Înveți despre economia globală și locală și îți lărgești orizontul intelectual cu #razboaielevinului

Revin cu o nouă recomandare, de data asta la rece. Pentru că, după ce am recitit cartea, am decis că este “cartea anului” în domeniul vinului (și nu numai) în România. Și cu mențiunea că am încercat din răsputeri să o fac cunoscută prin cât mai multe canale de comunicare – și de aici posibilitatea să vă mai împiedicați de argumentele de mai jos și în alte părți. Între timp, mi-a venit în minte și să vă recomand să urmăriți site-ul autorului, WineEconomist.com, unde vă puteți adăpa mai des cu articolele lui inteligente și bine informate.
Ca o observație interesantă despre cum se poate face cunoscută România (și vinurile de aici) în întreaga lume – nu doar prin export direct de marfă, ci și prin import de cultură și știință – vă invit să citiți observațiile și mențiunile lui Mike Veseth dedicate țării noastre cu ocazia traducerii cărții sale la noi, aici. Interesant, nu-i așa?!?

Genul de conflict economic și cultural despre care e vorba ne poate interesa din mai multe motive: în calitate de consumatori, pe de-o parte; iar pe de altă parte, ca “buni români”, cultivatori de viță încă de pe vremea dacilor, avem în vin o resursă de bogăție națională – dacă înțelegem cum putem să o folosim mai eficient.

Cartea, pe care v-o recomand mai mult decât călduros, e interesantă și la un nivel mai larg decât cel strict legat de vin. Propune un gen de abordare în care însăși globalizarea și efectele ei concrete și directe – economice și de modelare a civilizației – sunt prezentate într-un limbaj și într-o serie de exemplificări și analize extrem de simple, care fac ușor de înțeles originile, specificul și consecințele “războaielor” dintre “global” și “local”, dintre lumea nouă și lumea veche.

Este, așadar, o carte pentru oricine dorește să înțeleagă mai mult din lumea în care trăim, în general.

“Războaiele vinului” e și o “foaie de parcurs” pentru cei care sunt implicați într-o activitate legată de produse cu atribute legate de origine. Poate scurta drumuri, poate stimula gândirea creativă.

Noi, cei de la revista Vinul.Ro, am numit “Războaiele vinului” drept cartea anului – cel puțin pentru afacerile cu vin. Dar vă invit să descoperiți și singuri celelalte valențe ale unei scriituri inteligente și alerte, care e construită cu talent de-a dreptul narativ – este un veritabil thriller economic și se poate citi ca un roman bun. O găsiți online în multe locuri deja, costă doar 55 de lei și vă va hrăni mintea în moduri pe care sunt sigur că le veți considera stimulative.

Ca un post scriptum la cele de mai sus, mai merită dezvăluit un lucru interesant: Cătălin Păduraru, cel care conduce Editura ASER și care a oferit adaptarea de specialitate a acestei cărți, este fondatorul primei rețele de retail specializat în vinuri de la noi din țară și importator de vinuri din lumea întreagă. A cunoscut la prima mână evoluțiile pieței locale și internaționale până la exitul din companie, pe care l-a făcut cu câțiva ani în urmă pentru a se ocupa de activități culturale conexe domeniului, iar alegerea lui de a oferi volumul lui Mike Veseth publicului român nu a fost una întâmplătoare, ci rezultatul unei vaste experiențe în domeniu.

“Războaiele vinului”, cartea profesorului american de economie Mike Veseth, de la Universitatea Puget Sound, a apărut recent la Editura ASER, în traducerea lui Radu Rizea. Poate fi găsită în mai multe locuri, eu vă indic aici doar două:
https://www.vinmag.ro/razboaiele-vinului-2077.html
https://pivotnoir.ro/vinuri/razboaiele-vinului-mike-veseth/?v=f5b15f58caba