BUCĂTĂRIA HOINARĂ PRIN GOSPODĂRII, a lui Răzvan Voiculescu: Plăcinta de Runcu Salviei a Leii Floare

Le Floare este personajul principal al serialului de Bucatarie hoinara semnat de Razvan Voiculescu

Pentru cei care doresc să ne urmărească, „bucătărească” sau însoțească în călătoriile noastre, sunt bineveniți să ne scrie pe: www.facebook.com/Bucataria-Hoinara-photography-by-razvan-avoiculescu

Publicitate
Vinarte

Răzvan Voiculescu este o cunoștință veche a cititorilor noștri, de când a publicat în revista Vinul.Ro extrase din frumoasa lui carte – Bucătăria hoinară. Acum revine, cu ceva și mai uimitor.

“Le” Floare este o femeie energică și dârză. La vârsta dânsei, își ține singură casa. Și încă cum! În afară de duminică, care îi este ziua de odihnă și mers la biserică, toate celelalte zile ale săptămânii sunt dedicate gospodăriei.

Publicitate

Când am ajuns la dânsa, invitaţi fiind de Iosif (Cu Iosif pe coclauri), Le Floare tocmai urcase în pod pentru a tăia o bucată de slană. Dimineața aceea era dedicată plăcintei.

Mai precis, pregătea o plăcintă de Runcu Salviei, cea mai renumită plăcintă din zonă; iar Le’ Floare este “chef” la acest capitol. După ce a pregătit aluatul și l-a lăsat la dospit, a tăiat bucăți din brânză de vacă amestecată cu brânză de oaie iute. Apoi a urmat slana, bătutul ouălor, mămăliga… Odată plăcinta bine rulată, a fost unsă cu gălbenuș și „împodobită” cu bucăți cărnoase de brânză. Cuptorul bucătăriei se încinsese tocmai bine de la lemnul de fag care ardea mocnit.

Odată băgată-n cuptor, plăcinta a și început să ne ademenească cu miresme. Cu toții am tropăit pofticioși ca așteptarea să fie cât mai scurtă. Dar, odată ce s-a deschis cuptorul, toate amintirile copilăriei ne-au invadat simțurile…


Documentarea pentru albumul de “Bucătărie hoinară”, care va fi disponibil din 2019, a fost posibilă și ca urmare a sprijinului acordat proiectului de către prima cramă cu capital privat străin din România, SERVE – un producător de vinuri care s-a implicat încă de la înființare în educarea gusturilor consumatorilor și în susținerea inițiativelor culturale.