Lecţia de Primitivo şi Negroamaro – nu doar pentru amatorii de vin, ci şi pentru producătorii români

Vinurile Primitivo şi Negroamaro au fost în centrul atenţiei la evenimentul organizat de Asociaţia Club Sommelier la Athenee Palace Hilton. Deşi niciunul din soiuri nu provine din Italia, ambele sunt consacrate ca vinuri specifice Italiei. Invitaţii au putut degusta vinuri de la cramele Tenute Al Bano Carrisi, Tenuta Viglione , Cantina Imperatore, Wine Doctor&Rocca, Masseria Cardillo, Viniviticola Giuliani şi au avut ocazia să compare cele două soiuri la Master Class-ul din cadrul evenimentului.

Publicitate
Excursii

Puglia -” căminul” strugurilor Primitivo şi Negroamaro

Ambele soiuri sunt caracteristice regiunii Puglia (Apulia), care are în prezent 25 de DOC-uri (Denumiri de Origine Controlată). Puglia se numără printre regiunile italiene cu cea mai mare producție din punct de vedere cantitativ. Timp de mai mulţi ani, strugurii produși în podgoriile acestei zone, în special strugurii Primitivo și Negroamaro, erau trimişi în nordul Italiei şi în alte ţări, pentru a îmbogăţi acele vinuri care nu erau atât de complexe în structură. Clima regiunii Puglia este printre cele mai însorite din Italia şi asigură atingerea unei maturități complete a strugurilor, asigurându-le totodată o cantitate mare de zahăr.

Publicitate
Originea şi caracteristicile Primitivo şi Negroamaro, dezbătute la evenimentul organizat de Club Sommelier

Primitivo produce struguri timpurii, foarte aromaţi

Primitivo este un strugure de culoare închisă, cunoscut pentru producerea de vinuri tari, in special Primitivo di Manduria și varianta naturală Dolce Naturale. Numele Primitivo se traduce ca „timpuriu” și se referă la culegerea devreme a soiului.  Vinul clasic Primitivo este bogat atât în ​​alcool, cât și în tanini, este foarte aromat și intens colorat. Deși au existat dezbateri controversate cu privire la originea geografică a soiului, putem spune cu certitudine că actualul „cămin” al Primitivo se află în sudul Italiei, în special zona Puglia. Se pare că a ajuns acolo din Croaţia, unde este cultivat şi astăzi, cu diverse denumiri. În secolul XIX, a ajuns în SUA, sub numele de Zinfandel.

Negroamaro, întalnit în cupaje alături de Primitivo sau Montepulciano

Negroamaro, mult mai vechi pe teritoriul Italiei decât Primitivo, dar mai puţin cunoscut ,este un soi de struguri tot de culoare închisă, asociat tot cu regiunea Puglia. Cel mai des il găsim în cupaje alături de Primitivo, Malvasia Nera, Sangiovese sau Montepulciano. Negroamaro (în traducere „negru şi amar„)  este apreciat pentru intensitatea culorii, pentru taninii catifelaţi și aromele de fructe de pădure. Este ușor aromatic și poate produce vinuri complexe care pot avea arome de mirodenii ca usturoiul, scorțișoara și ienupărul.

Vinuri gemoase, dulci, pe placul românilor

Somelierul Carmelo Sgandurra a adus în faţa publicului  reprezentanţi ai cramelor italiene, somelieri şi jurnalişti din domeniu. Giovanni Zullo (preşedinte al Tenuta Viglione), Sergio Angioi (manager de export Al Bano Carrisi), Marcello Battaglia (Equestrem de Vino OEVE), Horia Hasnaş (jurat în concursuri internaţionale de vin) şi Nicola Pascazio (delegat naţional al Italiei pentru Club Sommelier) au dezbătut intens originea şi caracteristicile celor două soiuri, dar şi specificul zonei Puglia şi avantajele pe care le au italienii.

La eveniment au participat atât amatori de vin, cât şi producători şi distribuitori, români şi italieni, care au avut ocazia să deguste vinuri din cele două soiuri

Ei au precizat că au existat mici contradicţii vizavi de vinurile care proveneau din Puglia şi din Sicilia, în special la nivel mondial, fiind considerate vinuri slab calitative, tocmai din cauza producerii de cantităţi mari. Renaşterea zonei Puglia a intervenit acum 20 de ani. Majoritatea vinurilor care au intrat pe piaţa românească sunt vinuri bune, dense, gemoase, cu o notă dulce care place românilor, a fost părerea unanimă a speakerilor. Aceştia au mai adăugat că un alt avantaj al regiunii este producerea de vinuri echilibrate şi uşoare. Astfel, avem Primitivo cu numai 13% alcool. Acest lucru se datorează în primul rând faptului că zona este favorabilă viticulturii BIO, datorită climei blande, iar italienii au folosit din plin acest avantaj.

Delimitarea clară a DOC, un avantaj al zonei Puglia care ar trebui dezvoltat şi la noi

O concluzie importantă a întalnirii a fost că una din primele cerinţe pe care ar trebui să o ia în calcul vinul românesc este această delimitare clară a DOC. În anii ’95, în zona Puglia s-a îmbunătăţit calitatea, iar acest lucru a avut un efect pozitiv şi asupra vanzărilor. Avem 25 de DOC-uri numai în această zonă, un număr impresionant pentru o suprafaţă relativ mică. În timp ce noi avem DOC de sute de hectare, în Italia se promovează  denumiri de origine controlată care au 50-100 de ha maxim. Fiecare zonă, chiar dacă este la 100 de metri de podgoria vecină, intră în altă DOC, are alte caracteristici, poate chiar un mod de vinificaţie diferit şi merită promovată ca entitate individuală. Ceea ce îi lipseşte României din punct de vedere al organizării este promovarea pe suprafeţe mici, au conchis invitaţii.

Villa Carrisi Salento Negroamaro – Un vin cu o culoare frumoasă, rubinie, care aminteşte de Montepulciano datorită aromei intense, de fructe negre (mure, prune, coacăze). După aerare, se deschide în note de condimente, ierburi uscate, scorţişoară şi vanilie. Simţim nota de bitter, amăruie, specifică soiului. Avem un vin de complexitate medie, care poate fi excelent asociat cu un platou de brânzeturi, aperitive uşor picante, Peperonatta.

 

Tenuta Carrisi este a cunoscutului cantăreţ Al Bano. Crama se află în sudul Italiei, între Brindisi şi Lecce. Sub numele Tenuta Al Bano Carrisi regăsim Salento Negroamaro, Salento Primitivo şi Salento Negroamaro Rosato.

 

 

 

Tenuta Viglione Primitivo – De o culoare intens rubinie, acest Primitivo este catifelat şi echilibrat, cu o aciditate plăcută, revigorantă. Taninii sunt rotunzi şi bine integraţi. La un prim nas simţim fructe roşii şi condimente, care se deschid apoi în note vanilate. În gust regăsim arome de gem de căpşuni, mure şi prună, cărora li se adaugă cedru şi chiar ciuperci. Post-gustul este persistent, simţim o uşoară astringenţă, care însă nu deranjează. Poate fi uşor  asociat cu paste sau pizza.

Tenuta Viglione este o cramă de familie fondată în secolul al XIX-lea în Puglia, deţinută de Giovanni Zullo și copiii săi. Podgoriile sunt situate în DOC din Gioia del Colle la o altitudine de 480 de metri şi sunt printre cele mai înalte din regiune.