Budureasca – pe verticală și orizontală – pentru somelierii canadieni, în prezentari semnate Julia și Bruno Scavo

Scriam zilele trecute că am avut privilegiul să particip la o parte dintr-un program de promovare internațională pregătit de cramele Budureasca și Vinarte pentru un grup de somelieri canadieni din provincia Quebec, ocazie cu care am degustat o verticală de 13 recolte de Cabernet SOARE de la Bolovanu. Prin bunăvoința soților Julia și Bruno Scavo, profesioniști francezi cu recunoaștere internațională și cei care s-au ocupat de prezentările vinurilor către omologii lor de peste Ocean, am obținut și impresiile despre mai multe dintre vinurile cramei din Dealu Mare, testate în format vertical (trei ani diferiți din asamblajul Noble 5) și orizontal (3 Sauvignon Blanc-uri din același ani – 2021 – dar din trei game diferite). Pentru că notele lor pot constitui un excelent exemplu de limbaj descriptiv și de analiză senzorială pentru colegii români, le publicăm mai jos. (Cezar Ioan)

Publicitate
Vinarte

Noble 5 2019 

Culoare violet profund. Olfactivul exprimă un caracter juvenil, concentrat, învăluit încă de generozitatea maturării în lemn de stejar care îl imprimă note de nucă de cocos și scorțișoară. Fructoziatea sa sofisticată amintește de coacăze negre, cireșe sălbatice împletite cu ciocolată, nuanţe de stafide sub un voal floral de violete. Sec, cu o aciditate surprinzător de ridicată pentru stil și cu taninuri cu granulație fină, cu o aderență plăcută, tensionată, finisajul este savuros și suculent, debordând de condimente și note florale, postgustul lung persistând cu scorțișoară, tutun, nuanțe de piele de tăbacărie. A se bea în urmatorii 10-12 ani.  

Noble 5 2017 

Culoare rubinie profundă. Olfactivul este mai timid, cu o undă de reținere care cere o aerare, însă dezvăluie tipicul profil de „creme de cassis” cu o reală concentraţie și o mulțime de condimente, cu prezența evidentă de stejar, într-un ansamblu încă foarte juvenil. Palatinul este proaspat, elegant, cu fructe negre concentrate, aciditate suculentă şi taninuri prezente, cu o densitate fermă şi mai multă fructozitate decât olfactivul, impregnată în textura mătăsoasă. Postgustul aduce o notă condimentată, picantă, de la stejar. Potenţial între 5-10 ani.

Publicitate

Noble 5 2011

Rubiniu-granat la culoare, olfcativul încă expune impactul lemnului de stejar cu o mulțime de condimente amestecate cu evoluţia ușoară spre un terţiar nobil, sugerând unde de cafea. Palatinul este mătăsos, moale și salivant, cu note de prune concentrate împletite cu condimente, cireșe maraschino. Aciditatea este moderat-ridicată, combinată cu taninuri încă susţinute, cu granularitate strânsă, îmbinate în textura delectabilă. Impactul lemnului de stejar este încă prezent şi aduce o notă fermă pe final. Postgustul oferă fructe confiate și condimente. Se poate bea în urmatorii 5 ani. 

Orizontală de Sauvignon Blanc 2021

Sauvignon Blanc „Classic” 2021 DOC- CMD Dealu-Mare 

Olfactiv expresiv cu caracteristici varietale conduse de notele evidente de grapefruit, pomelo, îmbinate cu fructe tropicale cum ar fi ananas și mango. Sec, neted, dar proaspăt și suculent în acelaşi timp, acest vin cu corp mediu este plin de energie și exprimă o prospeţime debordantă prin aromele de pomelo, agrişe ce vin de-a lungul postgustului punctuat de zesturi de citrice, totul învăluit cu o textură frumoasă și polizată.

Sauvignon Blanc „Premium” 2021 DOC- CMD Dealu- Mare 

Olfactivul exprimă exotismul guavei, citrice tropicale cu nuanţe de coaja de grapefruit şi de plante aromate. Vinul prezintă o reductivitate pozitivă, un caracter net, direct. Note vegetal- florale de boschet înflorit vin pe fundal. Sec, cu aciditate ridicată și caracter densifiat de şederea pe drojdii, cu o oarecare densitate fenolică, palatinul este stimulat de prospeţimea sugerată de zesturi, de note de grapefruit cu tentă plăcut amăruie. Guava și fructul pasiunii vin pe postgustul prelung.

Sauvignon Blanc Origini 2021 DOC- CMD Dealu-Mare 

Plăcut reductiv, cu note proaspete de grapefruit și cu impact elegant al drojdiilor, olfactivul se deschide spre flori de soc, guava și note de lichee. Palatinul est este sec, suplu, net și proaspăt, cu structură acidă crocantă, deși texturat, „leesy”, densifiat de sejurul pe drojdii. Aromele dezvăluie coajă de lime și grapefruit, cu note soc înflorit, generozitatea aduce straturi textură plină și elegantă.  Finisajul este precis și cu unde de cremene.