Cuvânt înainte: am intrat în legătură cu “Asociația vinurilor bune din Ungaria” încă din 2020, când reprezentanții celor 4 crame membre își pregăteau intrarea pe piața din România, prin participarea la Rovinhud Timișoara – un eveniment perfect ales atât prin prisma proximității și apropierilor culturale, ci și prin conceptul de binefacere în baza căruia a fost creat acest show. Am rămas de atunci impresionat de profesionalismul și minuțiozitatea cu care a fost planificată apariția Asociației – de la calitatea și relevanța argumentelor utilizate în comunicare la claritatea și concizia textelor și la inspirația pe care mi-au indus-o. Vă invit să le accesați și voi broșurile digitale (în română și engleză) prin linkurile de la finalul acestui articol și să vă abonați la canalele lor din Social Media, iar până atunci vă invit să citiți mai jos câteva detalii despre aceste vinuri pe care eu, unul, abia aștept să le încerc. (Cezar Ioan)
Enologii din cadrul Fine Wines Association of Hungary își vor prezenta excelentele vinuri maghiare la Rovinhud Wine Show, care va avea loc în Timișoara, România, în perioada 6 – 8 mai 2022. Rovinhud este un eveniment caritabil cu ani buni de istorie în spate, iar toate veniturile sunt donate către Asociația Ceva de spus.
Nobila inițiativă a fost creată de Zoltán Szövérdfi-Szép și este susținută de Fine Wines Association (FWA). Vinificatorii FWA vor utiliza ocazia și pentru a prezenta publicului regiunile viticole și vinurile maghiare în cadrul unui remarcabil eveniment de degustare de vinuri. Cramele care prezente la Rovinhud vor oferi contribuții speciale, dar și sticle de vin, pentru organizațiile de caritate, iar renumiți experți în vin și Masters of Wine vor susține prelegeri și masterclass-uri, tot pe bază de caritate, în cadrul a ceea ce promite a fi un eveniment interesant și de înaltă calitate. Vizitatorii vor putea achiziționa bilete pentru a sprijini activitatea Asociației Ceva De Spus, care va folosi încasările pentru îmbunătățirea calității vieții persoanelor cu dizabilități care locuiesc în Timișoara și România.
Fine Wines Association of Hungary a fost fondată cu scopul de a educa iubitorii și profesioniștii interesați de vinurile din Europa Centrală și de Est, cu un accent deosebit pe vinurile maghiare. Vinuri de încredere, de calitate înaltă, unice – la asta lucrează de zeci de ani membrii Asociației Fine Wines și asta vrea să reflecte și denumirea „Fine Wines”. Ei cred că, lucrând împreună, împărtășindu-și cunoștințele și contactele profesionale, pot avea și mai mult succes în promovarea vinurilor și a terroir-urilor sale. Această alianță este exprimată prin cuvântul „Asociație”.
Fine Wines Association of Hungary prezintă un portofoliu reprezentativ, de la crame de familie
Membrii FWA sunt o serie crame importante care lucrează în patru regiuni viticole diferite: Etyeki Kúria în regiunea viticolă Panonia Superioară, Tóth Ferenc Winery în regiunea Ungaria Superioară, Tokaj-Hétszőlő Organic Vineyards în regiunea viticolă Tokaj și Vida Péter în Szekszárd din regiunea viticolă Panonică. Împreună, ei sunt capabili să ofere o imagine plină de culoare, cuprinzătoare și clară a vinurilor maghiare de calitate. Cramele reprezintă stilurile de vin dominante ale regiunilor viticole respective și împreună acoperă un spectru larg de vinuri maghiare, oferind un portofoliu complet. Valorile lor comune se bazează pe faptul că sunt crame de dimensiuni mici și mijlocii, cu o perspectivă de afaceri de familie, cu respect pentru tradițiile viticole și oenologice locale și un impuls constant pentru inovație continuă.
Știați că:
– atât regiunile viticole Eger cât și Szekszárd produc celebrele Bikavérs – ambele versiuni se bazează pe Kékfrankos, dar fiecare cu specificații diferite?
– în regiunea viticolă Tokaj, la culesul aszú (boabe stafidite sub influența putregaiului nobil), chiar și un culegător de aszú cu experiență poate colecta doar 6-7 kilograme de struguri într-o zi?
– regiunea viticolă Etyek se caracterizează printr-o climă mai rece decât media națională, motiv pentru care este adesea comparată cu Burgundia sau Champagne din Franța?
Prin intermediul membrilor FWA, vizitatorii pot afla despre soiurile tipice de struguri ale regiunilor viticole, cupajele tipice, diferitele stiluri de vin și caracteristicile speciale ale regiunilor viticole maghiare. Aceștia pot descoperi gama variată și largă de vinuri de înaltă calitate din regiuni, care satisfac toate gusturile, precum și producția de vinuri eco-friendly și organice.
Iubitorii de vin interesați pot citi despre toate acestea și într-o publicație digitală creată de crame atât în limba română, cât și în engleză, întrucât cramele consideră că este important să ofere consumatorilor suficiente informații, să prezinte caracteristicile și diversitatea zonelor viticole maghiare, tradițiile de vinificare și cultura într-un mod ușor de înțeles pentru consumatorii de vin, astfel încât aceștia să poată naviga cu ușurință prin denumirile de origine, regiunile viticole și vinurile maghiare. Pentru a descoperi mai multe, urmărește grupul FWA pe Facebook și Instagram!
Credit foto: FWA/Korsós Viktor