Parcă inspirată din basmele cu Făt-Frumos, creşterea celor de la Recaş nu poate fi contestată de nimeni. Mai ales cea din vînzări. Produc vinuri pentru toate gusturile, ba chiar încep să impună gusturi. Şi, chiar dacă sunt acuzaţi pe ici, pe colo, că s-au înrolat cu arme şi bagaje în tabăra globalizării vinului, ei îşi văd de drumul lor, care i-a dus în Liga Mare.
Numele cramei: Cramele Recaş- Complex vinificaţie CP 1, Recaş, jud. Timiş
Numele societăţii: Cramele Recaş SA – Complex inificatie CP 1, Recaş, jud. Timiş
Mărci comerciale: Schwaben Wein, Castel Huniade, Domeniile Recaş, Regno Recaş, Muse, Sole, Selene, Solo Quinta, Cuvee Uberland, Conacul Ambrozy
Suprafaţă de viţă de vie în exploatare: 1100 ha
Tipuri de sol: argiluvisoluri si cambisoluri bogate în oxizi de fier, cu sediment calcaros
Soiuri în plantaţie: Fetească regală, Sauvignon Blanc, Pinot Gris, Chardonnay, Muscat Ottonel, Rhein Riesling, Riesling Italian, Viognier, Traminer, Fetească albă, Tămâioasă românească, Mustoasă de Măderat, Cabernet Sauvignon, Merlot, Fetească neagră, Pinot Noir, Syrah, Cabernet Franc, Negru de Drăgăşani, Cadarcă, Novac
Capacitate cramă: producţie 185.000 hl
Winemakeri: Hartley Smithers, Nora Iriate, Florin Voloacă
Director general: Ioan Georgiu
Degustări: Da, maxim 100 persoane, cu programare prealabilă
Contacte: tel – 0256.330.100, e-mail – office@recaswine.ro, website – www.cramelerecas.ro
Cramele Recaş recomandă:
Sec, 12%vol.alc.
Chardonnay
“Orange Wine este un vin nefiltrat, cu adaos minimal de sulfiţi, care oferă un plus natural de culoare, un gust nou, inconfundabil, o nouă atitudine şi o provocare deschisă la nonconformism”. – Răzvan Jurcă, Marketing Manager
Culoarea e departe de a-ţi sugera o lungă maceraţie, indicând mai degrabă un Chardonnay proaspăt, uşor atins de lemn.Olfactiv, însă, vinul prinde categoria, prezentând în debut note de drojdii şi fin oxidative. Apoi descoperi mere, piersici, banane şi citrice, dar şi o atingere picantă de piper alb. Gustul e şi mai surprinzător, pentru că, deşi simţi taninuri şi densitate, vinul e proaspăt, sprinţar, dominat de arome de citrice şi note vegetale. În final are o impresie prăfoasă, dar e un Orange Wine modern, cu personalitate – 87 p
Brut, 12%vol.alc.
Chardonnay
Primul spumant metodă clasică realizat cu vin de Recaş are o perlaţie abundentă, nu foarte fină şi etalează din start onctuozitatea soiului, oferind note de unt şi brioşă înainte ca parfumurile de piersică şi citrice să iasă la rampă. Are, însă, şi o fină notă oxidativă, sesizabilă mai intens în gust unde, pe lângă arome de citrice şi tuşe vegetale, apare şi o componentă metalică, pe care zahărul rezidual nu reuşeşte să o acopere în totalitate. 84 p
Demisec, 12%vol.alc., DOC-CMD Recaş
Merlot
Un rose „foiţă de ceapă”, care pune repede pe tavă ce are de oferit. Şi, olfactiv, are cu ce să se laude: fructe de pădure proaspete, dar şi gemuri, precum şi plăcute note tonic-vegetale, de sâmbure de caisă şi iarbă. În gust, însă, restul de zahăr e dominant şi îşi cam face de cap. Pentru că, la final, estompează senzaţia de prospeţime, lăsând arome greoaie de dulceţuri, cu care uşoarele tuşe metalice contrastează nu tocmai plăcut. 83 p
Sec, 13,5%vol.alc., DOC-CMD Recaş
Culoarea purpurie cu tente violete aduce a Syrah. Dar unul mai uşurel, fără densitate. Parfumurile, însă, îl readuc în tipicitate, pentru că găseşti note de mure, de prune coapte, mentă şi piper, dar şi tuşe de cacao şi vanilie, chiar şi ceva afumătură, semn că vinul a văzut şi ceva lemn. În gust oferă satisfacţie, dar nu şi o complexitate deasebită. E proaspăt, vesel, uşor de băut, cu aciditate plăcută, cu arome de prune, vişine, ardei gras şi condiment. Uşor impersonal, altminteri plăcut şi uşor de înţeles. 86 p
Sec, 14,5%vol.alc., DOC-CMD Recaş
Dens, purpuriu, strălucitor, vinul oferă din start impresia de nobleţe. Şi are nevoie de minute bune pentru a-şi dezvălui complexitatea aromatică. Olfactiv, oferă, pe lângă evidente tonuri verzi, parfumuri de prună neagră, nu total coaptă, vişine, ciocolată, ierburi aromate şi condiment. Tinereţea se manifestă mai pregnant în gust, unde taninurile sunt verzi, dar nu agresive. Iar impresia generală de e de vin amplu, elegant, complex, cu aciditate vie şi alcool bine integrat. 89 p acum, dar cine are răbdare, poate primi mai mult.