Vinuri bune din crame româneşti – Casa Ochean

După ani de zile de făcut şi analizat vinuri pentru alţii, Mariana Ochean a decis că este timpul să pornească propria afacere. Şi să încerce, alături de alţi câţiva producători, să readucă Vrancea în zona vinului de calitate. Începutul a fost greu, dar rezultatele încep să apară.

Publicitate
Samburesti

Numele cramei: Casa Ochean – str. Focşani nr. 129, com. Cârligele, jud. Vrancea

Numele societăţii: SC Arta Vinului SRL – str. Focşani nr. 129, com. Cârligele, jud. Vrancea

Publicitate

Mărci comerciale: Cârligele, Maruca

Suprafaţa de vie în exploatare: două hectare – cumpără struguri anual, de pe acelelaşi parcele din Coteşti, Odobeşti, Panciu şi, ocazional, Dealu Mare

Soiuri vinificate: Sauvignon Blanc, Fetească albă, Riesling Italian, Gewurztraminer, Pinot Gris, Muscat Ottonel, Fetească neagră, Cabernet Sauvignon, Pinot Noir, Merlot

Soluri în plantaţie: cernoziomuri, brun-roşcat de pădure

Capacitate cramă: stocare – 230.000 litri

Winemaker: Mariana Ochean

Proprietari: Mariana şi Valentin Ochean

Degustare la crama: Da – până la 40 de persoane cu programare prealabilă

Contact: tel – 0726.384.278

Casa Ochean recomandă:

 Sauvignon Blanc Cârligele 2016

demisec, 13,2% vol.alc., IG Dealurile Vrancei

(Petit Sauvignon, Odobeşti)

* vinul urmează să apară în piaţă

„Sauvignonul Blanc de la Odobeşti este vinul care, deşi provine din abia a doua recoltă a viei, are arome tipice şi un corp viguros într-o aciditate vibrantă. Vinul este tipic, autentic şi baubil într-o manieră colocvială, prietenoasă” – Mariana Ochean, winemaker

Un vin care, iniţial, te duce cu gândul spre Lumea Nouă, atât de pronunţate sunt aromele de fructe exotice. Simţi, însă, şi tuşele vegetale, dar şi o atingere de condiment. Gustul, rotund, plin, este totuşi dominat de aciditate, care estompează aromele de mere, citrice şi ardei gras, verde, nu foarte copt. Aciditatea însă, îşi face de cap în final, devenind chiar agresivă. Se va mai potoli peste timp, dar, deocamdată, 82 p

Sauvignon Blanc Cârligele 2016

Sec, 13,5% vol.alc., IG Dealurile Vrancei (Gros Sauvignon, Coteşti)

Uşor reductiv, vinul se deschide după câteva minute, oferind parfumuri de mere verzi, citrice şi ardei gras, dar şi o notă fin-dulceagă de caise confiate şi atingeri minerale. Structurat ca o falangă romană, compact, ferm, cu aciditate aproape tăioasă, oferă în gust arome de mere verzi şi coajă de lămâie, dar şi note de grapefruit. Finalul, extrem de citric, îl face deopotrivă agresiv şi răcoritor. Deloc pe stil comercial, e un vin care îţi place sau nu. 84 p

 

 

Traminer Roz Maruca 2014

Sec, 12,5% vol.alc., DOC-CMD Panciu

* vinul urmează să apară în piaţă

Vinul te cucereşte de la primul contact prin fineţea şi eleganţa aromelor. Dar nu trandafirul e la putere, ci fructele coapte de lychee. Apar apoi şi petalele de trandafir, notele de mentă, de citrice şi un praf de condimente, în principal piper alb. Gustativ e dominat de aciditate, a cărei intensitate pune în umbră notele citrice, aromele fine şi dulci de caise confiate şi miere şi atingerile de mentă. Un Traminer care îşi poate crea fani. 84 p

 

Tămâioasă românească Maruca 2014

Demidulce, 12,2%vol.alc., IG Dealurile Vrancei

Parfumurile de miere, caise confiate şi peltea de gutuie se împletesc cu cele de mentă şi busuioc, dar şi cu note naftalice, oferind un nas complex şi elegant. Această fineţe se regăseşte şi în gust, unde, totuşi, aciditatea cam scapă de sub control, poate şi pentru că zahărul rezidual e mai apropiat de limita minimă. Finalul mediu, cu dulceaţă de caise şi citrice, este totuşi afectat de note tonice pronunţate, de coajă albă de grapefruit. Dar are personalitate şi merită 83 p

 

 

Cabernet Sauvignon Cârligele 2013

Sec, 13%vol.alc., DOC-CMD Dealu Mare

Olfactiv, vinul are forţă, oferind parfurmuri de coacăze negre, cireşe negre, cafea, tulpină de ţelină şi ardei gras, dar şi o notă sangvinică puternică, de parcă ar fi fost inoculat special cu Brettanomyces. Taninurile din lemn sunt sesizabile şi în gust, dar nu sunt deranjante, pentru că oferă un plus de corp unui vin suculent şi uşor de băut. Finalul mediu, cu arome de vişine şi ciocolată neagră, este dominat de aciditatea vie, vegetală. 83 p