Cursuri OSR pentru somelieri și amatori, la Timișoara și Cluj-Napoca

Organizația Somelierilor din România 2011 (OSR) a anunțat recent startul a două serii de cursuri în provincie, adresate atât profesioniștilor care vor certificare în domeniu cât și amatorilor care doar doresc să-și îmbogățească știința despre vin. Am stat de vorbă cu președintele organizației, Marian Timofti, pentru a afla mai multe detalii.

Publicitate
Excursii

– Ce este diferit la cursurile pentru profesioniști și amatori? Și cât costă pentru fiecare categorie?

Încerc să fac ceva diferit, mai bun decât există în prezent, întrucât din experiențele avute în ultimii ani mi-am dat seama care sunt carențele de care suferă școlile de somelieri din țară și care sunt nemulțumirile cursanților. Am creat caiete de curs după modelul celor folosite în școlile din țările cu tradiție, am tradus manuale ale unor astfel de școli consacrate (și mai avem unul în lucru, dar momentan nu găsim un sponsor care să ne ajute să-l finalizăm), am discutat cu producătorii de vin parteneri și am convenit împreună cu ei ca participanții la cursuri care ajung la examenul de somelier să fie sustinuți inclusiv financiar – cu 2/3 din valoarea cursului. Adică din 1.500 lei cursantul va plăti doar 500. Și – mai mult – primii cinci clasați la examenul de absolvire vor fi premiați și prin rambursarea sumei plătite de ei. Practic, cei mai merituoși vor avea parte de un curs gratuit. Este o modalitate de a stârni interesul participanților pentru a învăța cât mai bine o meserie care-l poate propulsa în domeniul vinului și care-i deschide noi orizonturi profesionale.

– Înțeleg că o parte din acești bani sunt susținuți de către anumiți producători de vin parteneri cu OSR în acest program de educare a profesioniștilor și publicului. Care sunt aceștia? Înseamnă că vinurile lor vor fi favorizate în timpul prezentărilor?

Da, așa este, costurile vor fi susținute de acei producători care doresc să colaboreze cu noi, nu doar de către anumiți producători, iar colaborarea cu noi, ca organizație, este una deschisă. Nu favorizăm pe nimeni și nici vinurile cuiva, căci un somelier bun trebuie să fie la curent cu întreaga producție națională, nu doar la vinurile prezente într-un anumit meniu sau într-un anumit moment. Desigur că vom avea o zi dedicată prezentării cramelor partenere, iar in fiecare zi vor fi prezente și vinurile acestor parteneri, alături de cele ale altor producători. Iar colaboratorii noștri din lumea cramelor au fost deschiși la acest aspect al problemei.

Publicitate
IPPU

– Cine sunt trainerii?

Somelieri experimentați din cadrul OSR, autorizați pentru a derula activitatea de predare: pentru partea de degustări comerciale și comunicare va fi trainer Radu Rizea, pentru detalii despre chimia producerii vinului și degustare Liviu Grigorică, iar Mihai Nicolici pentru distilate și degustare. Pentru partea de somelărie de restaurant, asociere și degustare trainer voi fi eu. 

– Care este palmaresul de până acum al cursurilor organizate de organizația pe care o conduci?

Personal, sunt bucuros de ceea ce am reușit să realizăm până acum, ca organizație. Și, chiar dacă a dispărut o parte din entuziasmul începuturilor, sunt convins că vom reuși să rupem câteva bariere care ne îngrădesc dezvoltarea. Nu avem un palmares prea bogat al cursurilor de până acum, pentru că nu am dorit să ne “aruncăm” în acea latură a promovării cu orice preț, și nici să certificăm pe oricine în această profesie. Este și unul dintre motivele pentru care mulți cursanți nu ne preferă. Dar noi lucrăm să construim o temelie solidă a școlii viitoare de somelărie, care să fie accesată pentru calitatea formări dobândite aici, și nu pentru altceva.

Președintele OSR spune că speră să înceapă cursurile la final de aprilie – început de mai, la Cluj-Napoca și la Timișoara. Cursurile pentru profesioniști vor avea loc dimineața, între orele 9.00 și 13.00, durata necesară pentru obținerea diplomei fiind de 100 de ore. Cursurile sunt autorizate și, deci recunoscute. În ambele orașe, în serile de luni, marți și miercuri de pe parcursul cursurilor pentru profesioniști, OSR va susține și cursurile pentru amatori. Și ei vor primi diplome, dar din partea Organizației, și vor fi înscriși în Clubul Vinum Fidelis, care le oferă posibilitatea unor întâlniri lunare ulterioare cu diverse noutăți și personalități din lumea vinului de la noi din țară.

Materialele de curs OSR sunt caietele cu programa de curs, iar participanții au posibilitatea de a-și achiziționa cărțile necesare dezvoltării cunoștințelor: “Marea carte a degustarii vinurilor”, de Viorel Stoian; “Sommelierul – un alfel de manual – O enciclopedie cu mii de întrebări și răspunsuri pentru concursurile de sommelier” – volumul I, realizat cu sprijinul companiei Cotnari; “Sommelierul – un altfel de manual – Mâncarea și vinul” (corespunzător manualului de anul trei al cursului de somelier din Italia, despre asocierea preparatelor culinare cu vinurile), realizat cu sprijinul companiei Nelsand din Brașov. 

Pentru informații suplimentare și înscrieri, cei interesați sunt rugați să se adreseze lui Marian Timofti (tel: 0729.112.011 sau e-mail marian.timofti@gmail.com).