Virgil Mândru: Valahorum – brand umbrelă național în zece ani!

Puține proiecte care să aibă atât anvergura conceptuală cât și suficientă credibilitate și forță de vânzare în spate au intrat pe radarul Vinul.ro în ultimii ani. Valahorum – un brand umbrelă care-și propune să grupeze vinuri cu valori individuale reprezentative din diverse regiuni, cu adevărat atent selecționate și certificate prin experiență – este unic, din acest punct de vedere. Am stat de vorbă cu antreprenorul care a avut această viziune și care “leagă și girează” toate elementele proiectului. E vorba de Virgil Mândru, omul din spatele vinului Apogeum (parte din proiect). Ne-a povestit despre trecutul și viitorul Valahorum.

Publicitate
Domeniul Bogdan

– Ce înseamnă Proiectul Valahorum astăzi? 

A fost și a rămas un vis în care cred. Visul de a crea o formă de asociere a unor crame superpremium, cu scopul de a promova vinurile românești, atât pe piața internă, cât și la export. Mulți ani am așteptat momentul potrivit pentru a lansa acest proiect. Acum un an, în sfârșit, a prins aripi, dar trebuie să vă spun că nu este ușor. Ce urmează? Îmi văd de drumul meu, alături de cei cu care împărtășesc aceleași speranțe. Ca să nu lungesc vorba, dorința mea este ca Valahorum să devină un proiect național în următorii zece ani. Un brand umbrelă sub care să se regăsească crame, pe cât posibil, din toate regiunile viticole ale României. Avem discuții cu câțiva producători în acest sens și o să comunicam de fiecare dată când vom avea noutăți.

Publicitate
Caloian

– Ați lansat în această primăvară petrecerile de la Conacul Apogeum și vizitele la crama aflată în imediata vecinătate. Care este rolul acestui complex în cadrul întregului proiect?

Așa cum îmi imaginez astăzi lucrurile, Conacul Apogeum – această construcție încărcată de istorie pe care am inaugurat-o oficial în această primăvară, după doi ani de renovări – trebuie să fie centrul acestui proiect. Centrul operațional, dacă vreți. Odată cu împlinirea parteneriatelor în cadrul acestui proiect – pe care le văd ca o asociere de experiențe, nu doar de branduri – este limpede că trebuie să dezvoltăm un circuit care să includă toate cramele partenere. De aceea este important ca viitorii parteneri să aibă dezvoltată și partea de enoturism.

Evenimentele pe care le-am organizat până acum la conac îmi dau încrederea că suntem pe drumul cel bun. Este o experiență unică pentru toți cei care doresc să ne fie oaspeți. Cei care ne-au călcat pragul ar trebui întrebați! Ei sunt cei mai credibili promotori. 

Conacul Apogeum a fost în perioada interbelică resedința Principelui Nicolae, fratele Regelui Carol II-lea

– Ca partener în Crama Mierla Albă și în proiectul Valahorum, cum vedeți dezvoltarea portofoliului de vinuri?

Astăzi, portofoliul Valahorum include nouă etichete. Opt dintre ele sunt monovarietalele care alcătuiesc colecția premium ce poartă numele proiectului, Valahorum, la care se adaugă, deocamdată, un supervin: Apogeum – Fetească Neagră. Acestuia din urmă i se va alătura în curând Mierla Albă… și câteva surprize. Dar toate la timpul lor! Un lucru e cert, în Valahorum vom avea numai vinuri mari, a doua ediție urmând a fi semnată de către enologul Daniel Dorneanu.

Daniel Dorneanu și Răzvan Macici la un ospăț în fața Cramei Mierla Albă

Ce pregătesc Daniel Dorneanu și Răzvan Macici la Mierla Albă pentru colecția Valahorum?

Daniel Dorneanu și Răzvan Macici sunt parteneri într-una dintre cele mai frumoase și promițătoare crame boutique din Dealu Mare, Mierla Albă. Numele lor sunt, în sine, o garanție a creativității și seriozității profesionale, iar participarea lor la proiectul Valahorum este o recomandare solidă pentru toate vinurile din portofoliul acestui proiect. Au fost de acord să împărtășească din planurile lor pentru cititorii Vinul.ro.

Daniel Dorneanu: Proiectul Valahorum, din care face parte si Mierla Albă, deține un portofoliu vast, cu o multitudine de vinuri, soiuri șamd. Având încă o vârstă fragedă, Valahorum are nevoie de o consolidare a acestui portofoliu, păstrând ideile care au dus la nașterea acestui concept și în care își vor găsi loc doar vinurile demne de a purta acest nume. 

Răzvan Macici: Eu nu pot să vorbesc decât despre Mierla Albă, unde ne dorim să producem vinuri de calitate și cu personalitate. Personal, aștept cu nerăbdare și mândrie momentul în care Mierla Albă va ajunge în paharul consumatorului.

– Cât de mulțumit sunteti astăzi de ceea ce va fi prima Mierlă Albă? Pe când lansarea?

Daniel Dorneanu: Primul vin Mierla Albă, un cupaj Fetească Neagră & Merlot, întruchipează întocmai visul nostru: vin născut din prietenie, o îmbinare de catifelare, tandrețe, arome și senzații gustative uimitoare. Un vin rar precum o mierlă albă! Iar până la prima întâlnire cu acest vin nu va mai trece mult timp – începutul anului 2020 nu este foarte departe.

– Anul trecut, vinurile Valahorum au fost realizate sau selectate de către Răzvan Macici. Daniel Dorneanu a primit ștafeta și va semna a doua ediție a acestor vinuri. La ce să ne așteptăm?

Daniel Dorneanu: Eu și Răzvan suntem vechi prieteni, foști colegi, actuali parteneri… Din fericire, nu doar aceste amănunte ne unesc, cât mai ales o filozofie comună asupra vinului. Iată de ce sunt convins că cei care au descoperit Valahorum vor regăsi în viitoarele vinuri aceleași atribute care le-au făcut atât de apreciate și de dorite, vinuri care însă vor purta amprenta anului de recolta și a personalității vinificatorului.

Răzvan Macici: Începând cu recolta anului 2019, bagheta de oenolog al vinurilor din colecția Valahorum este preluată de către colegul meu Daniel Dorneanu. Prezenta mea va fi limitata exclusiv la producerea vinurilor Cramei Mierla Albă. Pe bunul meu prieten Daniel îl cunosc încă din anii studenției noastre, petrecuți în dulcele târg al Iașilor. Daniel a petrecut timp ca vinificator în Franța, am lucrat împreună în Africa de Sud și și-a lăsat amprenta pe multe vinuri de calitate produse în Dealu Mare. Vinurile colecției Valahorum sunt pe mâini bune!

Un club deschis al vinurilor românești deosebite, cu repere tot mai elevate

– De ce considerați că este mai valoroasă, mai benefică, o asociere într-un proiect precum Valahorum, care și-a propus să reunească vinuri reper ale României?

Daniel Dorneanu: Deseori echivalez proiectul Valahorum cu un club (deschis!) al vinurilor românești deosebite, o asociere care va reprezenta și un vector de imagine al acestora. Vinurile noastre au din ce în ce mai multă calitate, dar consider că trebuie să recuperăm și partea de imagine, care ne lipsește într-o anumită măsură. Dar le facem pe toate pas cu pas.

Răzvan Macici: România are multe vinuri reper, iar eu, de fiecare dată, îmi doresc să duc aceste repere cât mai sus.

– Răzvan Macici, aveți și alte proiecte personale. Ce puteți să ne spuneți despre acestea?   

Răzvan Macici: Sunt implicat în calitate de co-proprietar, alături de același Daniel Dorneanu și de prietenul Virgil Mândru, în proiectul frumos care se numește Mierla Albă – o cramă mică din Dealu Mare unde producem vinuri artizanale, care vor fi parte a portofoliului Valahorum. Sigur, ca și până acum, continui colaborări cu crame din România și Africa de Sud.

Colecția Valahorum include astăzi opt monovarietale

– Fetească Albă, Pinot Gris, Sauvignon Blanc, Chardonnay și un roze din Pinot Noir – toate din recolta 2018 (vinuri semnate de Răzvan Macici);

– Merlot, Shiraz, Fetească Neagră – toate din recolta 2016 (selecție de vinuri realizată de Răzvan Macici).

Se adaugă Colecția Apogeum (care a ajuns la anul V), respectiv Fetească Neagră 2015.

Partenerii Valahorum – unii despre alții

Virgil Mândru despre:
Răzvan Macici – jovial (bine dispus, vesel, voios, glumeț, comunicativ – conform DEX 2009).
Daniel Dorneanu – scrupulos (care are, care manifestă scrupule; corect, cinstit; conștiincios, meticulos – conform DEX 2009).

Daniel Dorneanu despre:
Virgil Mândru – inovativ (care rezolvă o problemă tehnică sau de organizare a muncii cu scopul îmbunătățirii (productivității) muncii, perfecționării tehnice etc. – conform DEX 2009).
Răzvan Macici – pasionat (care pune pasiune în tot ceea ce face, care acționează cu pasiune; fervent, entuziast, inimos – conform DEX 2009)

Răzvan Macici despre:
Daniel Dorneanu – minuțios (care cercetează lucrurile în amănunt, cu multă atenție și răbdare; făcut cu deosebită atenție, cu grijă; meticulos – conform DEX 2009)
Virgil Mândru – determinat (îndrăzneț, hotărât, rezolut – conform Scriban 1939)

La apus, terasa Conacului Apogeum oferă oaspeților o priveliște excepțională