Scriu acest text la patru luni dupฤ debutul lui 2017, cรขnd am decis sฤ extindem sfera de interes a revistei noastre mai mult รฎnspre gastronomie – cu scopul de a redescoperi ศi pune รฎntr-o nouฤ valoare aceastฤ importantฤ moศtenire de patrimoniu cultural naศional (ศi din care vinul e parte inseparabilฤ, fireศte). Timp รฎn care am bฤtut mai multe oraศe ศi am dat glas public unor oameni care fac ceva semnificativ รฎn domeniu, dar care nu erau neapฤrat vizibili (mulศumim, SERVE, pentru susศinerea oferitฤ รฎnย acest demers).
E mai puศin deย o lunฤ pรขnฤ la startul unor evenimente importante, รฎn care echipa Vinul.Ro a investit multฤ energie ศi timp (ca iniศiator, organizator sau doar ca susศinฤtor) ศi pe care รฎmi face plฤcere sฤ vi le reamintesc:
– Luna gastronomiei romรขneศti รฎn restaurantele bucureศtene (24 mai – 23 iunie, รฎn peste 20 de localuri din Capitalฤ, de diferite profiluri culinare)
– International Wine Contest Bucharest (cu jurizฤrile รฎntre 25-28 mai la Arcubย Gabroveni, รฎn virtutea unui parteneriatcu Primฤria Capitalei,ย ศi cu evenimentul de Galฤ รฎn 6 iunie, la Palatul Bragadiru – cu 1.600 de vinuri din ศarฤ ศi din toatฤ lumea)
– primul Festival al blogurilor ศi vinurilor (27 – ศi puศin pe 28 mai – la Arcubย Gabroveni, unde pentru prima datฤ publicul va putea degusta mai mult de 1.200 de vinuri)
– primul Congres de gastronomie ศi vin din Romรขnia (7 iunie, la Arcubย Gabroveni, unde se vor reuni aproximativ 200 de proprietari ศi manageri de restaurante ศi bucฤtari ศi unde se va adopta un โManifest pentru gastronomia ศi vinurile din Romรขniaโ)
E prima datฤ cรขnd o agendฤ atรขt de complexฤ (ศi complicat de administrat) este propusฤ opiniei publice din Romรขnia, ศi ne mรขndrim cฤ suntem parte din aceasta. รncฤ nu ศtiu cum vor ieศi toate evenimentele, dar sunt convins cฤ fiecare dintre acestea va avea numeroase neajunsuri ศi va fi subiectul unor critici รฎntemeiate ศi al unor viitoare รฎmbunฤtฤศiri, necesare. Pare, aศadar, prematur (ศi riscant) sฤ anunศ โcu plฤcereโ evenimente despre care ศtiu de pe-acum cฤ vor fi departe de perfecศiune. Dar o fac, chiar dacฤ mฤ repet: pentru cฤ e prima datฤ cรขnd o agendฤ atรขt de complexฤ ศi cu o asemenea tematicฤ e propusฤ opiniei publice din Romรขnia!
Scriam acum vreo lunฤ cฤ โsuntem ceea ce mรขncฤm (ศi bem) ศi poate de-aia Romรขnia aratฤ aศa cum o vedemโ. Dupฤ ani (pe alocuri chiar zeci de ani) รฎn care valorile patrimoniului cultural ศi identitar romรขnesc au fost marginalizate, รฎn care am fost โfฤptuitoriโ, โmartoriโ (inconศtienศi, indiferenศi, muศi) sau doar โvictime inocenteโ ale unei bฤltiri a ideilor, a unei confuzii de modele valide care ne-a adus aici, iatฤ cฤ trฤim un nou anotimp: al ideilor. E o โmicฤ Renaศtereโ… Iar รฎn urma ei de ce nu ne-am putea gรขndi la Bucureศti ca la o veritabilฤ capitalฤ a gastronomiei din est? Sau la Romรขnia ca la una dintre marile destinaศii de turism culinar? E anotimpul speranศelor.
* Imaginea din deschiderea acestui articol este preluatฤ de pe www.thenextweb.com