Mari cumpărători din China, Japonia şi SUA vin la a şasea ediţie BIWC

La nici o săptămână de la încheierea jurizărilor la IWCB, la Sofia va începe ce-a de-a şasea ediţie a unui festival al vinului care a crescut an de an. Dar ediţia din acest an va fi una mai specială. Pentru că se va desfăşura în paralel, dar şi în strânsă conexiune cu cel de-al 40-lea Congres al Viei şi Vinului, care va fi găzduit tot de capitala Bulgariei.

Publicitate
Vinarte

Mulţi dintre specialiştii prezenţi anul acesta la lucrările Congresului OIV şi-au anunţat deja intenţia de a-şi prelungi şederea cu încă două zile, pentru a vizita tradiţionalul târg al vinurilor balcanice care se organizează după încheierea concursului de vinuri. Mai precis, pe 3 şi 4 iunie. Aşa cum s-a întâmplat şi la precedentele cinci ediţii, expoziţia va fi organizată tot pe terasa Grand Hotel Sofia, unul dintre hotelurile de cinci stele din capitala bulgară. Doar că anul acesta, la cererea producătorilor interesaţi să-şi prezinte vinurile, spaţiul expoziţional va fi extins. O altă noutate, extrem de importantă, este aceea că la această ediţie a expoziţiei vor participa 30 de buyeri din China, Japonia şi SUA, invitaţi special de directorul executiv al BIWC, Galina Niforou. Poate şi acesta este un argument pentru care cererile de înscriere la expoziţie sunt mai multe decât în anii precedenţi.

Festivalul nu se va rezuma doar la expunerea şi degustarea vinurilor. Se vor organiza masterclass-uri, prelegeri şi degustări ghidate. Iar în cadrul cinei festive vor fi anunţaţi câştigătorii medaliilor, dar şi ai trofeelor puse în joc, trofee care anual se acordă celor mai bine votate vinuri. Trofee la care, de doi ani de zile, Cotnari SA este abonat, producătorul din Moldova cucerind în 2015 trofeul pentru cel mai bun vin dulce, iar în 2016, cel pentru vinul dulce realizat din soi autohton. Şi dacă tot am adus aminte de Masterclass-uri, e cineva interesat de organizarea unuia care să prezinte participanţilor vinuri de top ale României?  Aştept provincia…

Publicitate
IPPU

Ca jurat pentru a patra oară la acest concurs, sunt fericit că voi avea ocazia să îi reîntâlnesc pe Caroline Gilby MW, Christy Canterbury MW, Rod Smith MW, Luiz Alberto, Ivana Simjanovska, Igor Lukovic, Sasa Spinarec sau Maria Sofia Dare Biancolin, mulţi dintre ei juraţi la prima ediţie a concursului de la Sofia. Şi, bineînţeles, pe Konstantinos Lazarakis MW, ca de obicei preşedinte al competiţiei.