Vinul.ro a lansat proiectul intitulat ”Crame de Top”, în cadrul căruia vrem să prezentăm publicului nostru o imagine de ansamblu a peisajului cramelor din România, reflectată în realizările lor de pe parcursul întregului an 2024. Am invitat cramele să răspundă câtorva întrebări care ating puncte-cheie din activitatea lor: bilanțul la final de an, campania de recoltare 2024, premii obținute la concursuri naționale și internaționale, planuri de viitor.
2024: Investiții în tehnologizare și resursa umană
Anul 2024 a fost un an de muncă intensă pentru HB Wine, în care ne-am pus la punct crama, cu temperaturi controlate atât la nivel de încăperi, cât mai ales la nivel de tancuri, pentru încălzire și pentru răcire, asigurate cu sisteme regenerabile cu pompe de căldură geotermale. În plus, am achiziționat o linie de îmbuteliere și am reușit în timp record să îmbuteliem și să etichetăm vinurile roșii din anul 2023 și vinurile albe și rose din anul 2024. Am reușit, totodată, să formăm o echipă de top atât la nivelul de vinificare, cât și pe partea de viticultură, unde am investit în echipamente moderne (de exemplu, avem singurul echipament care curăță vegetația sub vie mecanic, fără a utiliza substanțe chimice “Fingerhacken”). Nu în ultimul rând, am participat la concursuri atât naționale, cât și internaționale, unde am reușit să luam medalii de aur și argint cu toate vinurile înscrise.
Campania de recoltare: Seceta a redus campania la 3 săptămâni
Anul 2024 a fost un an complicat, căldura extremă și seceta din perioada de vară au condus la o coacere prematură a strugurilor, iar campania care trebuia să dureze aproximativ 6 săptămâni a fost “comprimată” la doar 3 săptămâni ! Acest an ne-a arătat că este obligatoriu să instalăm irigații, iar pentru aceasta trebuie să modificăm caietele de sarcini din podgorie pentru că actualmente pentru D.O.C. nu este permisă irigarea.
Planuri de business: Investiții în campania de promovare, prețuri competitive
HB Wine este o cramă nouă pe piață, construită în 3 luni, în vara anului 2023 în Podgoria Miniș, Județul Arad, din pasiune pentru vinul de calitate. Am început în toamna lui 2023 să producem vinuri exclusiv premium. Solul în podgorie are o grosime de 0,5 – 1 m, se regăsește pe un strat de stâncă de natură vulcanică cu inserții de calcar dolomitic, ce conferă vinului structură și mineralitate. De aici provine și numele gamei “Rupes Nobilis” – stâncă nobilă.
Am pornit crama dintr-un simplu hobby, dar am ajuns să îmbuteliem mai mult de 30.000 sticle în 2024 și încet-încet trebuie să mutăm hobby-ul în sfera de business, așa că am inițiat o campanie de promovare pe social media, iar ca element diferențiator avem oferirea de prețuri competitive pentru vinurile premiate la concursuri internaționale.
Cât privește piața internațională, noi suntem o cramă-boutique cu 3.000-4.000 de sticle din fiecare sortiment, astfel că este mai greu pentru noi să accesam piața internațională, ne concentram pe piața națională.
Premii la concursuri naționale și internaționale
În ordine cronologică, iată cele mai importante concursuri (primele două vinuri sunt făcute în 2022 pentru noi în altă cramă de acelasi enolog – Clara Kardos – din podgoria noastră):
VINARIUM 2024
- Medalia de Aur: Rupes Nobilis – Pinot Noir 2023
- Rupes Nobilis – Pinot Noir Rosé 2023 – 88 puncte (Silver Medal Score)
- Rupes Nobilis – Cuvée Simply Red 2022 – 88 puncte (Silver Medal Score)
- Rupes Nobilis – Cabernet Sauvignon 2022 – 87 puncte (Silver Medal Score)
PREMIILE DE EXCELENȚĂ VINUL.RO 2024
MUNDUS VINI 2024
- Medalie de Aur: Rupes Nobilis – Cabernet Sauvignon 2022
- Medalie de Argint: Rupes Nobilis – Cuvée Simply Red 2022
- Medalie de Argint: Rupes Nobilis – Pinot Noir Rose 2023
MUNDUS VINI 2025
- Medalie de Aur: Rupes Nobilis – Cabernet Sauvignon 2023
- Medalie de Argint: Rupes Nobilis – Merlot 2023
- Medalie de Argint: Rupes Nobilis – Pinot Noir Rose 2024
- Medalie de Argint: Grand Reserve – Cuvée Bordignon 2023
Am făcut primul vin alb Cuvee Simply White – un cupaj foarte promițător 50-50% Fetească Regală (vie proprie de ~50 ani) cu Traminer ce urmează a fi îmbuteliat în 2-3 săptămâni.
Cele mai importante sunt primul cupaj Cuvee Bordignon (Cabernet Sauvignon, Merlot și Fetească Neagră) și primul Cabernet Sauvignon din gama “Grand Reserve” – vinuri de excepție care însă necesită maturare în sticlă în cramă la temperatură controlată de 12ºC o perioadă de minim 2 ani. Foarte important pentru noi este faptul că în urmă cu 3 săptămâni la examenul pentru DOC toți cei 8 enologi au acordat 100 puncte cu felicitări pentru Cuvee Bordignon, demonstrându-ne că suntem pe drumul bun și motivându-ne, totodată, să continuăm.
Provocări: Construirea unei echipe și achiziționarea de plantații
Construirea unei echipe închegate este la ora actuală o adevărată provocare, mulți specialiști în viticultură și vinificație au părăsit România în ultimii ani !
Pe de alta parte, terenurile inregistrate cu vita de vie in Registrul Plantatiilor Viticole sunt lasate in paragina asa ca este din ce in ce mai dificil de achizitionat plantatii cu vita de vie.
În viitor: extinderea podgoriilor, construirea unei unități de cazare
Printre obiectivele HB Wine pentru perioada următoare se numără extinderea suprafeței viticole prin achiziționarea a încă aproximativ 10 hectare în zona Miniș, pentru plantarea de soiuri precum Cadarca, Syrah, Cabernet Franc și Fetească Neagră. De asemenea, ne propunem să îmbogățim experiența enoturistică prin dezvoltarea cramei, accesând un proiect structural astfel încât aceasta să includă facilități de cazare și degustare. Acest proiect vizează construirea unei clădiri cu design deosebit ce va găzdui o sală de degustare și facilități de cazare destinate oaspeților. În acest scop, am achiziționat un teren de 5.000 m² situat în vecinătatea podgoriei, la drumul județean și suntem în plin proces de aprobare al noului PUZ (Plan de Urbanism Zonal) .
Prin această inițiativă, HB Wine dorește să ofere vizitatorilor posibilitatea de a se caza în mijlocul podgoriei, beneficiind de peisajele pitorești ale zonei Miniș și de proximitatea față de obiective turistice precum cetățile medievale Șoimoș, Dezna și Șiria, Castelul Regal de la Săvârșin, situat pe Valea Mureșului sau stațiunea Moneasa.
Tendințe pe piața vinului în 2025: Enoturism
Considerăm ca enoturismul va prinde tot mai multă amploare, iar în Romania nu este înca suficient exploatat, cu toate că sunt zone unde cramele au făcut eforturi deosebite în acest sens, de exemplu în Dealu Mare. Podgoria Miniș este abia la început cu enoturismul, asa că ne propunem să investim în această direcție pentru a ne alinia trendului.
A răspuns: Horia Ban, owner HB Wine