Un producător care, multă vreme, a avut ceva probleme în a-şi stabili o identitate certă. Acum, că şi-a găsit-o, începe să puncteze şi la capitolul calitate. Şi, an de an, reuşeşte să ne mai surprindă cu câte un vin.
Numele cramei: Domeniile Ostrov – Crama Ostrov
Domeniile Ostrov – Crama Lipniţa
Numele firmei: SC.Ostrovit S.A. – Str. Regiei nr. 1, com. Ostrov, jud. Constanţa
Mărci comerciale: Domeniile Ostrov Grand Reserve, Domeniile Ostrov Reserve, Domeniile Ostrov Ediţie Limitată , Naiada, Rose, Magnum Cuvee Rose, Cetatea Durustorum, Istros, Domeniile Ostrov, Cossa di Vino, Vinăria Ostrov
Suprafață de vie în exploatare: 1200 ha struguri pentru vin, 300 ha struguri de masă
Soluri: molisoluri – bălane, cernoziomuri şi cernoziomuri levigate
Soiuri în plantaţie: Crâmpoşie, Sauvignon Blanc, Chardonnay, Pinot Gris, Fetească albă, Fetească regală, Riesling Italian, Muscat Ottonel, Cabernet Sauvingnon, Merlot, Fetească neagră, Pinot Noir, Syrah, Rebo, Cabernet Franc
Capacitatea cramă: Producţie (vin îmbuteliat) : circa 5 milioane litri
Stocare: 130.000 hl – Ostrov: 45.000 hl, Lipniţa: 85.000 hl
Director general: Lucian Ştefan Velciu
Director de producţie şi Winemaker: Dan Ciomag
Degustare: Da – Crama oferă pachete de degustare de 20, 30 şi 40 lei, dar şi pachete turistice de una, două sau 3 zile. Producătorul deţine spaţii proprii de cazare – Pensiunea Naiada, Complexul Curtea dintre vii şi Hotel Dionis.
Date de contact: tel: +40722415898, +40728112400, +40735987104 office@domeniileostrov.ro , turism@domeniileostrov.ro , www.domeniileostrov.ro , www.facebook.com/domeniileostrov.ro , www.vinpentrutine.ro
Domeniile Ostrov recomandă:
Sec, 13% vol.alc., IG Terasele Dunării
„Crâmpoşia, un soi vechi pe aceste meleaguri, poate să ofere vinuri de calitate, uşor de băut şi de înţeles. Ne mândrim cu acest vin şi ne-am bucura ca lumea să îl descopere” – Daniel Zottu, somelier Domeniile Ostrov
Galben verzui strălucitor, vinul te surprinde cu robusteţea aromelor. Ai mere verzi şi galbene, caisă dată în pârg, dar şi plăcute note florale. Suficient de dens pentru a ţine în frâu alcoolul, cu aciditate plăcută şi arome fine de măr verde, citrice şi note vegetale, vinul te mai surprinde şi cu un final suficient de lung, cu câteva accente picante. Uşor de băut, prietenos şi un excelent partener pentru o scrumbie la grătar, de exemplu, vinul merită 85 p.
Sec, 13% vol.alc., DOC-CMD Oltina
Culoarea cu evidente tente verzui te surprinde, pentru că nu o aşteptai de la un Chardonnay din sudul Dobrogei. Surpriza nu se opreşte aici, pentru că vinul se manifestă ca unul provenit dintr-o zonă mai rece, fără exces de banane şi alte fructe exotice. Ba chiar are din plin note tonic-vegetale, care îl fac chiar simpatic. În gust găseşti citrice, pere zemoase, coajă de lămâie, fine atingeri tonic-minerale, dar şi un rest de CO2, care îi conferă şi mai multă prospeţime. 86 p
Sec, 13% vol.alc, DOC-CMD Oltina
Un „roşu de vară”, nu foarte extractiv, cu atingere de lemn (chips) deloc deranjantă la examenul olfactiv. Corp subţire, dar bine structurat, cu o proeminentă componentă vegetală, mai ales în gustul nu foarte lung, în care mai regăseşti note de prune şi mure nu foarte coapte, dar şi atingeri de mentă şi piper alb. Dar şi câteva senzaţii prăfoase, de la taninurile din lemn. Răcit pe la 12-13 grade devine mult mai agreabil. 83 p
Cabernet Sauvignon Naiada 2016
Sec, 14% vol.alc., DOC-CT Oltina
Rubiniu strălucitor, vinul nu cere timp pentru a-şi dezvălui parfumurile de fructe de pădure, străbătute de tuşe vegetale de iarbă şi ardei gras, dar şi de o impresie de condiment iute. Nu piper, ci mai degrabă paprika. Aceleaşi componente le regăseşti şi în gustul destul de complex, cu dinal mediu, dulce-condimentat. Echilibrat, lejer, vinul lasă în final o impresie prăfos-lemnoasă, semn că a stat cam mult în contact cu cipsurile. Dar şi aşa merită 84 p
Sec, 12,5% vol.alc., DOC-CMD Oltina
Roşu granat cu o bordură cu tente portocalii, semn că vinul are deja o vârstă. Pe care şi-o arată prin parfumurile complexe în care, alături de vişina din vişinată, cafea, ierburi aromate şi condiment mai regăseşti şi frunze uscate, dar şi o uşoară componentă volatilă. În gust, însă, fructul punctează mai puţin, fiind dominat de cafea şi note vegetale. Nici structura nu este foarte fermă, însă vinul mai are ceva de spus. 82 p