirițescu, marketing manager la conglomeratul Cramele Cotnari (SA + Casa de Vinuri) a avut amabilitatea să ne ofere câteva informații suplimentare despre această acțiune. Și, în premieră, videoclipurile. Introducerea și intertitlurile aparțin redacției.

Publicitate
Domeniul Bogdan

Grasa de Cotnari, vârful de lance al ofensivei de schimbare

Nu cred că există cineva care să nu fi băut în viața lui o Grasă de Cotnari. Altfel nu aș putea să justific de ce studiile arată că Grasa de Cotnari este cel mai cunoscut soi de vin din România, iar 25% din populația consumatoare a categoriei îl consideră drept vinul preferat (studiu cantitativ, pe un eșantion reprezentativ național, realizat de UNLOCK research 2019).

Grasa de Cotnari este mândria Cotnariului și, în secret (care, uite, acum e public!), oamenii locului cred că este un soi de renume național. Este o bucurie și, în același timp, o promisiune care trebuie onorată. Asta e miza echipei actuale de la Cotnari. O echipa care este fix reprezentarea acestui soi: pe de o parte, o serie de oameni vechi și cu experiență mare, pe de altă parte o serie de oameni tineri, ambițioși, ancorați în lumea modernă – de la obiceiuri de consum la tot ce este fashionable în termeni de lifestyle.

Publicitate

“Aripa tânără” de la Casa de Vinuri Cotnari  a avut curajul să vinfice acest soi în sec, iar produsul din gamele Domenii și Colocviu a arătat că acest curaj a însemnat un pariu câștigător. Miza mare este, însă, să nu uiți cine ești și pentru cine faci vin. Cotnari este un brand mare – unii zic că este un brand industrial, alții îl văd ca pe un brand istoric, dar definiția lui cea mai apropiată de adevăr este că e un producător de vin bun la prețul corect.

Un act de dreptate – de a arăta consumatorului că Grasa e parte din lumea modernă

Miza acestui proiect de re-branding este un act de dreptate pe care îl facem acestui soi minunat și versatil care este Grasa de Cotnari. Re-brandingul este provocarea noastră de a arăta consumatorului mainstream că acest soi este ancorat în lumea modernă și merită luat de pe raft.

Acest proces a durat mai bine de un an și a însemnat cercetare de piață, dar și cercetare de consumator; a însemnat o lungă incursiune în lumea noastră interioară și o acceptare, dar mai ales o îmbrățișare a schimbării.

Din 1997, Grasa de Cotnari și Gama Cotnari nu au mai avut o schimbare de etichetă. Dar în 2020, într-un an cu atât de multe provocări, această gamă are o nouă viață din toate punctele de vedere:

  1. o gamă cu o sticlă nouă, în care logo-ul este în relief, un reason-to-consider nou pentru acest interval de preț;
  2. o etichetă nouă, care unește elementele tradiționale ale brandului cu nevoia de modernitate pe care ne-a semnalat-o piața și consumatorii;
  3. o gamă Cotnari în care își găsesc locul soiurile românești cu care ne mândrim: Grasa de Cotnari, Feteasca Albă, Tămâioasa Românească și –  primul roze din gamă – aromata Busuioacă de Bohotin;
  4. o poveste despre produs care să fie adevărată și, în egală măsură, interesantă pentru o audiență care azi nu știe de unde să apuce aceste soiuri.

Prietenie, tradiție, pasiune, înțelepciune și multe alte trăsături profund umane

Povestea noastră este povestea vieții de Cotnari, unde simțim că există un spirit al vinului.

Vinul este alături de noi de atât de multă vreme încât ajuns să întrupeze pentru oameni o sumă de caracteristici speciale. Vinul înseamnă prietenie, tradiție, pasiune, poezie, înțelepciune, bogăție, eleganță, și tot asa: multe, multe alte trăsături profund umane. 

Pentru că aici sălășluiește spiritul vinului, Cotnari e un loc cu adevărat special: cu viile lui miraculoase, cu spiritul moldovenesc al relațiilor autentice, cu peisajele splendide, Cotnari e locul unde oamenii trăiesc cu adevărat după valorile vinului în fiecare zi. 

O colecție de momente memorabile

Construită să întărească și să modernizeze asset-ul cel mai de preț al brandului – Grasa de Cotnari – platforma #viatadecotnari este o colecție de momente memorabile care justifică extraordinarele calități ale soiului fanion (dar odată cu el al întregii game). Aceste momente – ele având aceeași construcție recognoscibilă (#relaxareadecotnari, #poeziadecotnari, #prieteniacotnari) – fac împreună o frescă a vieții minunate pe care o au oamenii acolo și spun povestea acestui tărâm legendar, punând umărul, în același timp, și la brandul turistic al zonei. 

Pe această structură am desenat o campanie care va un mix solid de TV, materiale in-store și prezență online. 

Cotnari va derula un program național de susținere a sectorului HoReCa: cumperi vin online și te bucuri și la terasă!

De asemenea, concomitent cu această campanie, vom desfășura un program inovativ de susținere a segmentului HoReCa: până la sfârșitul anului, orice comandă de pe site-ul www.cramelecotnari.ro va aduce userului un voucher care înseamnă o sticlă de vin gratis în locațiile partenere ale programului. Practic, mai multe motive să cumperi online ca să te bucuri de vin și la terasă. 

Suntem la un nou început. Un început plin de speranță, dar și de responsabiliate față de timpul pe care il traversăm.