Vinoteca istorică de SOARE a VINARTE, disponibilă exclusiv pentru comenzi directe de la producător

Puține crame din România se pot lăuda cu o colecție de sticle cu vin din recolte remarcabile întinsă pe mai mult de două decenii. Și probabil că exact asta a vrut să demonstreze VINARTE organizând lansarea spre vânzare a vinotecii de la Castel Bolovanu, în 20 octombrie 2021. Echipa Vinul.ro a făcut parte cu bucurie din această inițiativă, sărbătorind lansarea cu prietenii și pasionații, lângă un berbec la proțap și câteva ceaune de carne de porc, într-o superbă după-amiază de toamnă blândă și însorită, animată de playlistul unui DJ. Derulată sub titulatura #SuntCabernet. Bolovanu, lansarea vinotecii a avut ca vedetă vinul SOARE din recolta 1999. Unul dintre primele vinuri superpremium roșii din România, practic un „întemeietor” al categoriei, care a demonstrat că „încă e cu noi” chiar și la 22 de ani de la naștere. La eveniment a fost prezentă și echipa realizatoare a serialului video despre vinurile românești Wine Trips România, de la ProTVPlus.ro, gazda Sergiu Nedelea având-o ca „invitată la descoperire” pe cunoscuta actriță Carmen Tănase.

Publicitate
Excursii

Vinoteca SOARE de la Castel Bolovanu – o demonstrație că merită să investești în vinuri longevive

Opt ani de recoltă din SOARECabernet Sauvignon-ul emblematic de la Bolovanu, – 1999, 2000, 2001, 2003, 2004, 2005, 2006, 2007 – sunt momentan disponibili pentru comenzi EXCLUSIV pe site-ul cramei, în diferite volume de îmbuteliere (0,75 litri, 1,5 litri și 6 litri). Prețurile sunt cuprinse între 500 și 7.000 de lei / sticlă, în funcție de an și mărime. Valoarea celor doar 4.872 sticle de diferite dimensiuni a fost estimată de către producător la aproximativ 600.000 de euro. Iar dacă pentru unii amatori prețurile par mari, atunci e bine de știut că anul curent  în vânzare – 2017 – va fi disponibil pe site-ul producătorului la aproximativ 135 lei / sticla de 0,75 litri. Ceea ce se poate dovedi o investiție, la cum au evoluat prețurile celor păstrate în vinotecă.

Enologul VINARTE, Iustin Urucu, a prezentat caracteristicile ediției 1999 din Cabernet Sauvignon-ul SOARE, iar pe site-ul companiei sunt disponibile extrase din jurnalul său și caracterizări pentru fiecare an de recoltă pus în vânzare
Enologul VINARTE, Iustin Urucu, a prezentat caracteristicile ediției 1999 din Cabernet Sauvignon-ul SOARE, iar pe site-ul companiei sunt disponibile extrase din jurnalul său și caracterizări pentru fiecare an de recoltă pus în vânzare

Un indiciu util pentru cei interesați: VINARTE mai are o vinotecă – cea de Merlot Rezervă Prince Mircea, de la Stârmina – unde sunt disponibili 5 ani de recoltă, la 0,75 litri (2000, 2007, 2008, 2009 și 2010, în total 1.270 sticle) – la prețuri între 400 și 1.100 lei / sticlă (anul în curs, 2018, costând actualmente doar 54 lei / sticlă).

Publicitate

Sticlele din vinteca VINARTE se vând personalizat și cu garanții

Un aspect important de menționat este că toate sticlele de vinotecă de la Stârmina și de la Bolovanu sunt livrate către clienți însoțite de o scrisoare de autenticitate semnată personal de enologul Iustin Urucu. El și echipele sale verifică periodic loturile păstrate în tezaurul cramei din punct de vedere organoleptic și al prezentării și le „service”-ează dacă e cazul (completare cu vin din același lot până la nivelul optim de umplere a sticlei, redopuire, retoaletare a etichetei și capișonului) înainte de expediere către colecționari.

Lansarea vânzării de vinuri vechi vine la câteva zile după ce publicația americană de circulație mondială Wine Advocate (RobertParker.com) a acordat Cabernet Sauvignon-ului SOARE 2017 93 de puncte, o premieră pentru un vin românesc, și a indicat un potențial de consum până în anul 2037. Cu aceeași ocazie, asamblajul UniQ (din Cabernet Sauvignon 2013, Merlot 2016 și Negru de Drăgășani 2017) a obținut 92 puncte și o recomandare de consum până în 2033.

Cu ocazia lansării vânzării directe de sticle din tezaurul cramei de la Bolovanu, oaspeții au putut degusta și celelalte vinuri produse de VINARTE la Sâmburești