Vinuri bune din crame româneşti – Alira (WineRo)

A început fulminant, cu un Merlot 2009 care a impresionat. Dar lipsa unei crame proprii a împiedicat evoluţia aşteptată. Chiar şi aşa, an de an, producătorul dobrogean a reuşit să ţină steagul sus, oferind măcar un vin de mare calitate. Acum, cu crama în construcţie, WineRo se pregăteşte de un nou început.

Numele cramei: Alira (în construcţie) – Şos. Cernavodă – Ion Corvin, sat Aliman, jud. Constanţa

Numele firmei: SC Winero Crama SRL – Bucureşti, Calea Griviţei 194, sect. 1

 Mărci comerciale: Alira, Alira Grand Vin, Alira Flamma, Alira Tribes

 Suprafaţa de vie în exploatare: 80 ha

 Soiuri în plantaţie: Merlot, Cabernet Sauvingnon, Fetească neagră

 Sol: lut nisipos (loess) cu intruziuni de calcar

 Capacitate crama (la finalizare) : 5000 hl procesare, 15000 hl stocare

Winemaker: Mark Dworkin, Florin Manoliu

Director general: Ghenadie Bobeică

Degustări: momentan nu, din 2019, după inaugurarea cramei

Contacte: tel – +40.748.298.771, e/mail – comenzi@alira.ro, website – www.alira.ro

WineRo recomandă :

Alira Grand Vin Cuvee 2011

Sec, 13,6% vol.alc., IG Terasele Dunării

Cabernet Sauvignon, Merlot, Fetească neagră

„Vinul este aproape de apogeul evoluţiei, etalând în straturi toate cele trei categorii de arome. Taninurile Cabernetului şi aciditatea îl vor mai ţine în această zonă încă 2-3 ani. Desigur, la sticlă normală, pentru că la Magnum şi Dublu Magnum, va mai rezista 5-7 ani” – Marian Ivănescu, director comercial WineRo

Amprenta olfactivă inconfuntabilă a stilului care a consacrat Alira se dezvăluie în integralitatea ei. Fructe dulci, gemuri, ciocolată, piele, dar şi note destul de intense de porumb fiert, hidrocarburi, trufe şi tabac se împletesc în acest vin. Notele cărămizii din culoare sugerează o îmbătrânire precoce, însă vinul e încă în putere, cu senzaţii suculente, aciditate vie şi final lung, condimentat. Lasă însă o fină senzaţie prăfoasă, iar în final alcoolul devine uşor dominant. 85 p

Alira Rose 2016

Sec, 12,9% vol.alc.

Fetească neagră, Cabernet Sauvignon

Un rose care nu doar prin culoare – foiţă de ceapă – aduce cu cele din Provence. E proaspăt, strălucitor şi bogat în arome. Olfactiv oferă parfumuri de fructe roşii, citrice, dar şi bogate senzaţii vegetale, peste care se aşează fine note de mineralitate. Gustul, potenţat şi de un rest de CO2, este plin, suculent, cu arome de cireşe şi grapefruit roz, printre care răzbat încă puternice note vegetale de iarbă şi ardei gras. Gândit ca un vin comercial, oferă mai mult decât atât. 86 p

 

Alira Cabernet Sauvignon 2013

Sec, 13,5% vol.alc., DOC-CMD Oltina

* vinul urmează să apară în piaţă

Complex olfactiv, cu amestec de fructe proaspete, gemuri, ciocolată, condimente şi tuşe vegetale, dar şi cu o elegantă atingere oxidativă, vinul e mai degrabă tânăr decât evoluat. Simţi asta şi în gust, pentru că e suculent, sprinţar, dominat de senzaţii de fruct proaspăt, de tulpină de ţelină si ardei gras, peste care apar atingeri de ciocolată şi condimente. Aceleaşi impresii apar şi în finalul lung, echilibrat, care sugerează că vinul va mai creşte. Acum, 87 p

 

Alira Concordia 2013

Sec, 13,6% vol.alc., DOC-CT Oltina

Fetească neagră, Merlot

* vinul urmează să apară în piaţă

Nota de porumb fiert, o semnătură inconfundbilă a Feteştii de la Aliman, este mai estompată, fiind ţinută sub control de notele gemoase ale Merlot-ului, dar şi de o evidentă tuşă oxidativă, care se aşează peste întreg împreună cu atingeri de condiment şi ierburi. Atacul este gemos-licoros, de fruct supracopt, dar taninurile încă agresive şi senzaţiile de cafea prăjită, tabac şi condiment fac ca vinul să devină mai vibrant şi mai atrăgător. 84 p

 Alira Cuvee 2013

Sec, 14,3%vol.alc., DOC-CMD Oltina

Fetească neagră, Merlot, Cabernet Sauvignon

* vinul urmează să apară în piaţă

Olfactiv sugerează prospeţime. Fructe coapte, dar şi unele abia pârguite îşi împletesc parfumurile cu note de vanilie, cacao, condimente şi atingeri vegetale.Gustativ e mai evoluat, cu arome de coacăze, vişine şi prune încă necopate, cu ciocolată, piper negru din belşug şi ierburi, dar şi cu o atingere oxidativă rafinată. Structura fermă, aciditate vie şi taninurile, încă astringente, îi promit un viitor mai frumos. Acum, 86 p