Nu unul, ci patru „Portrete de Gitana”!

După mai multă vreme, chiar mă bucur să vă pot recomanda câteva vinuri faine din Republica Moldova, mai precis de la Gitana Winery (regiunea Valul lui Traian): gama „Portret de Gitana”. Am câțiva prieteni – se știu ei! – mari iubitori de Rară Neagră, care știu că se vor bucura să recepționeze existența unor opțiuni perfect valabile din acest soi. Mai ales că din asamblarea acestuia cu varietăți internaționale renumite (Merlot și Cabernet Sauvignon) rezultă vinuri roșii gustoase, moderne și ușor de băut și de asortat la mâncare. N-aș trece cu vederea (și nici n-o s-o fac) rose-ul sau asamblajul din Chardonnay și Fetească Regală din „galeria de portrete” de la Gitana – sunt chiar „de băut cu familia și prietenii”, vinuri expresive, vioaie și savuroase. Așadar, pentru prietenii mei deja convinși, dar și pentru cei doar interesați de lumea vinului, patru recomandări de la Gitana.

Publicitate
Oprisor

Cabernet Sauvignon Roz sec 2020, 13% vol alc

Olfactiv intens, chiar exuberant: floral (trandafir, portocal) și fructat (cireșe, discret căpșune). Confirmă gustativ prospețimea resimțită la prima mirosire: are o vioiciune suculentă și o textură mătăsoasă, care învelește plăcut papilele, lăsând în urmă o impresie curată și de durată. Îl văd ideal la salate, inclusiv cele cu dressing-uri mai consistente, ca și la brânzeturi proaspete, de începutul mesei

Chardonnay & Fetească regală, alb, sec, 2020, 12,5% vol alc

Aromele de flori de măr verde și citrice se împletesc armonios – din acest punct de vedere vinul aplecând mai degrabă către eleganța „în stil clasic, de Lume veche”, decât în către explozia de arome. Dar ar fi greșit să nu spun, însă, că mirosul are suficientă forță – și mai ales expresivitate – încât să te facă să salivezi în anticipație. Gustativ, debutează catifelat, după care aciditatea își spune cuvântul, amplificând percepția și aducând în scenă, pe lângă măr (verde, galben) și o nuanță agreabilă de… ananas. Foarte „curat”, gastronomic datorită notelor discret tonice din final: brânzeturi cu pastă moale, salumerie fină (bresaola, coppa), pui fript la jar, pui Gorgonzola, pește la cuptor ar fi primele asocieri care-mi vin în minte.

Publicitate

Merlot & Rară Neagră, roșu, sec, 2019, 13,5% vol alc

Un roșu granat, plin, și arome de fructe roșii în pârg, prune, și o impresie de pară zemoasă, cu o senzație de lemn care se resimte în crescendo pe măsura aerării vinului. Gustativ, e vibrant de acid inițial, după care gura e dominată de fruct (vișine, afine) și apare o notă de lemn dulce, moale. Finalul are o astringență fermă, dar și suculență de fruct. Va fi pe placul iubitorilor de vinuri „cu mușcătură” puternică și cere să fie pus în valoare alături de mâncare. De încercat cu salamuri cu ierburi aromate, cârnați crud-uscați și afumați, fripturi de miel sau porc, la tavă sau la grătar.

Cabernet Sauvignon & Rară Neagră, roșu, sec, 2019, 13,5% vol alc

Roșu plin, cu arome în care „urlă” Cabernetul tânăr, cu notele lui cerneloase și vegetale, dar și cu coacăze și cutie de lemn. Gustativ e surprinzător de suplu și catifelat, cu note de fructe roșii (vișine, mure) și un postgust mediu, suculent. Un vin pe care e bine să-l bei mai degrabă aerat timp de 30-40 de minute, la o temperatură „de croazieră” de 16-18 grade, alături de o salată cu felii subțiri de carne nobilă de vită (tagliatta), așchii de parmezan bun și frunze de salată cu câteva picături de ulei și aceto balsamico, sau un picior de miel la cuptor cu un piure de cartofi cu trufe.