“Ziua internațională a burții de vită”, în premieră în România la RUAL, cu “Nasul nobil” de la SERVE

Un meniu special de degustare din 7 preparate (+1 desert), însoțit de vinurile din gama Nasul nobil de la SERVE, va fi servit în 24 octombrie la restaurantul RUAL – primul AproBistro din Capitală, cu ocazia sărbătoririi Zilei internaționale a burții de vită. Evenimentul – o premieră în România – face parte dintr-o serie mai vastă de explorări gustative și istorice sub marca “Degustări by Cosmin Dragomir & Friends”. Participanții vor avea ca beneficiu suplimentar accesul la statutul de membri Gold al Clubului SERVE, care dă dreptul la anumite avanpremiere, gratuități și discounturi.

Publicitate
IWCB

6 “burți internaționale celebre” + una de porc. Și un desert din legume cu totul special

Chiar dacă în mentalul obișnuit al românilor burta de vită se regăsește mai degrabă sub forma ei de ciorbă, preparatele propuse de către Chef-ul rezident al locației, Laurențiu Hairadin, sunt ceva total diferit. Ele reprezintă o sinteză în interpretare proprie a câtorva dintre cele mai populare mâncăruri bazate pe burta de vită la nivel mondial: supa mexicană Menudo, Ramenul asiatic, turceasca (și româneasca de nostalgie) Tuzlama, gulașul unguresc Pacal Porkolt, ca și celebra Trippa alla Romana sau Burta madrilenă. În completare, pentru ca explorarea să fie mai vastă, organizatorii au inclus și un Pork belly cu polen crud de mere, tartar de mere și piure de rădăcinoase coapte. Desertul va fi și el ceva special – “Prăjitura Apro” cu blat de morcovi cu galangal, cremă bavareză de fasole cu boabe tonka și dulceață de roșii.

Cât de importantă e burta de vită? Și ce carte va urma, pe această temă

24 octombrie a fost propusă ca Zi internațională a burții de vită în anul 2011 de către o instituție din Marea Britanie care promovează consumul acestui subprodus – The Tripe Marketing Board – iar pe plan internațional mai există încă cel puțin o entitate care are același și provine dintr-o gastronomie de prestigiu – Accademia della Trippa din Italia (al cărei membru este și organizatorul evenimentului de la București, Cosmin Dragomir). “Mă bucur că cei de la Rual Primul AproBistro și crama SERVE au acceptat să organizăm împreună acest eveniment inedit pentru peisajul gastronomic de la noi. Din păcate, noi nu reușim să valorificăm acest ingredient la adevăratele lui merite – facem doar ciorbă și, rar, tuzlama sau tocăniță. În cercetarea mea pentru carte (“Pe culmile mahmurelii – o istorie a ciorbei de burtă și nu numai”, în curs de redactare – nr) am întâlnit sute de rețete cu burtă de vită, pe mai toate continentele. În Italia am fost uimit de restaurantele Tripperia care sunt specializate în gătirea burții de vită și care sunt la mare căutare. Chef Laurențiu Hairadin a ales șase rețete cu burtă de vită, de pe trei continente, cărora le-a adăugat un fel cu burtă de porc și un desert din legume. Meniul de degustare este completat cu țuică și vinuri de la Crama SERVE”, a anunțat Cosmin Dragomir.

Publicitate
IPPU