Fundația Alexandrion a anunțat Premiile Constantin Brâncoveanu pe 2023

Pentru al zecelea an, Fundaţia Alexandrion a anunțat laureaţii Premiilor Constantin Brâncoveanu. În cadrul galei au fost premiaţi oameni care au avut realizări notabile în anul precedent sau care şi-au construit cariere de excepţie în şapte domenii: film, istorie, teatru, arhitectură, arte plastice, literatură şi muzică. Gala a avut loc la Hotelul Alexandrion Experience din Sinaia.

Publicitate
Domeniul Bogdan

Reușite la cel mai înalt nivel și inspirație pentru cei din jur

“Am început de la dorinţa de a le mulţumi oamenilor care au o contribuţie semnificativă la evoluţia culturală şi ştiinţifică a României, aşa cum a avut Constantin Brâncoveanu”, a declarat Dr Nawaf Salameh, președintele și fondatorul al Alexandrion Group și Fundației cu același nume. “Am început în România şi am continuat cu ediţii internaţionale. Am văzut de multe ori bucurie în ochii marilor noştri actori, muzicieni, istorici, arhitecţi, pictori, medici, economişti, pe care i-am premiat în România. Și am văzut chiar și lacrimi în ochii românilor extraordinari care trăiesc în străinătate şi pe care am mers să îi premiem acolo unde trăiesc, iar ei nu se aşteptau la această recunoştere”, a mai afirmat el. “Faptul că reuşim să aducem în prim plan proiecte şi oameni care sunt la cel mai înalt nivel, care îi pot inspira pe cei din jur, sunt cele mai mari satisfacţii pe care le-am avut cu această gală”, a mai declarat Dr Salameh.

Laureații Galei Premiilor Constantin Brâncoveanu 2023

Ada Hausvater, teatru: Premiu pentru leadership în teatru și prezență remarcabilă a Teatrului Național „Mihai Eminescu” din Timișoara în cadrul „Timișoara 2023 – Capitală Europeană a Culturii’’;
Mircea Platon, literatură: Premiu pentru prezență remarcabilă în anul 2022 ca poet și eseist;
Dorel Vişan, film: Premiu pentru cariera de excepție;
Doina Rotaru, muzică: Premiu pentru cariera de excepție;
Ștefan Pelmuș, arte plastice: Premiu pentru cariera de excepție;
Daniel Zielinski și Maximilian Zielinski, arhitectură: Premiu pentru lucrarea finalizată în anul 2023: “Locuințe colective în strada Rabat 10-14”;
Acad. prof. univ. dr. Ioan-Aurel Pop, istorie: Premiu pentru lucrarea „Instituții medievale românești. Adunările cneziale și nobiliare (boierești) din Transilvania între secolele al XIV-lea și al XVI-lea”.

Publicitate
IPPU

Fundaţia Alexandrion a acordat trei premii speciale unor oameni recunoscuţi pentru eforturile lor semnificative în sprijinirea comunității din care fac parte:
Preafericitul Raphaël Bedros XXI Minassian, Catolicos și Patriarh Armeano-Catolic al Casei din Cilicia: Premiu special pentru contribuția la pace și dialog religios în Orientul Mijlociu;
Can Arap: Premiu special pentru eforturile depuse în sprijinul victimelor cutremurelor care au afectat Turcia și Siria în februarie 2023;
Dr. Lisa Liberatore: Premiu special pentru contribuția adusă în sprijinirea adulților cu autism, în colaborare cu Biserica Greco-Ortodoxă „Adormirea Maicii Domnului” din Hamptons (New York, SUA).

Un nou premiu – Matei Brâncoveanu – pentru cei aflați la început de carieră

Începând cu acest an, Fundația Alexandrion acordă un premiu nou – Matei Brâncoveanu – dedicat uneia dintre categoriile distinse în cadrul Galei Constantin Brâncoveanu. Prin intermediul acestui premiu, Fundația Alexandrion recunoaște eforturile și potențialul extraordinar al celor aflați la început de carieră, care au demonstrat abilități deosebite sau au gestionat cu succes proiecte inedite. 

În acest an, premiul a fost acordat la categoria istorie lui Lucian Vasile pentru lucrarea „Războiul Spionilor. Acțiunile secrete ale exilului românesc la începutul comunismului”. 

Fundația Alexandrion, 20 de ani de proiecte

Fundația Alexandrion a fost înființată că urmare a numeroaselor activități sociale desfășurate de companiile din cadrul Alexandrion Group. Sub umbrela Fundației Alexandrion se derulează proiecte de peste 20 de ani. Fundația Alexandrion urmează evoluția Alexandrion Group. Fundația Alexandrion susține activ cultura din 2014, prin intermediul Premiilor Constantin Brâncoveanu și onorează excelența prin intermediul premiilor Constantin Brâncoveanu Diaspora și Constantin Brâncoveanu Internațional Awards. Prin premiile Matei Brâncoveanu, Fundația Alexandrion recunoaște potențialul de dezvoltare al tinerilor, pentru cercetare și realizări excepționale în domeniul lor de activitate. De-a lungul timpului, Fundația și-a pus amprenta și în susținerea performanțelor sportului românesc. Trofeele Alexandrion premiază performanța internațională a sportivilor români din 2016. Fundația a fost alături de Comitetul Olimpic și Sportiv Român la Olimpiade, din 2004 până în 2012, în încercarea de a încuraja tinerii sportivi să obțină cele mai bune rezultate.