Vinuri „- pe silabe” și Mezzin – din nord-vestul țării: Darabont, o familie cu recomandări care pune Biharia pe lista pasionaților

Fac de la bun început o precizare importantă, care explică și titlul de mai sus (și nu provine doar din lenea subsemnatului, așa cum pe bună dreptate v-ați fi putut imagina 😉 ): vă recomand să fiți cu ochii pe această cramă fără ca eu însumi să fi băut vreun vin de-al lor! Dar o fac, totuși, cu riscurile de rigoare, fiindcă beneficiază de recomandări solide. Veți vedea.

Imaginea contează! Și mai ales dacă e susținută de cunoscători

Am descoperit crama Familia Darabont pe Instagram, unde calitatea imaginilor mi-a sărit în ochi și m-a făcut să le trimit un mesaj că aș vrea să aflu mai multe lucruri despre ei. A urmat apoi una dintre cele mai solide recomandări la care m-aș fi putut gândi – din partea Getei Bocșe, din Oradea, care prin activitatea ei legată de vin (revista și Salonul Millesime, plus tot restul acțiunilor din domeniu) nu mai are nevoie de alte prezentări, fiind ea însăși o sursă de încredere. Ulterior, când am văzut pe site-ul Familiei cine le vinde vinurile online – și anume Rewine.ro – mi-a venit și reconfirmarea: merită atenția!

Familia are via de generații și e școlită în vinuri la Budapesta și Montpellier

“Este, într-adevăr, o afacere de familie. Via a fost mereu în familiile lor, dar acum au decis să ducă această pasiune la un alt nivel”, mi-a scris Geta Bocșe. “Sandor și Erzsebet Darabont au studiat oenologia la Budapesta, iar Betty, fiica mai mare, face în prezent un master în oenologie la Montpelier. Vera, fiica cea mică, este încă la liceu și nu e implicată activ în afacere. Vinurile sunt făcute de Sandor împreună cu Betty – ei iau, împreună, toate hotărârile cu privire la vin, dar și la alte aspecte legate de desfășurarea activității. Au 40 de hectare și 13 soiuri, toate plantate în apropierea comunei Biharia, lângă Oradea. Plantațiile sunt tinere, din 2016/2017”.

În viitor, spații de degustare, cazare și masă la Familia Darabont

În viitor, Familia Darabont vrea să extindă plantația și să construiască o cramă cu spațiu de degustare și spațiu de cazare cu restaurant, pentru a transforma zona într-una turistică. “Misiunea pe care și-au propus-o”, spune Geta, “este să facă vinuri corecte, de calitate, și să pună Bihorul și Crișana pe harta zonelor viticole recunoscute atât la nivel național cât și international. Deocamdată sunt pe piață două game: Mezzin – vinuri perlante – și vinurile liniștite care vor fi în viitor dedicate exclusiv retail-ului: DA (vinuri albe liniștite) RA (orange wine) BO (rose liniștit) NT (roșu). În viitorul apropiat, vor ieși și alte două game pe piață. Legat de concept și branding, pot să îți spun că totul e dezvoltat în jurul ideii de familie și apropiere față de locul din care provine familia”.(Fotografiile carei lustrează acest articol provin din  arhiva cramei).