O seară chiliană cu Errazuriz şi Caliterra

Dacă nu merge Mahomed la munte, vine muntele la Mahomed. Da, ştiu că celebra expresie e taman pe dos, dar situaţia în cauză este exact de acestă natură. Ca să fiu mai explicit, sunt luni bune de când Dragoş Gladcă, unul dintre acţionarii renumitului wine bar Terroirs m-a tot momit să ajung pe la el, să-mi arate vinurile pe care le importă din Chile. Ca un făcut, când ajungeam eu la Braşov nu era el prin localitate, drept urmare întâlnirea mea cu vinurile trustului Errazuriz părea o misiune imposibilă.

Publicitate
Domeniul Bogdan

Dar pe 15 martie imposibilul s-a produs. Vizita în România a managerului de vânzări pe Europa, Juan Carlos Garces, a devenit pretext de eveniment, iar Ambasada Chile nu a ratat oportunitatea de a se mândri cu câteva dintre vinurile de top ale statului sud-american. Aşa că, împreună cu Le Raisin SRL, că aşa se numeşte societatea unde Dragoş este acţionar, a invitat câteva zeci de persoane la degustare. Acolo am aflat că Vina Errazuriz şi Caliterra sunt parte a aceluiaşi grup, că prima entitate, înfiinţată încă din 1870, este situată în Aconcagua Valley, în vreme ce Vina Caliterra, care este situată mai la sud, în Colchagua Valley, este un proiect mult mai recent, de fapt un join venture între Errazuriz şi familia Mondavi, proiect născut în 1996.  Şi care, acum, după retragerea familiei Mondavi din proiect, aparţine în totalitate familiei Errazuriz. Tot despre Caliterra Juan Carlos Garces ne-a povestit că, deşi proprietatea este de 1000 de hectare, numai 250 sunt cultivate cu viţă de vie, celelalte fiind practic neatinse de lucrări agricole. De fapt, prezentarea managerului de la Errazuriz a fost o înşiruire de detalii foarte interesante, dar nu ştiu dacă e cazul să vorbim aici de soluri, curenţi şi diferitele clone plantate în funcţie de compoziţia solului şi de expunere. Mai bine vorbim de vinuri…

Sigur, n-am avut parte de vinurile icon ale producătorului, chiar dacă şi ele sunt importate în România. N-am degustat nici Don Maximiano, nici Kai Carmenere, nici La Cumbre. Şi nici vorbă de Vinedo Chadwick 2014, vinul cotat acum un an la 100 de puncte de James Suckling. Acum, sincer, ar fi fost o frizare a falimentului să deschizi la un asemenea eveniment câteva sticle al căror preţ ex works este de 150 euro. Cine e interesat, poate găsi varianta 2013 la Terroirs, la 1000 lei sticla. Dar nu ne-am putut plânge, pentru că am găsit vinuri interesante chiar şi în gamele de bază, Estate Series de la Errazuriz şi Caliterra Reserva. Ba chiar ne-am bucurat simţurile cu Max Reserva Pinot Noir 2015, cu Caliterra Tributo Carmenere 2013 şi, mai ales, cu Caliterra Edicion Limitada B 2014, un asamblaj dens şi complex de Petit Verdot, Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc şi Malbec. Vin care poate fi găsit pe rafturile magazinelor specializate la 80 de lei. Merită.

Publicitate
Velvet