Jelna & Lechburg, două crame cu întâmplări frumoase la București

Darius Pripon, wine maker Crama Jelna

Bucureștiul reprezintă aproximativ 50% din piața produselor premium a României, îmi spunea acum câțiva ani cineva specializat în acest segment de vânzări. Nu e de mirare, așadar, că oricine vrea să-și facă oferta cunoscută trebuie să “bată” Capitala cu oarecare frenezie. La începutul verii 2018 a fost rândul cramelor transilvănene Jelna și Lechburg (vă și invit astfel să le vizitați site-urile). N-au făcut-o împreună, ci separat, dar le leagă zona de origine (Lechința) și perioada promovării – așa că vi le “povestesc” aici pe amândouă.

Publicitate
Vinarte

Darius Pripon, învingătorul de la Crama Jelna!

Mai mici (numai 26 de hectare, dintre care nu toate pe rod), cei de la Jelna au făcut o lansare “de fițe” (doar am auzit, n-am putut ajunge) la Radisson Blu. Doar vremea capricioasă a începutului de iunie i-a împiedicat să facă o veritabilă petrecere la piscină, așa cum intenționaseră. Însă invitații s-au putut bucura oricum de personalitatea răcoritoare și profesionistă a pasionatului wine maker cu prenume istoric Darius Pripon, un tânăr despre care lumea vinului mai auzise și despre care pun pariu că va mai auzi și în viitor. Cum n-am fost la lansare, am încercat și reușit să ne vedem a doua zi, la Wine Club by Vinexpert, în Unirii, unde am stat de vorbă 40 de minute și unde ceva mai târziu am putut gusta un Sauvignon Blanc și un rose din Pinot Noir ieșite din mâna lui și care, ambele, mi s-au părut vinuri cu personalitate distinctă în peisajul de la noi din țară: intense olfactiv, vioaie dar și cu oarecare “corpolență” și un parcurs gustativ suficient de complex pentru prețul cerut. Cele două mi-au stârnit curiozitatea să încerc și vinurile fermentate cu drojdii sălbatice, dar și alte experimente despre care Darius mi-a vorbit cu multă pasiune: “Vinific ascultând cu atenție vocea terroir-ului. Dacă timpul și viața mi-au oferit șansa de a vinifica în mai multe zone din România și din lume, de a studia în România, Spania și Italia, toată această experiență nu a făcut altceva decât să mă smerească în fața perfecțiunii naturii, a jocului vieții din vița-de-vie și a ingineriei naturale ce alchimizează strugurele în vin”.

“Marea savureală bio-vegetariană” cu Lechburg în “montarea” Ilenei Braniște

Cei de la Lechburg, unde viile numără 70 de hectare, și-au arătat și ei câteva atuuri în “marele joc al vinului” pe care îl găzduiește Bucureștiul.

Publicitate
IPPU

Crama Lechburg si-a prezentat vinurile in cadrul unui evenient gastronomic organizat la wine barul Vino din Bucuresti Într-o locație experimental-hip (wine barul Vino, pe Eminescu), “diva bucătăraș” Ileana Braniște – diminutivul se referă strict la gabarit, nicidecum la talentele ei culinare și intelectuale, care sunt muult mai ample – a pregătit o cină vegetariană de mare efect și afect, un spectacol veritabil, insistând pe asocierea cu valorile “bio” și “organic” pe care și le-a asumat crama.

Ileana Braniste a gatit pentru lansarea vinurilor de la Crama Lechburg la wine barul Vino din Bucuresti
La cererea obrăznicuță (dar la modul frumos) a unor vechi prieteni ai gastronomiei practicate de Ileana Braniște, ea a pregătit și carnivorilor de la Vino niște “platouașe de nostalgie”: “carpaccio la rudă, cu sos special” (parizer cu muștar, hehe!)

Rieslingul de Rin m-a impresionat pentru a doua oară în ultimele săptămâni, prin vigoarea și expresivitatea asemănătoare celor din patria de origine, dar nu pot spune că m-a lăsat indiferent nici foarte băubila Fetească regală sau aromatul Gewurztraminer.

Alina Retegan, cea care a prezentat vinurile, a insistat pe caracteristicile “agriculturii curate” practicată de crama pe care o reprezintă și a pus multă căldură personală în relația cu oaspeții, ceea ce a fost foarte apreciat de către participanții la această “seară a inițiaților”.

În crama gravitațională de la Lechburg, structurată pe 4 niveluri de elevație astfel încât pritocurile să poată fi făcute prin cădere liberă și mutarea vinurilor dintr-un vas în altul să reducă pompările mecanice la minimum, filosofia de producție se bazează pe “echilibrul corect între tradiție și progres”.

“Vinuri niciodată banale” este unul dintre obiectivele care călăuzesc activitatea investitorilor italieni de aici. Detalii suplimentare pe www.lechburg.com