Nu, citatul din titlu nu ne aparține! E de la o cunoștință de la care ne-am permis să-l preluăm, pentru că e o reacție sinceră și spontană la vestea că Selgros Bacău găzduiește, pentru al treilea an consecutiv, un festival (estival!) de vinuri. Cum să nu fie un Festival de vinuri la Selgros Bacău – realmente cu de toate, realmente pentru toți – o veste foarte bună?
Potrivit unui comunicat de presă al organizatorilor, între 10 și 12 august băcăuanii – și, desigur, nu doar ei – sunt invitați să guste și deguste, să aleagă și să culeagă ceea ce Leonardo da Vinci numea “raze de lumină ținute laolaltă de apă”.

„Suntem foarte buni în vin, umăr la umăr cu cei mari. Și, de când am descoperit lucrul ăsta, echipa mea și cu mine vorbim încontinuu cu fiecare client, cu fiecare rudă, cu fiecare prieten sau colaborator: am organizat degustări, am schimbat meniuri, am înscris gastronomi la cursul de somelieri… Iar acest Festival a apărut, în 2016, din pasiune pentru vin – și nu e un slogan!”, ne-a declarat Irina Stănciuc, directorul magazinului Selgros Bacău și director de district. „În echipa mea suntem deja 15 somelieri – iar prin somelier noi înțelegem un absolvent de curs care acum învață despre vin”, spune ea jumătate în serios și jumătate în glumă. „Când Selgros Bacău a împlinit 10 ani, ideea unui festival de vin a venit de la sine: e în august, cea mai aglomerată lună pentru Bacău, când sunt veniți în vacanță și „stranierii” din Italia, Spania etc. În Bacău, în ultimele 12 luni s-au deschis / remodelat 7 restaurante unde ai ce să alegi în materie de vin românesc. E spectaculos. Nu e meritul Selgros, dar undeva, acolo, în mintea proprietarilor, vreau să cred că a încolțit și sămânța aia plantată de noi, cum că gastronomia înseamnă mai mult și, bineînțeles, mai multe vinuri românești în meniuri”, spune Irina Stănciuc.
Vinurile vor fi vedetele Festivalului de vinuri Selgros Bacău, alături de gastronomia realizată de Chefi celebri ai României
Dedicat deopotrivă profesioniștilor și pasionaților de vin, târgul propune sute de etichete de la producători interni și internaționali, senzații noi, gusturi clasice, inovații și nume consacrate. Prezentarea festivalului e sub microfonul marelui Marius Florea Vizante, însoțit de bucătarul Selgros Daniel Eremia, iar somelierul, formatorul (și colaboratorul nostru) Sergiu Nedelea va avea grijă să familiarizeze publicul cu sortimentele de vin și asocierile gastronomice (el deja face asta demult, iar un interesant articol pe tema asta puteți găsi aici)
Și, pentru că vinul e un aliment care însoțește alte alimente, gustările potrivite nu vor lipsi – mai mult, spre deosebire de anii precedenți, la această ediție va fi amenajat și un colț VIP, cu vinuri și brânzeturi cu adevărat excepționale. Iar garanția selecției, anunță organizatorii, e oferită de mari chefi ai României – Victor Melian (sâmbătă) și Nico Lontras (duminică).
Programul exact al momentelor de oeno-gastronomie de la Festivalul de vinuri Selgros Bacău
Vineri, 10 august, orele 13.00-14.00: Conferința „Întocmirea meniului de vin în restaurant și stabilirea prețurilor vinurilor”, susținută de Sergiu Nedelea;
Sâmbătă, 11 august, între 12.00-14.00: Chef Victor Melian și Wine educatorul Sergiu Nedelea vor oferi un „spectacol gustativ” în care mâncarea și vinurile „evoluează” și se potențează reciproc;
* Tot sâmbătă, dar seara de la 19.00, are loc și un eveniment asociat Festivalului de vinuri Selgros, la restaurantul „Diferit” din Bacău: vor putea fi degustate vinurile Individo, Chateau Vartely, Dac și Taraboste de la Produse Moldovenești;
Duminică, între 12.00-14.00: Chef Nico Lontras gătește dintre bucatele care i-au adus notorietatea și imaginea de înaintemergător al mișcării gastronomice de top din România, iar somelierul Sergiu Nedelea îl însoțește și-i ghidează pe cei prezenți prin tehnicile de asociere vin-mâncare.

De vineri, 10 august, până duminică, 12 august, sunteți așteptați, așadar, la Selgros Bacău – pentru un regal al simțurilor și un omagiu bahic!
Evenimentul are și un slogan promițător: IN VINO VERITAS, IN SELGROS QUALITAS!