Antropologul Florin Dumitrescu denunță “amzificarea” piețelor din Transilvania – distrugerea acestora sub pretextul „civilizării”

Lector la Universitatea Transilvania din Brașov, doctor în sociologie, autor a numeroase articole științifice și al unor volume ca “Tradiții la superofertă”, “Retorica sloganului”, “Publi-cetatea. Branduri de poveste” sau “Merem la piață. O etnografie a agropiețelor din Bistrița și Năsăud”, poet și textier fondator al formației “Sarmalele reci”, antropologul Florin Dumitrescu (în fotografia de deschidere a articolului, alături de poetul Florin Iaru, la o conferință la Green Hours București) a lansat un denunț public cu privire la ceea ce el numește “amzificarea” piețelor din Transilvania. Sociologul definește acest termen ca desemnând “modernizarea brutală, ostilă față de interesele cetățenilor. E un termen derivat de la Piața Amzei din București, distrusă acum 15 ani prin intervenții urbanistice abuzive. Din păcate, astfel de siluiri ale piețelor, sub pretextul „civilizării”, continuă în toată țara. Edilii, arhitecții și dezvoltatorii imobiliari își dau mâna peste capul cetățenilor (deopotrivă piețari și cumpărători), care suferă de pe urma unor așa-zise proiecte publice, realizate însă fără o consultare publică reală”.

Fotografie de Patricia Marina Toma

Potențialul social, cultural și turistic al piețelor trebuie păstrat

Într-o comunicare făcut publică la începutul lunii august 2023, în urma unei vizite în Piața Centrală de la Bistrița, Dumitrescu arată că i-a regăsit pe micii producători de acolo, membri ai Asociației “Produs în Bistrița-Năsăud”, “alungați” în Piața Mică și a anunțat că va adresa o scrisoare deschisă primarului Ioan Turc pentru a îl îndemna “să țină seama de potențialul social, cultural și turistic al piețelor”. Antropologul a mai arătat că nu doar tradiția Pieței Centrale trebuie salvgardată: și “cocheta Piață a Independenței merită salvată, târgul spontan de marți din spatele pieței trebuie protejat și promovat pentru atmosfera pitorească, comparabilă cu cele mai faimoase bazaruri din lume”. Autorul a transmis primarului o serie de recomandări, iar acestea urmează să fie publicate în perioada următoare: “Cercetarea pe care am realizat-o poate fi văzută și ca o expunere a doleanțelor cetățenilor. Și, în plus, are în spate armătura seriozității unui studiu academic. Sunt gata să public acea concluzie sub formă de scrisoare deschisă”, a precizat Florin Dumitrescu.

Fotografie de Hervé Boissy