Jidvei estimează o producție de 21 de mil. de litri de vin din recolta 2018

2018 s-a dovedit un an de excepție pentru sectorul vitivinicol în general și pentru crama Jidvei, care estimează producția anului la 21 de milioane de litri de vin dintr-o recoltă de peste 300 milioane kg de struguri, culeși de pe cele 2.500 de ha, potrivit unui comunicat de presă al companiei.
„Ploile din lunile iunie și iulie, cu o frecvență de peste 80%, au reprezentat una dintre principalele provocări ale anului, însă în cea de-a doua parte a verii, vremea s-a îmbunătățit considerabil, iar la final, putem afirma că 2018 va rămâne un an de referință, cu o producție de excepție atât calitativ, cât și cantitativ. Asocierea factorilor climatici – temperatura medie orară mai ridicată cu 4 grade față de media multianuală, variațiile de temperatură specifice climatului continental și lipsa precipitațiilor din perioada de maturare – cu tehnologia modernă au adus o producție deosebită cu vinuri de calitate excepțională, cu arome complexe și puternic reprezentative, în care se recunoaște cu ușurință soiul de struguri.”

Publicitate
Excursii


„Vinurile din acest an ar putea fi folosite ca standard pentru fiecare soi, deoarece poartă în pahar aroma strugurelui mai bine ca niciodată. Sunt vinuri care păstrează puternic aromele definitorii pentru soiul de struguri, ca expresie deplină a tipicității acestora. Îmbunătățirea semnificativă a vremii în a doua parte a verii a favorizat acumularea zahărului și aromelor în struguri”, a spus Maria Necșulescu, director general adjunct Jidvei.

La începutul lunii decembrie, s-a derulat ultima recoltă a anului de Gewurztraminer – din 5 hectare alocate producerii Eiswein, vinul – desert obținut din strugurii lăsați pe viță pentru a fi recoltați iarna, doar în anii de excepție, când se întrunesc toate condițiile.

Publicitate
IPPU

Investiții în cramă 

2018 a însemnat și finalizarea a două proiecte majore, cu o valoare de peste 6 milioane de euro: o nouă linie de îmbuteliere isobarică de 7.000 st./oră ce permite realizarea de spumante și frizzante, mărirea capacității de fermentare cu temperatură controlată cu peste 2.500.000 litri și o nouă secție de condiționare ultramodernă cu 2.000.000 litri.
Grija pentru mediu și preocuparea pentru utilizarea eficientă a resurselor s-au materializat în derularea unui program cu o valoare de 1.500.000 de euro investiți în echipamente pentru condiționarea apei și a soluțiilor pentru tratamente directe și achiziționarea denoi echipamente de stropit. Acestea contribuie la creșterea productivității și a sustenabilității permițând și scăderea numărului de tratamente.


Planuri pentru 2019: lansarea unor game pentru publicul tânăr și valorificarea unor soiuri uitate

Pentru 2019, obiectivele cramei sunt: creșterea exporturilor, intensificarea acțiunilor de marketing/comunicare, atât în ceea ce privește valorile și produsele companiei, cât și pentru educărea consumatorului și consolidarea culturii vinului, cu accent pe tradițiile și istoria vinului românesc. Deasemenea, se are în vedere lansarea unor game atractive pentru segmentul tânăr, dar și valorificarea unor soiuri uitate precum Neuburger. Jidvei va continua să investească în echipamente și tehnologii moderne, unul dintre proiectele vizate fiind modernizarea coloanelor de distilare din Crama Bălcaciu, unde se produce Vinarsul Jidvei.
Grupul Jidvei deține cea mai mare plantație viticolă din țară și cea mai mare podgorie din Europa cu proprietar unic – 2.500 ha de vie și crame dotate cu echipamente performante în localitățile Jidvei, Tăuni, Blaj și Bălcaciu. Vinurile cramei au primit peste 300 de medalii la unele dintre cele mai prestigioase concursuri de profil din lume.

Despre rezultatele cramei Jidvei în anului care tocmai se încheie, am mai scris si aici.