“Curiosul caz al Zilei Feteștii…” continuă. Organizatorul Weinfest Mediaș: “Să dai peste cap o comunitate din cauza frustrărilor și orgoliilor personale este inacceptabil. Data rămâne 3 iunie!”

În urma publicării de către Vinul.Ro a articolului referitor la existența a 2 zile diferite anunțate public pentru sărbătorirea internațională a soiului de struguri Fetească regală și ca urmare a unui Drept la replică din partea pasionatului de vinuri Tiberiu Onuțu, care a fost cel de-al doilea să anunțe public o dată pentru sărbătoare, organizatorul Weinfest Mediaș (locul unde s-a decis inițial că data sărbătorii este 3 iunie) a trimis pe adresa redacției o serie de precizări – nu ca un drept la replică, ci pentru a ajunge la cunoștința opiniei publice care ne citește. Menționăm că articolul original din Vinul.Ro punea sub semnul îndoielii necesitatea, oportunitatea și scopurile existenței a două date diferite care pot genera divergențe de opinie, confuzie, banalizare și o disipare a interesului publicului și chiar și a acțiunilor industriei. Publicăm, așadar, astăzi, și precizările lui Octavian Isailă, organizatorul Weinfest Mediaș, referitoare la întreaga chestiune și la anumite afirmații din partea lui Tiberiu Onuțu.

Referitor la dreptul la replică al unei persoane fizice pasionate de vin și cu care refuz să intru în polemică, pot să transmit următoarele:

În calitate de organizator și persoană menționată fară voie, chiar calomniată public, mă văd nevoit să iau poziție împotriva “cancanurilor” exprimate de un pasionat de vin în paginile acestei publicații. Nu o să dau curs justificărilor, pentru că bălăcăreala în paginile unei publicații nu mă caracterizează. Vă aduc doar aminte că cine se scuză se acuză!

  • Ne aflăm în aceste zile într-o situație tipică vremurilor sociale pe care le trăim, în care oricine este mare cunoscător consideră că deține adevărul absolut și bălăcărește activități ale profesionistilor care se abțin de la comentarii. Și atunci cum selectăm un profesionist de o persoana care își dă cu părerea?
  • Proclamația Zilei Internaționale de Fetească regală a reprezentat prima inițiativă concretă de a da tonul și a seta un standard de proclamație pentru soiurile românesti de vin importante. Ea poate fi găsită aici: https://youtu.be/x5DJ-zYWu6U. Se pare că am obținut mai mult decât ne-am fi dorit!

  • Reacțiile pe care le vedem la o întrebare legitimă a publicației sunt ale unui pasionat de vin orgolios, arțăgos și conflictual, cu pretenții exagerate în raport cu poziția pe care o deține momentan, care din câte știm activează neoficial (nu există date de contact, denumire firmă/asociație etc pe site-ul/blogul cu care activează) și despre care am aflat în timp că este certat cu mare parte din profesionistii din lumea vinului, cei care activează oficial și legal în acest domeniu. Personal am rugat prieteni profesioniști să tolereze prezența lui pentru buna desfăsurare a evenimentului și unitate, în interesul comunitătii. Și culmea, a invitat oamenii la eveniment, a promovat evenimentul, a vorbit pe scenă și a semnat proclamația, ca apoi, brusc, sa “uite” toate acestea și să vrea să devină inițiator al unei pleiade de zile de sarbătoare. Toate bune și frumoase, dar în calitate de ce? Reprezentant al cui? Pentru cine? În ce scop?  
  • Înțeleg că existau discuții anterioare în comunitate pentru realizarea unei zile de sărbătoare – personal, am văzut postarea Președintelui Asociației Winelover România din 16 octombrie 2020 în mediul social online, în care se întreba: “… când ar trebui să fie Ziua Internațională a soiului Fetească neagră?”. Și am zis că, dată fiind poziția și istoria orașului Mediaș, merită să facem primul pas în ce privește Feteasca regală. Faptul ca ulterior s-au băgat în seamă unii și altii cu diverse idei personale nu este de negat, au fost multe discuții cu multe persoane pentru a se ajunge la punerea în practică.
  • Nu cred că contestă nimeni că ceea ce s-a realizat a fost un eveniment important în istoria vinului românesc și, în loc să ne concentrăm pe ce avem de făcut în continuare, ne cramponăm de trecut, de cine ce a zis și a făcut, despicăm firul în patru și ne ambiționăm să creăm zile peste zile, fără cap și fără coadă. Nu mă consider a fi un expert în domeniu, am început să strâng informațiile despre istoria locală în 2005 și am creionat un concept de promovare integrată a zonei bazat pe faptul că suntem, din câte cunosc, singura așa-numită istoric “Metropolă de vin” din lume. Cred cu tărie ca acest concept poate fi un vârf de lance pentru o platformă de export a vinului românesc. Ne apropiem de 20 de ani de când am început acest demers. Poate că există un motiv pentru care s-au realizat: https://youtu.be/0ootq0BcQqA și https://youtu.be/wEu1C-MOtC0
  • Și, pentru a elimina confuziile pasionaților și a clarifica povestea cu 100 de ani de Fetească regală, faptele trebuie exprimate corect. Nu contestă nimeni originea și proveniența soiului, doar că la 1921 regăsim, printre altii, prezența lui Michael Ambrosi Jr. de la Mediaș, în varstă de 41 de ani în poza expozanților din fața pavilionului industriei alimentare de la Expoziția și Tărgul de Mostre a Industriei din România Mare – București 1921 (singura expoziție, din câte știu, la care au participat Regele Ferdinand, Regina Maria, Principele Carol al II-lea și Principesa Ileana). Este, de asemenea, de notorietate faptul că Principele Stirbey a preluat administrarea Domeniilor Coroanei Regale în 1913, lăsând administrarea Pepinierelor Stirbey de la Buftea asociatului sau Michael Ambrosi Junior. Corelat cu faptul că la 15 octombrie 1928 apare în Curierul Agronomic de la Dej povestea despre denumirea soiului de către Ambrosi (foto atașat), putem spune că Ambrosi este nașul de nume al soiului Fetească regală în anul 1921.
    La Weinfest am realizat Proclamația la sărbătorirea a 100 de ani de la denumirea soiului de catre Ambrosi – atât și nimic mai mult. Iar în poza de sărbătoare este chiar “nașul” numelui, Michael Ambrosi Junior. Ce știm cu siguranță este că, dupa preluarea podgoriei din Mediaș – Gräfenberg, realizează aici selecții de clone pentru soiurile Mädchentraube (Fetească), Königsast și Riesling italian. Realizează și selecții de clone pentru butași Rip. x Berlandieri sub denumirea de “selecție Ambrosi”. Timpul le va rezolva. Poza de la târg trebuie atribuită: https://expo1921.mnir.ro/ro/

  • Caspari are într-adevăr o etichetă regală, a nu se confunda Feteasca regală cu Neuburger regal al lui Caspari și activitatea de producție și vânzare a butașilor altoiti pe hibrizi americani rezistenti la filoxera a acestuia (chiar si pentru Fetească regală), cu cea de producător de Fetească regală. Eticheta în original se află în posesia mea în arhiva de muzeu pe care o detin, ca multe altele, și din care multe lucruri încă nu sunt publice. Pot spune însă cu certitudine că Ambrosi promova soiul Fetească regală iar Caspari soiul Neuburger. Dintre doi prieteni care au ajutat la replantarea Europei și colaboratori în bussines care știau să se ajute și să se susțină reciproc, cine credeti că a reușit să impună un soi, pepinieristul cu 450 de ha și peste 1.000 de angajați care făcea export de butași cu vagoanele către Europa, sau cel care era și producător, mare comerciant de vinuri și asociat cu Principele Stirbey la pepinierele de la Buftea încă din 1907? Și, da, tatal lui a fost Președintele Consiliului Asociației Agricole Săsești din Transilvania timp de 32 de ani, din 1901 până la sfârșitul vieții.

În ce priveste Ziua Internațională de Fetească regală, ea este și va rămâne 3 iunie a fiecărui an, așa cum a fost citită oficial în 5 limbi și proclamată de 3 ori de către profesioniști și reprezentanți de marcă, chiar dacă ea este/va fi sărbătorită de cineva și chiar dacă nu ajunge informatia la urechile unui pasionat. Din punctul meu de vedere, un pasionat poate crea în universul personal orice zi pe care să o sărbătorească. Dar să dai peste cap o comunitate și o țară întreagă din cauza frustrărilor și orgoliilor personale, să uiți de imagine, respect, onoare și coloană vertebrală și să calomniezi în stânga și dreapta pe oricine nu este de acord cu tine este, din punctul meu de vedere, inacceptabil. Și nu vorbesc aici despre mine, ci despre toți cei care au avut conflicte cu acest “pasionat”. 

Aceste lucruri trebuie realizate organizat, cu profesioniști, cu reprezentativitate și în acord cu viziunea celor care au o imagine de ansamblu asupra întregului domeniu, așa cum a fost realizată Proclamatia de la Mediaș. Un demers pentru și în beneficiul comunității, al producătorilor din domeniu, al vinului românesc și al României!  

Acestea fiind zise, urez tuturor mult succes în activitate și să ne vedem sănătoși!

Cu deosebită stimă si respect pentru aleasa audiență,

Tavi