Bucătărie hoinară, un nou album eveniment marca Răzvan Voiculescu. De data asta și video! Episodul 1: racii de pe gheață

bucatarie hoinara album fotografic razvan voiculescu
Artistul vizual Răzvan Voiculescu va lansa în 2019 cea de-a 2-a ediție a albumului fotografic Bucătărie Hoinară
Toate fotografiile de mai jos sunt semnate Răzvan Voiculescu și fac parte din documentarea pentru album.

Artistul vizual Răzvan Voiculescu și conceptul lui de „Bucătărie hoinară” ne sunt cunoștințe mai vechi, de când am avut onoarea să publicăm în revista Vinul.Ro extrase din prima ediție a frumosului lui album de fotografie intitulat astfel. Acum revine, cu ceva și mai uimitor. Citiți până la sfârșit și veți avea ocazia să vă delectați cu un prim extras fabulos din călătoriile gastronomice ce urmează să apară în volum.

Publicitate
Domeniul Bogdan

– Răzvan, povestești în câteva cuvinte ce te-ai apucat să faci și cine sunt partenerii tăi de „hoinăreli”?
După o pauză de opt ani, m-am apucat să realizez partea a 2-a a „Bucătăriei hoinare” – un album de fotografie care invită la o călătorie prin locuri foarte puțin cunoscute, invită la o călătorie pentru a cunoaște oameni simpli din diverse cătune sau sate foarte mici, acolo unde tradiția bucătăriei a rămas destul de neatinsă. Nu în ultimă măsură, e o propunere de-a vă întâlni cu invitați de-ai mei, bucătari cu care “călătoresc” în locuri atipice. Acolo, pe o masă “de început de secol”, îi invit să ne gătească lucruri care nu sunt neapărat legate de bucătăria tradițională a locului.

Bucătarie hoinară – album fotografic de Răzvan Voiculescu va apărea în 2019

Cei interesați te pot însoți și în realitate, sau doar urmărind producția pe care o faci?
Sunt bineveniți cei pasionați de fotografie, de film (căci albumul va fi însoțit de un scurtmetraj documentar) sau/și călătorie pur și simplu. Ori de toate trei împreună. Cât există loc în mașină și-n organizarea noastră, oricine e binevenit, însă îl invităm să ne scrie înainte.  

Publicitate

Ce ai păstrat, ce ai schimbat față de prima ediție?
La prima ediție m-am concentrat pe a invita bucătari cărora le-am propus diverse locuri faine, aparte, necunoscute unde au gătit meniuri inspirate din bucătăriile lumii.

De data aceasta, diversificăm și vor fi un fel de întâlniri în album, între alți bucătari invitați cu care mergem în locuri cel puțin la fel de aparte, dar și oameni “din gospodării”  pe care i-am fotografiat și filmat bucătărind în propriile lor case. Așadar am fotografiat gospodării, cuhne, bucătării vechi, dar și locuri aparte din natura țării. 

Când va fi disponibil și unde?
Lansarea va fi în 2019. Albumul va putea fi comandat atât online, dar va fi disponibil și în librării.  

Ce loc ți s-a lipit de suflet cel mai mult, până acum? Și de ce?
Nu am un loc anume. Sunt foarte multe locuri extraordinare răspândite în toată țara. Dacă ar trebui musai să răspund la întrebare, mâ găndesc la Dobrogea, pentru că pe aceea am străbătut-o de cele mai multe ori și i-am și dedicat, acum 12 ani, un album de fotografie si un scurt metraj documentar.

Bucătăria românească se combină într-un șir nesfârșit de gusturi și senzații

Unde regreți că nu ai reușit să ajungi?
În multe alte locuri. Pe unele le cunosc, dar n-am apucat să revin la ele. Altele sigur există, dar nu le cunosc încă. Dar nu încetez de-ale le căuta și a mă bucura de noile descoperiri.

O concluzie – sau mai multe – în urma „hoinărelii”?
Nu știu dacă e o concluzie finală, dar cel puțin e una parțială sau intermediară – invit orice cititor să-și dedice ceva timp pentru a-și descoperi propria țară, căci de cele mai multe ori avem impresia că ce este “departe” este mai frumos; poți să ai însă surpriza de-a descoperi locuri extraordinare la distanțe mici de locul unde locuiești. Nu trebuie neapărat să mergem pe cealaltă parte a pământului ca să ni se pară fantastic. Și acolo e cu siguranță frumos, dar și la noi există locuri foarte “exotice”, pe care de multe ori nu le descoperim sau care nu ne atrag pentru că ajungem prea ușor la ele. Un al 2-lea lucru pe care l-am realizat este că – fotografindu-i pe acești gospodari, dar și pe bucătarii cu care călătoresc prin țară – îmi dau seamă că bucătăria românească se poate combina într-un șir infinit de gusturi și senzații.

Racii de pe gheață

Răzvan Voiculescu

bucatarie hoinara album fotografic razvan voiculescuAproape de malul lacului Razim, o lotcă marcată cu vopsea albă, scorojită de timp, stătea nemișcată în apele înghețate. Chiar dacă soarele era încă ascuns de orizont, lumina lui îmbrăca totul cu o pală rozaliu-portocalie. Era început de ianuarie, într-o Dobroge greu încercată de viscole și multe grade cu minus, zile și zile la rând.

Plecasem dis de dimineață pentru a pregăti și apoi savura niște raci aburinzi, înecați în sos de usturoi, chiar pe suprafața sticloasă a apei, aproape de ponton. Odată sosiți la marginea lacului, am văzut solzii mari de gheață care înlocuiau luciul apei. Fiecare metru pătrat era diferit, iar cu ajutorul luminii razante a răsăritului, spectacolul orizontului era aparte. 

N-am rezistat tentației și-am început să cercetăm cât de înghețat este lacul. Un pas, și-ncă unul… Și tot așa. Nici un pârâit, nici un indiciu că s-ar lăsa intimidat de greutatea noastră. Gata, verde la gătit!  

Mircea, cu mersul apăsat și spinarea gârbovită, a cărat masa de lemn până în mijocul apelor înghețate. Racii au fost aruncați într-o oală cu apă clocotită și, într-o secundă, a zdrobit usturoiul, tocmai la timp pentru a-l arunca peste racii care prinsesera deja culoare. Un strop de lămâie, și aburul aromat care ieșea din tigaie ne înnebunea simțurile. Cât timp am așteptat să apară dungile negre de la prăjeală pe pâinea cu miez dens și cu coajă scorțoasă, am desfăcut un vin roze, răcit natural.  

Tot Mircea, cu răbdare, ne-a ținut o adevărată lecție despre cum se mănâncă racii. Îi iei unul câte unul. Îi prinzi cu o mână de cap, cu cealaltă de coadă. Apoi cu o rasucire iute separi capul de coadă. Scoți carnea din coadă și o înmoi bine în sosul de usturoi. Savurează fiecare înghițitură și ia-o de la capăt. Nu uita de paharul de vin! 

O lecție despre bucuria gusturilor și lucrurilor simple. Acolo, în mijlocul apelor înghețate și a unui soare geros de ianuarie. 


Sigla crama SERVE Ceptura Documentarea pentru albumul de fotografii „Bucătărie hoinară”, care va fi disponibil din 2019, a fost posibilă și ca urmare a sprijinului acordat proiectului de către prima cramă cu capital privat străin din România, SERVE – un producător de vinuri care s-a implicat încă de la înființare în educarea gusturilor consumatorilor și în susținerea inițiativelor culturale.

bucatarie hoinara album fotografic razvan voiculescu
Bucătărie Hoinară, albumul fotografic semnat Răzvan Voiculescu, va delecta și de această dată cititorii prin calitatea imaginilor și prin rețetele și poveștile inedite ale oamenilor