Anotimpul ideilor

โ€”

Scriu acest text la patru luni dupฤƒ debutul lui 2017, cรขnd am decis sฤƒ extindem sfera de interes a revistei noastre mai mult รฎnspre gastronomie – cu scopul de a redescoperi ศ™i pune รฎntr-o nouฤƒ valoare aceastฤƒ importantฤƒ moศ™tenire de patrimoniu cultural naศ›ional (ศ™i din care vinul e parte inseparabilฤƒ, fireศ™te). Timp รฎn care am bฤƒtut mai multe oraศ™e ศ™i am dat glas public unor oameni care fac ceva semnificativ รฎn domeniu, dar care nu erau neapฤƒrat vizibili (mulศ›umim, SERVE, pentru susศ›inerea oferitฤƒ รฎnย acest demers).

E mai puศ›in deย o lunฤƒ pรขnฤƒ la startul unor evenimente importante, รฎn care echipa Vinul.Ro a investit multฤƒ energie ศ™i timp (ca iniศ›iator, organizator sau doar ca susศ›inฤƒtor) ศ™i pe care รฎmi face plฤƒcere sฤƒ vi le reamintesc:
Luna gastronomiei romรขneศ™ti รฎn restaurantele bucureศ™tene (24 mai – 23 iunie, รฎn peste 20 de localuri din Capitalฤƒ, de diferite profiluri culinare)
International Wine Contest Bucharest (cu jurizฤƒrile รฎntre 25-28 mai la Arcubย Gabroveni, รฎn virtutea unui parteneriatcu Primฤƒria Capitalei,ย ศ™i cu evenimentul de Galฤƒ รฎn 6 iunie, la Palatul Bragadiru – cu 1.600 de vinuri din ศ›arฤƒ ศ™i din toatฤƒ lumea)
– primul Festival al blogurilor ศ™i vinurilor (27 – ศ™i puศ›in pe 28 mai – la Arcubย Gabroveni, unde pentru prima datฤƒ publicul va putea degusta mai mult de 1.200 de vinuri)
– primul Congres de gastronomie ศ™i vin din Romรขnia (7 iunie, la Arcubย Gabroveni, unde se vor reuni aproximativ 200 de proprietari ศ™i manageri de restaurante ศ™i bucฤƒtari ศ™i unde se va adopta un โ€œManifest pentru gastronomia ศ™i vinurile din Romรขniaโ€)

E prima datฤƒ cรขnd o agendฤƒ atรขt de complexฤƒ (ศ™i complicat de administrat) este propusฤƒ opiniei publice din Romรขnia, ศ™i ne mรขndrim cฤƒ suntem parte din aceasta. รŽncฤƒ nu ศ™tiu cum vor ieศ™i toate evenimentele, dar sunt convins cฤƒ fiecare dintre acestea va avea numeroase neajunsuri ศ™i va fi subiectul unor critici รฎntemeiate ศ™i al unor viitoare รฎmbunฤƒtฤƒศ›iri, necesare. Pare, aศ™adar, prematur (ศ™i riscant) sฤƒ anunศ› โ€œcu plฤƒcereโ€ evenimente despre care ศ™tiu de pe-acum cฤƒ vor fi departe de perfecศ›iune. Dar o fac, chiar dacฤƒ mฤƒ repet: pentru cฤƒ e prima datฤƒ cรขnd o agendฤƒ atรขt de complexฤƒ ศ™i cu o asemenea tematicฤƒ e propusฤƒ opiniei publice din Romรขnia!

Scriam acum vreo lunฤƒ cฤƒ โ€œsuntem ceea ce mรขncฤƒm (ศ™i bem) ศ™i poate de-aia Romรขnia aratฤƒ aศ™a cum o vedemโ€. Dupฤƒ ani (pe alocuri chiar zeci de ani) รฎn care valorile patrimoniului cultural ศ™i identitar romรขnesc au fost marginalizate, รฎn care am fost โ€œfฤƒptuitoriโ€, โ€œmartoriโ€ (inconศ™tienศ›i, indiferenศ›i, muศ›i) sau doar โ€œvictime inocenteโ€ ale unei bฤƒltiri a ideilor, a unei confuzii de modele valide care ne-a adus aici, iatฤƒ cฤƒ trฤƒim un nou anotimp: al ideilor. E o โ€œmicฤƒ Renaศ™tereโ€… Iar รฎn urma ei de ce nu ne-am putea gรขndi la Bucureศ™ti ca la o veritabilฤƒ capitalฤƒ a gastronomiei din est? Sau la Romรขnia ca la una dintre marile destinaศ›ii de turism culinar? E anotimpul speranศ›elor.

* Imaginea din deschiderea acestui articol este preluatฤƒ de pe www.thenextweb.com