IWCB 2018 are loc între 1-4 noiembrie la Iași: tradiția milenară întâlnește rafinamentul modernității


Străvechea și bogata cultură Cucuteni (sau Cucuteni-Tripolie, cum mai este cunoscută, descoperită inițial în satul cu acest nume din județul Iași) este „manifestul” sub care se derulează ediția 2018 a International Wine Contest Bucharest (IWCB). Potrivit CEO-ului concursului, Cătălin Păduraru, această alegere este – dincolo de firescul ei încă neexploatat, în mod paradoxal (nr) – una logică și de natură să ofere vinului românesc o dimensiune istorică incomparabilă. Cultura Cucuteni, datând din neolitic (aproximativ 5.200-3.500 î Ch) este una dintre cele mai vechi cunoscute pe glob și a avut centrul în Moldova românească de azi, întinzându-se pe o suprafață de aproximativ 350.000 kmp, până la Nistru și Nipru, Kievul de azi și până în zona actualului Brașov. A lăsat numeroase dovezi arheologice incontestabile ale unei vieți sociale și culturale efervescente, concretizată prin cele mai mari așezări neolitice de pe teritoriul Europei și prin zeci de mii de artefacte descoperite până acum.

Publicitate
Domeniul Bogdan

Sâmburele unui brand de țară substanțial și unic pentru „wines of Romania”

Odată cu 2018, International Wine Contest Bucharest este “îmbrăcat” într-un nou concept vizual realizat de partenerii de la CREATIVE IMPACT, fotografiile fiind creația lui Constantin Tudose

„When millenial tradition meets the refined modernity” se subintitulează demersurile actualei ediții a IWCB (care a fost cât pe ce să nu aibă loc anul acesta, din pricina dificultăților întâmpinate de organizatori, agravate de lipsa de implicare a autorităților din domeniu și de „atomizarea” industriei de profil, care încă nu e dispusă să înțeleagă și să sprijine așa cum ar trebui demersurile pentru crearea unui „brand de țară” colectiv).

Afirmația legată de istoria multimilenară dovedită și neîntreruptă vreodată a vinului de pe actualul teritoriu românesc vine să stârnească atenția comunității internaționale a vinului și să ofere viticulturii și oenologiei de la noi din țară o diferențiere specifică și credibilă, o imagine de țară (și, posibil, un element fundamental pe care se poate construi „brandul național” în domeniu). Printre dovezile arheologice referitoare la cultura Cucuteni se regăsesc și unele care dovedesc indubitabil că vinul era un element important

Publicitate
IPPU

Cu excepția Georgiei, care își revendică o istorie nedisputată a viticulturii de 8.000 de ani, doar vinurile românești se mai pot mândri cu o asemenea moștenire istorică.

Număr limitat de înscrieri și evaluări severe și corecte la la IWCB 2018

International Wine Contest Bucharest a autolimitat, în 2018, numărul de vinuri care vor fi jurizate. Înscrierile mai pot fi făcute până la data de 19 octombrie iar rezultatele vor fi făcute publice în 9 noiembrie. Comisiile de evaluare vor fi compuse, ca și până acum, majoritar din evaluatori străini, cărora li se alătură specialiști români cu reputație internațională bine stabilită. Competiția este organizată de ASER Wine Consulting și VINARIUM cu sprijinul NISSAN România, Valdo Invest, Aqua Carpatica, Creative Impact, IPPU Packaging, restaurantele La Mama, FAN Curier, Climadiff, MGM – Master Graphic Media, Gastrotech, Stolzle și Transylvania Bois. Vinul.Ro este partenerul media principal al IWCB.