Degustări de vinuri biodinamice și expoziții de pictură în Dobrogea, la crama Domeniul Bogdan

Expoziție de pictură semnată de artiști locali. Un foaier de primire și un salon cu design modern și confortabil, capabil să găzduiască simultan până la 20 de persoane așezate în jurul unei mese și alte 5-6 pe un pervaz capitonat; o selecție de vinuri certificate BIO și biodinamic, asortată cu diferite plăcinte tătărești, plus mezelărie artizanală semnată Moș Iosif și brânzeturi – acesta e meniul la care se pot aștepta enoturiștii care calcă pragul cramei Domeniul Bogdan, singura certificată ca biodinamică de la noi din țară și aflată la marginea orașului Medgidia (pe drumul vechi spre mare). Sala de degustări a fost prezentată presei și unui grup de manageri HoReCa, organizatori de turism, alături de bloggeri și somelieri, în a doua jumătate a lunii iunie 2022.

Publicitate
Vinarte

Turul cramei și degustările la crama Domeniul Bogdan din Medgidia – cu programare telefonică sau prin e-mail, începând de la jumătatea lunii iulie

Programul exact de vizitare a cramei și detaliile despre rezervări la turul ghidat (care include degustare a unor vinuri din cisterne, degustare de vinuri îmbuteliate și gustări) va fi publicat pe site-ul producătorului, www.domeniulbogdan.ro. Vizitarea se va putea face numai cu rezervare prealabilă confirmată de reprezentanții cramei.

“Este, cel puțin după știința noastră, singura cramă din România unde turiștii pot degusta vinuri biodinamice produse la noi în țară. Vrem ca toți cei interesați de vinurile dobrogene, în general, și de vinurile noastre bio și biodinamice, în special, să ne poată cunoaște la noi acasă. Aici putem explica și arăta ce presupune această filosofie de viață, biodinamismul – pentru că nu e vorba numai de viticultură și vinificație. Vrem, de asemenea, să ajutăm și la promovarea altor valori locale – artiști, producători artizanali de mâncare, puncte de interes turistic”, au anunțat reprezentanții Domeniului Bogdan la prezentarea inaugurală cu public.

Publicitate
Gabriel Dulaschi (al doilea din stânga) este enologul rezident al cramei Domeniul Bogdan
Gabriel Dulaschi (al doilea din stânga) este enologul rezident al cramei Domeniul Bogdan

Recunoașteri și garanții internaționale pentru viticultura și producția de vinuri de la Domeniul Bogdan 

Strugurii produși în arealul Murfatlar de Domeniul Bogdan poartă certificările BIO și Biodinamic emise de Austria Bio Garantie, I Vini Biodinamici și Demeter. Denumirile comerciale sub care pot fi găsite pe piață sunt: Primordial, Cuvee Experience, Domeniul Bogdan, Duh. Sub denumirea de Pătrar pot fi descoperite vinurile biodinamice semnate aici de specialistul italian în viticultură biodinamică Dr Leonello Anello. Crama a beneficiat încă de la lansare de colaborarea regretatului enolog francez Philipe Cambie, un nume de referință la nivel mondial, ale cărui vinuri au fost recompensate de 15 ori cu punctajul maxim – 100 – din partea degustătorilor publicației de circulație mondială Robert Parker’s Wine Advocate.

Metoda biodinamică modernă presupune – pe lângă renunțarea la orice substanțe de sinteză în îngrijirea viei și în vinificație – păstrarea unui echilibru natural al ecosistemului local și efectuarea lucrărilor în funcție de fazele lunii și de un calendar astronomic. Biodinamica modernă dezvoltată de Dr Leonello Anello mai înseamnă și zeci de mii de analize de laborator și studii realizate în ultimele trei decenii în colaborare cu Universitatea din Bologna.