Briza cu vești bune de la Crama Histria

(Advertorial) – puteți cumpăra ediția digitală a revistei în care a apărut acest articol aici!

Publicitate
Excursii

Pe dobrogenii de la Crama Histria i-am descoperit anul trecut, în periplul nostru prin țară pentru proiectul ”Oameni și vinuri”. Tot atunci l-am cunoscut și pe Paul Fulea (proprietar și enolog al cramei), care nu contenește să ne surprindă cu energia și dorința lui de a ”mișca” lucrurile. Anul 2017 e bogat în vinuri tot mai bune și în acțiuni de promovare, după cum ne povestește chiar el.

Din luna ianuarie, Crama Histria a completat gama Mirachi cu un Riesling 2016, un vin cu gust suav, arome florale și note citrice, fructat și scos în evidență de aciditatea distinctă ce îi oferă prospețime.

Publicitate

Cât timp Rieslingul ajunge tot mai mult către consumatori, un nou companion apare în aceeași gamă:  Feteasca neagră Rose. Despre acest vin, Paul spune că a decis să îl “coloreze” tradițional: roz intens, cu nuanțe trandafirii, culoare specifică majorității rose-urilor românești.

sticla-ammos_2

Planurile pe care și le-au făcut anii trecuții au început, cu tot mai mult aplomb, să se concretizeze și, cât de curând, pe piață va apărea și primul brand premium. Este vorba despre Ammos.

Asemenea gamei Mirachi, și Ammos are o semnificație cu rădăcini specifice zonei: în limba greacă înseamnă ”nisip”. ”Ne-am dorit ca numele să evidențieze mai clar influența nisipului asupra plantației, care e și cea mai apropiată plantație de mare, din România”, ne lămurește Paul.

Ce surprize va mai aduce această nouă gamă? În prima jumătate a lunii aprilie va aduce la lumină și producția 2016 de Sauvignon Blanc și Cabernet Sauvignon Rose. Dacă cei de la Crama Histria se țin la fel de conștiincios de treabă, au toate șansele să își câștige tot mai mulți adepți.

 Și, pentru că sunt activi și implicați și în promovarea vinului, nu numai în producerea lui, ne-au dezvăluit și că sunt sponsorul evenimentului Spring Race, organizat de gașca energică de la Constanța Cycling Team în Poiana , judetul Constanta pe 8 și 9 aprilie, iar după 22 aprilie crama va fi gata pentru primit oaspeț. Cum le place sa fie meticulosi,  lucreaza de pe acum la pregatirea unei surprize pentru perioada recoltatului, tot alaturi de ciclistii plini de viata.

 

Echipa Vinul.ro a degustat pentru dumneavoastră cele două rose-uri noi, Mirachi Fetească neagră și Ammos. Iată care au fost concluziile.

Ammos rose 2016, Crama Histria, 13% vol alc

Un rose „între” nuanțe, cu nas de fructe roșii, mure, cireșe și o nuanță vegetală. Atac puternic, acidic, senzație care persistă pe tot parcursul degustării și chiar și în postgust. Restul de zahăr e foarte frumos învelit de aciditate, astfel încât să aibă șansa de a deveni un mare hit în această zonă de preferințe.

Mirachi Fetească neagră 2016 rose, Crama Histria, 13,5% vol alc

Rose rubiniu, cu nas de bomboane, compot de vișine si radieră chinezească aromată. Atac destul de amabil, nu foarte agresiv, dar aciditatea se simte destul de puternic în postgust. Gustativ e mai degrabă plin decât răcoritor, fără ca acest lucru să însemne un defect, căci senzațiile pe care le lasă după înghițire sunt agreabile și suculente.