Premieră la ediția a 9-a a Concursului de Vinuri Rose – juriul din România punctează alături de experți din străinătate

Din nou la Casa Comana, anul acesta, pe 14 mai, are loc cea de a 9-a editie a Concursului național de vinuri rose românești, la care evaluatori români și străini degustă 16 vinuri rose nearomate (selecționate din 66) și 5 vinuri aromate (selecționate din 8). Concursul național de vinuri rose este organizat de Vin2.ro / Razvan Stoenescu, PistoaneBaricate.ro / Iulian Grigorescu și Oenolog.ro / Laurentiu Horodnic, cu sprijinul Asociației Winelover România.  

Publicitate
Domeniul Bogdan

În premieră, jurați străini judecă rose-uri românești la ei acasă, simultan cu comisiile autohtone

An de an, concursul a crescut, astfel încât, în 2021, pe lângă jurații români (membri Asociatiei Degustatorilor Autorizati din România, absolvenți de cursuri WSET, somelieri recunoscuți, comercianți de profil, bloggeri și jurnaliști de profil), 5 specialiști străini influenți se alătură eforturilor de evaluare. Aceștia primesc eșantioane secretizate și punctează concomitent cu colegii din România, urmând ca prezența lor să contribuie la un grad mai ridicat de precizie a jurizărilor, dar – cel mai important – la o promovare mai bună a vinurilor românești peste hotare. 

Evaluatorii străini sunt: Master of Wine Elizabeth Gabay, autor al unei apreciate cărți despre rose-uri, consultant și publicist de anvergură internațională; Michael Wising, consultant al Systembolaget din Suedia, monopolul de stat asupra comerțului cu vinuri; Yvone Zohar, jurnalist olandez pe această nișa cu activitate internațională; Michal Bardel, oganizator al Rose International Championship; Georgi Mihov, somelier și organizator de cursuri de vin din Bulgaria.

Publicitate

Sponsori și parteneri ai Concursului național de vinuri rose din România

Ca o recunoaștere a importanței evaluărilor asupra acestei categorii de vinuri (rose, aromate și nearomate, cu preț de raft între 20-60 de lei), mai mulți sponsori s-au alăturat Concursului: Carrefour Romania (sponsor Platinum), Sodinal și Dagmar Distribution (sponsori Gold) si Media SatCarpathian Springs și Romanian Drink Service (sponsori Silver).